Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

економічний словник

.pdf
Скачиваний:
13
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
1.31 Mб
Скачать

конкурсне виробництво

142

консигнація

конкурсне виробництво (англ. сотре titive production) – складова процеду( ри примусової або добровільної лік( відації неплатоспроможного підприє( мства, в процесі якої здійснюється поширення конкурсної маси між кредиторами.

конкуруючий біржовий маклер (англ. соmреtitive stock broker) – член біржі, який за умови дотримання певних правил у змозі укладати угоди в опера( ційному залі за власний рахунок і на свій ризик.

коносамент (англ. bll of lading) – 1. до( кумент, поширений у зовнішній торгівлі, що засвідчує умови договору на морське перевезення вантажу. 2. документ, що підтверджує прийняття вантажу до перевезення і зобов’язує перевізникапередативантажвантажо( одержувачу. К. є товаророзподільчим документом і оформляється в кількох примірниках, які обов’язково по( винні бути оригіналами.

коносамент застрахований (англ. іпsured bill of lading) – різновид коно( саменту, застраховується у випадку перевезення вантажів у контейнерах. У зв’язку з тим, що к. з. являє собою поєднання транспортного докумен( та зі страховим полісом, він слугує до( казом прийому вантажу до перевезен( ня і одночасно засвідчує його страху( вання.

коносамент ордерний (англ. warrant bill of lading) – коносамент, складе( ний за наказом відправника або одер( жувача. За к. о. вантаж видається або за наказом відправника (одержувача) вантажу, або за наказом банку. Якщо в к. о. не вказано, що він складений за наказом одержувача, то він вва(

жається складеним за наказом від( правника.

консалтинг (англ. соnsulting) –

діяльність, пов’язана з консультуван( ням з широкого кола питань економі( чної діяльності підприємств, фірм, організацій. Консалтингові фірми на( дають послуги з дослідження та про( гнозування торговельних і політичних умов, із розробок техніко(економіч( них обґрунтувань різних об’єктів, проведення комплексних маркетин( говихдосліджень,програм,експортної стратегії тощо.

консерватор (англ. сопservative) –

людина консервативних переконань, яка обстоює незмінність будь(чого сталого, віджилого, противник пере( творень.

консервація (англ. tетроrary closing)

тимчасове призупинення будь(яко( го процесу, діяльності. Наприклад, консервація будівництва.

консенсус (англ. сonsensus) – збіг ду( мок. Принцип К. – одностайне прий( няття рішень усіма учасниками на( рад, конференцій тощо.

консигнан(англ. сопsignent) – влас( ник товару, який продає його через посередника (консигнатора).

консигнація (англ. соnsignment) – 1.

вид договору на прoдаж товарів че( рез комісійні склади посередників за умови, що право власності на то( вар, який надійшов на склад посеред( ника, залишається за постачальни( ком до моменту продажу товару по( купцю. 2. доручення однією стороною (консигнантом) іншій стороні (консигнаторові) продати від свого імені, але за рахунок консиг( нанта товари зі складу, що знахо( дяться за кордоном.

консолідація

143

консорціуми дослідницькі

консолідація (англ. сопsolidation) – 1.

використання прибутків, одержаних від торгівлі спекулятивними акціями, шляхом вкладання капіталу в більш надійні акції. 2. заміна національної валюти у валютних резервах країни на нові міжнародні грошові активи. 3. метод бухгалтерського обліку, який застосовується при підготовці звіту. 4. злиття або об’єднання двох і більше фірм або компаній.

консолідація боргів (позик) (англ. сre dit’s consolidation) – об’єднання кількох боргів (позик) в один більш довгостроковий зі зміною позиково( го відсотка.

консолідовані рахунки (англ. соп solidated accounts) – облікові доку( менти, що являють собою узагаль( нення рахунків брокерської конто( ри та її філій для оцінки загальної діяльності фінансової групи. Адже брокерська контора може отримува( ти прибуток у той час, коли її філії будуть у збитку. Тільки к.р. дають змогу оцінити підсумки фінансової діяльності групи, що складається з брокерської контори та її філій.

консорціум (англ. сопsular invoice) –

1. тимчасове об’єднання різних підприємств (виробничих, науко( вих, торговельних, фінансових та ін.) для вирішення конкретних зав( дань – реалізації цільових програм та проектів. Після виконання постав( леного завдання к. припиняє свою діяльність або переключається на інший вид договірного об’єднання. 2. один з типів комерційних госпо( дарських об’єднань у Росії. Це об’єд( нання підприємств на договірній ос( нові для реалізації великомасштаб( них проектів, необхідність

забезпечення яких вимагає об’єд( нання фінансових, технічних і організаційних зусиль. Консорціум може бути створений в одній з існу( ючих у Росії організаційно(правових форм.

консорціуми дослідницькі (англ. re search consotium) – організаційна форма співробітництва промислових фірм та інших організацій, що вико( ристовується при проведенні вели( комасштабних НДДКР. Дослід( ницькі консорціуми формуються на практиці двох видів: у виді координа( ційного центру (секретаріату) і міжфірмового науково(дослідного центру. Секретаріат являє собою організацію, що координує виконан( ня спільних НДДКР компаніями, університетами й урядовими лабора( торіями. Секретаріат вишукує і роз( поділяє засоби для виконання нау( ково(дослідних робіт у лабораторіях –учасниках консорціуму (в окремих випадках залучаються й інші органі( зації), координує і контролює вико( нання цих робіт відповідно до плану. Відмітною рисою секретаріату є те, що він не має власної науково( дослідної бази. Виконання НДДКР здійснюється на основі контракту між виконавцями і секретаріатом. Консорціуми, створені за типом між( фірмових науково(дослідних центрів, мають власну науково(дос( лідну базу. У центрах працюють або постійні співробітники, або вчені, що відряджаються учасниками консор( ціуму. Секретаріати і міжфірмові на( уково(дослідні центри можуть пра( цювати як на постійній, так і на тимчасовій основі. Створення кон( сорціуму забезпечує його учасникам

конституціалізм

144

контрагент

такі можливості: виконання дослід( жень, які не можна було проводити самостійно внаслідок значних витрат і ризику; розподіл витрат на виконан( ня досліджень між кількома фірмами( учасниками консорціуму; об’єднан( ня фірмами(учасниками дефіцитних людських і матеріальних ресурсів для виконання досліджень.

конституціалізм (англ.сопstitutionals)–

правовийстатусособистості,вирішен( ня проблем прав людини, визнання її свободи, забезпечення її честі та гідності.

консульська фактура, або консульсь9 кий інвойс (англ. соnsular invoice) –

документ, в якому консул країни засвідчує ціну та вартість всієї партії товару, що імпортується. К. ф. є обо( в’язковою в тих країнах, де імпортні товари обкладаються митом.

конс’юмеризм (англ. сопsumerism) –

організований рух на захист спожи( вачів.

контанго (англ. сопtango) – ситуація на біржі, коли ціни на наявний товар нижчі за ціни на товар із встановленим терміном постачання. Виникає, коли наявний товар перебуває на складі біржі і витрати на його зберігання зро( стають.

конто (англ. сопto) – комерційний розрахунок.

контокорент (англ. сиrrent account) –

єдиний рахунок, на якому облікову( ютьсявсіопераціїбанкузклієнтом.На к. відбиваються, з одного боку, позич( ки банку і всі платежі з рахунка, що банк проводить за дорученням клієнта, з другого – на к.; відбивають кошти, що надходять в банк від клієнта, повернення позичок тощо.

Головна особливість к. полягає в тому, що він являє собою поєднання поточного рахунка із позичковим ра( хунком, тому він може мати дебето( ве сальдо (заборгованість банку клієнту) або кредитове (заборго( ваність клієнта банку).

контокорентний кредит (англ. ассоипt current credit) – вид банківсь( кого кредиту, що надається клієнтам, які мають у банку поточний рахунок. Обсяг та строки позички визначають( ся господарськими потребами клієнта, але в межах встановленого в кредитному договорі ліміту. Ліміт встановлюється кожному позичаль( нику залежно від його фінансового стану і репутації. Обіг на поточному рахунку сальдується. При появі на цьому рахунку від’ємного (дебетово( го) сальдо овердрафта, клієнту оформляється позичка. Кредит із по( точного рахунка можна отримати го( тівкою, переказом на інший рахунок, оплатою векселів, купівлею цінних паперів та ін. Плата за цей кредит виз( начається відповідно до чинної відсоткової ставки, обсягу та строку кредиту, фактично використаного клієнтом.

контрабанда (англ. сопtraband) – 1.

незаконне перевезення через дер( жавний кордон, а також купівля, продаж і зберігання товарів або інших цінностей, ввезення і вивезення яких пов’язані з порушенням вимог митного законодавства. 2. товари, ввезені до країни незаконно, без сплати мита.

контрагент (англ. сопtractor) – 1.

партнер за експортно(імпортною уго( дою. 2. кожна із сторін договору сто( совно одна до одної.

контракт

145

контролінг

контракт (англ. сопtract) – 1. до( говір, підряд, угода, в якій визначені взаємні зобов’язання осіб, що домо( вляються. У практичній діяльності використовують к.: купівлі(продажу, бартерні; простий компенсаційний, довгостроковий; без обумовленого терміну дії та ін. Наприклад, к. ку( півлі(продажу містить такі основні умови: найменування та кількість товару, що буде постачатися; спосіб визначення якості товару; терміни та місце постачання; умови платежу; порядок здачі та прийому товару; умови щодо гарантій та санкцій, про арбітраж; юридичні адреси сторін; підписи сторін, що домовляються. 2. угода обов’язкового характеру, за якого одна сторона бере зобов’язан( ня купити в іншої сторони чи прода( ти їй обумовлену кількість товару. Зазвичай цей документ являє договір купівлі(продажу товарів чи послуг із переходом прав власності від продав( ця до покупця.

контракт гарантійний (англ. warran ty) – контракт, що передбачає відпо( відальність підрядника за експлуа( таційні якості продукції, яка поста( чається, забезпечення її ремонту або передбачені зміни в межах обумовле( ного терміну чи робочого ресурсу.

контракт “жовтого собаки” (англ. yellow dog contract) – контракт, за яким працівник, якого взяли на робо( ту, не має права вступати до проф( спілки.

контракт лонг (англ. long position) – ф’ючерсний контракт, закріплений у розрахунку на подальше підвищення цін. Використовується як засіб, що га( рантує закупівельну ціну фірми(спо( живача.

контракт шорт (англ. short position) –

ф’ючерсний контракт, проданий у розрахунку на подальше зниження цін. Застосовується для забезпечен( ня продажної ціни реального товару, який є або буде власністю фірми, що його продала.

контракт форвардний (англ. forward contract) – угода, що укладається на певний термін із метою регулюван( ня валютної операції з терміном ви( конання на дeнь пізніше визначено( го в угоді за терміновий розрахунок.

контрактація (англ. сопtracting) – ук( ладання контракту, договору між підприємствами, які виробляють про( дукцію, і організаціями, які заготов( ляють і збувають її.

контрафакція (англ. іпfringement) –

використання фірмами чужих товар( них знаків виробів, які вже зареко( мендували себе. Підприємство, чиї інтереси порушені контрафакцією, може вжити заходів для захисту прав за належний йому товарний знак згідно із законодавством.

контрибуція (англ. сопtribution) – 1.

примусові платежі в натурально( вартісній формі, що стягуються у пе( реможеної держави відповідно до умов мирного договору державою(пе( реможцем. 2. грошові й натуральні платежі,щознімаютьсяокупаційними військами з населення захопленої ними території.

контролінг (англ. сопtrolling) – функ( ціональний інструментарій, який охоплює методи планування, управ( ління процесами і контролем, необ( хідний для прийняття управлінських рішень на підставі збору та обробки інформації, насамперед, даних бух( галтерського обліку.

контроль

146

конференція

контроль (англ. сontrol) – одна з функцій управління, призначення якої – виявлення можливих відхи( лень величини фактичних параметрів керованої системи від бажаних (мети, завдання, норми і т.д.) із метою забез( печення досягнення організацією своїх цілей. Функція менеджменту з обліку витрат ресурсів та забезпечен( ня виконання планів, програм, зав( дань з реалізації управлінських рішень.

контроль і теорії Х та Y (англ. сontrol and theories X and Y) – принципи контролю і управління, застосову( вані в менеджменті відповідно до ви( хідної теорії Х (“традиційні уявлен( ня про контроль і управління”) чи теорією У (“інтеграція індивідуаль( них і колективних цілей”). У першо( му випадку, коли лідер вважає своїх підлеглих безініціативними і без( відповідальними людьми, він кори( стується переважно формальною владою, створює систему оцінки ре( зультативності, що диктує підлеглим їхню поведінку в організації, при цьому існують детально розроблені норми і правила, робота співробіт( ників контролюється спеціальним персоналом. Не виключено, що в цьому випадку працівники швидко знайдуть способи пристосуватися до системи і будуть поводитись справді безвідповідально. Навпаки, у рамках теорії У створюються такі умови, за яких співробітники організації опти( мально виконують свої обов’язки з повною віддачею задля загального успіху організації. Оскільки передба( чається, що співробітники досить зрілі та відповідальні, інша система

стимулів і оцінки їхньої праці відпо( відним чином визначає їхню пове( дінку: передбачаються можливості професійного й індивідуального рос( ту, послабляється контроль, деле( гуються униз відповідальність і уп( равлінські повноваження.

контрольний ключ (англ. сопtrol key)

цифровий показник, що вклю( чається у текст банківських телеграм для контролю за правильністю пере( дачі телеграфом підсумкового ре( зультату, а також на номер особово( го рахунка клієнта для захисту його від перекручування при введенні і обробці банківської інформації на ЕОМ. К.к. складається шляхом ви( конання арифметичних дій із цифра( ми, що входять у підсумковий ре( зультат телеграми або в номер особо( вого рахунка.

контрольний пакет акцій (англ. сопtrol share holding) – частка акцій, зосеред( жена в руках одного власника, що дає можливість здійснювати фактичний контроль над акціонерним товари( ством.Теоретичнок.п.а.повинен ста( новити понад 50 % випущених акцій. На практиці він може бути меншим 50 %, оскільки частина акцій взагалі не має права голосу, а дрібні держателі акцій, як правило, не беруть участі в загальних зборах акціонерів. Володін( ня к. п. а. може досягатись шляхом си( стеми участі в дочірніх товариствах.

конференція (англ. сonference) –

зібрання людей для обговорення про( блем; conference room–приміщення, де можуть проводитися невеликі зібрання; press conference – зібрання, на яке запрошуються і газетні, і те( левізійні журналісти, щоб почути но(

конфіденційна інформація

147

конфлікт, його вирішення

вини про новий продукт або проведе(

вати інновації і нові ідеї, він має як

ну операцію тощо; sales conference

наслідок також неефективність, втра(

зібрання менеджерів із продажу, пред(

ту персоналом орієнтації і стимулів до

ставників, рекламних працівників і т.

продуктивності.

д. для обговорення планів майбутніх

конфлікт потреб (англ. сonflict of

продажів.

 

needs) – в ієрархії потреб, висунутої

конфіденційна інформація (англ. соn

Маслоу, і в його “теорії загрози” не(

fidential information) – секретні відо(

можливість досягнення мети призво(

мості, пов’язані з виробництвом і уп(

дить до виникнення серйозних пси(

равлінням діяльністю підприємства,

хологічних проблем. Розрізняють

які не підлягають розголошенню.

загрозливі і катастрофічні конфлік(

конфіскація (англ. сопfiscation) – 1.

ти. У першому випадку людина може

примусове безоплатне вилучення у

бути поставлена перед необхідністю

власність держави всього чи частини

вибору однієї з двох взаємовиключ(

майна в судовому або адміністратив(

них цілей, наприклад, продовжувати

ному порядку. 2. вилучення з обігу

виконання престижних для неї по(

друкованих творів.

 

літичних функцій як депутата у своє(

конфлікт (англ. сопflict) – незгода

му виборчому окрузі чи цілком при(

між двома або більше сторонами (осо(

святити себе кар’єрі у своїй компанії.

бами чи групами), коли кожен нама(

Катастрофічний конфлікт виникає,

гається зробити так, щоб були прий(

коли має бути вибір із двох однаково

няті або враховані саме його інтереси, і

загрозливих альтернатив. Так, “про(

перешкодити іншій зацікавленій сто(

позиція” достроково вийти на пен(

роні зробити те саме.

 

сію, залишити справу всього свого

конфлікт і координація (англ. сonflict

життя чи працювати в організації, де

and coordination) – антагоністичні по(

ти нікому не потрібен, може стати

няття в менеджменті, обумовлені роз(

особистою катастрофою для людини,

ходженнями у вихідних точках зору

що не виключає навіть такого екст(

на організацію. На сучасному етапі у

ремального результату, як самогуб(

країнах із конкурентними економіка(

ство.

ми поширюється уявлення, відповід(

конфлікт, його вирішення (англ.

но до якого конфлікт в організації —

сonflict & resolution) – способипрактич(

це фактор, який позитивно впливає на

ноговирішенняконфліктівзадопомо(

ефективність її роботи (конструктив(

гоюформальноївладиабонеформаль(

ний конфлікт). Водночас, класики в

ногоавторитету.Вісторичномуаспекті

галузі менеджменту

постійно

у класичній теорії і практиці мене(

підкреслювали, що саме координація

джменту для вирішення конфліктів в

становить перший і важливий прин(

організації здебільшого використову(

цип організації, вона припускає

валися стратегії типу “виграш — про(

цілеспрямоване втручання, єдиний

граш”, коли одна зі сторін, що спере(

план, мету і призначення. Хоча і пра(

чаються, була обов’язково приречена

вильно, що конфлікт може породжу(

на програш. Тут конфронтація й уль(

конформізм

148

концепція комерційних зусиль

тиматуми стають єдиною можливістю усунення розбіжностей між співробіт( никами чи відділами однієї і тієї ж організації, здійснюється демон( страція сили з метою нав’язування супротивнику своїх умов, одна чи кілька сильних особистостей забезпе( чують перемогу, виступаючи в ролі “парової ковзанки”. Результати дії такої негативної сили досить часто спо( стерігаються у страйках, локаутах, простоях і навіть саботажу. Більш про( дуктивні підходи, коли в дію приво( дяться позитивні сили в рамках стра( тегії “виграш(виграш(виграш”. При цьомупередбачається,якісторони,що сперечаються, прагнуть бачити перс( пективу і потребу один в одному, час( то для вирішення конфлікту вони ідуть назустріч один одному, роблячи в такий спосіб позитивний вплив на конфронтуючу сторону.

конформізм (англ. сonformism) – cоціально(психологічний феномен, що виражається в готовності людини згоджуватися з думкою колективу, пристосовуватися до суспільної дум( ки, уникати виявлення своєї незгоди та суперечок, пасивно приймати існу( ючий порядок речей.

концентрація виробництва (англ. сoncentration of production) – зростан( ня кількості великих підприємств і зосередження на них якомога більшої кількості засобів виробниц( тва, працівників, що випускають продукцію, а також збільшення пи( томої ваги великих компаній у про( мисловості. Напрям концентрації виробництва – горизонтальна інтег( рація, вертикальна інтеграція, дивер( сифікованість.

концентрація горизонтальна (англ. hоrizontal concentration) – процес зосе( редження в одній господарській орга( нізації ряду господарських одиниць або однорідних, не пов’язаних між со( бою технічно.

концептуальне знання (англ. сonceptual skills) – вміння розглядати речі і події у віддаленій перспективі. Цей вид знання дає змогу менеджеру бачити взаємозв’язки між окремими елементами організаційної структури, а також передбачати, як зміни в одно( му підрозділі вплинуть на роботу інших підрозділів.

концепція (англ. сопception) – 1. філо( софія,складабоспрямованістьділово( го мислення. 2. комплекс основних ідей, принципів, правил, які розкри( вають сутність та взаємозв’язки дано( го явища або системи, дозволяють визначити систему показників, фак( торів та умов, які сприяють вирішен( ню проблеми, формуванню стратегії фірми, встановленню правил поведінки особи; система доказів пев( ного положення, система поглядів на те чи інше явище; система ключових положень, що досить повно, цілісно і всебічно розкривають сутність, зміст і особливості досліджуваного явища, його існування в дійсності; система поглядів, якої дотримують( ся у даний момент, визначений спосіб розуміння, трактування яких(небудь явищ, основний погляд, що керує ідеєю для їхнього висвітлення; основ( ний задум, конструктивний принцип різних видів діяльності.

концепція інтенсифікації комерційних зусиль (англ. сопсерtion of intensification of commercial efforts) – твердження, що споживачі не купуватимуть товари

концепція маркетингу

149

кон’юнктура ринку

організації в необхідних кількостях, якщо вона не докладе значних зусиль у сфері збуту.

концепція маркетингу(англ. mаrketing conseption) – філософія ринкового уп( равління, заснована на визначенні по( требіреальнихспоживчихоцінокасор( тименту та якості товару, визначенні необхідності пристосування ви( робництва та збуту до цих потреб і оці( нок, тобто орієнтація будь(якої діяль( ностінаспоживача.Суб’єктуправління повинен забезпечувати високу якість “виходу”даноїсистеми,якаодночасно є“входом”іншоїсистеми–споживача. Для реалізації цієї концепції потрібно спочаткуаналізуватитавживатизаходів щодозабезпеченнявисокоїякості“вхо( ду” і тільки після того підвищувати якість“процесу”всамійсистемі.Якщо “вихід” кожної системи буде високої якості, то і якість глобальної системи будевисока.

концепція товару (англ. соnseption of a good) – концепція диференційованих маркетингових заходів для конкрет( ного виду товару.

концепція чистого приросту (англ. соп серtionofcompleteaaccretionofcommercial efforts) – принцип, згідно з яким на рахунку нерозподіленого прибутку повинні відображатися тільки чистий прибуток і дивіденди; ця концепція вписується в загальноприйняті бух( галтерські принципи.

концерн (англ. сoncern) – промисло( вий комплекс, що поєднує різні під( приємства, комбінати, які часто не пов’язані, або ті, що мають найвідда( леніші технологічні і виробничі зв’язки одне з одним.

концерн мультинаціональний (англ. multinational concern) – концерн, до

числа учасників якого входять учасни( ки багатьох країн світу.

концерн транснаціональний (англ. transnational concern) – міжнароднемо( нополістичне об’єднання, членами якого є представники кількох країн.

концесіонерне підприємство (англ. соп cessive) – підприємство, організоване на основі договору про передачу в екс( плуатацію на певний період природ( них багатств, які належать державі або муніципалітетам, підприємствам та іншим господарським об’єктам, при( ватним підприємствам або іноземним фірмам.

концесія (англ. сопcession) – угода, за якою держава надає іноземній фірмі право на здійснення певної госпо( дарської діяльності на території краї( ни.

кон’юнктура (англ. сопjuncture) – 1.

стан, що склався, тимчасова ситуа( ція у будь(якій галузі суспільного жит( тя, що впливає на кінцеві результати. На ринку – співвідношення між попи( том і пропозицією. 2. сукупність пев( них умов, збіг обставин, стан речей, що здатні впливати на вирішення і розв’язання якої(небудь справи, питання тощо.

кон’юнктура економічна (англ. есо потіс сопjuncture) – сукупність ознак, що характеризують поточний стан економіки країни або світового гос( подарства, окремої галузі, регіону чи ринку товарів у певний період.

кон’юнктура ринку (англ. market con juncture) 1. сукупність економічних умов, що склалися на ринку (в певний момент часу), за який здійснюється процес реалізації. Кон’юнктура ринку визначається сукупністю економічних показників, що характеризують стан

кон’юнктура світових товарних ринків 150

координація

ринку, – співвідношення попиту та пропозиції, рівень цін, ємність рин( ку, платоспроможність споживачів та інші. 2. стан ринку, що характери( зується співвідношенням попиту та пропозиції на товари, послуги й інші роботи.

кон’юнктура світових товарних ринків (англ. world goods market conjuncture) – 1. результат взаємодії різних факторів (економічних, со( ціальних, природних), що визнача( ють існуючий стан на конкретних світових ринках і обумовлюють на( прям, перебіг та припинення комер( ційної діяльності на ринках. 2. кон’( юнктура світових товарних ринків значною мірою визначає комерційну цінність і конкурентоздатність реа( лізованих товарів і послуг, можливість і економічну доцільність купівлі(про( дажу, вибір потенційних країн(екс( портерів (імпортерів) і фірм(контра( гентів, тактику і стратегію комерцій( ної діяльності на ринку, основні умови купівлі(продажу і головне — оптимальну контрактну ціну.

кон’юнктура торгівлі (англ. trade con juncture) – стан торгівлі, що скла( дається в певний період часу. Він ха( рактеризується системою показників: забезпеченість товарними ресурсами, швидкість обігу товарів, стан матері( ально(технічної бази торгівлі, дина( міки попиту населення і роздрібних цін та ін.

кон’юнктурні дослідження (англ. сопjuncturic researches) – це аналіз сформованого стану ринку, визна( чення тенденції до його змін, які да( ють можливість виробити найбільш оптимальну стратегію управління зовнішньоекономічною діяльністю.

Належне місце в к. д. відводиться вивченню і короткостроковому прогнозуванню ринкової вартості та обсягу випуску товарів, динаміки зміни виробництва на світовому рин( ку в основних країнах(виробниках. Вивчається попит на нові товари і ме( тоди організації збуту, приділяється увага технічній політиці провідних фірм у сфері створення нових видів товарів, ціноутворення та їх експор( ту(імпорту.

кооператив (англ. сооperative) –

бізнес, яким володіють і управляють його члени, часто споживачі про( дукції (послуг), постачальники та ін.

кооператив споживацький (англ. user cooperative) – фірма роздрібної тор( гівлі, що перебуває у власності спо( живачів.

кооперація (англ.соoperation)–1. одна з форм організацій, при якій певні групи осіб беруть участь в одному й тому ж або різних, не пов’язаних між собою, процесах праці. 2. форма гос( подарювання, заснована на груповій власності. 3. форма довготривалих і стійких зв’язків між підприємствами, які займаються спільним виготовлен( ням певної продукції.

кооперація праці (англ. labor coope ration) – форма організації праці, при якій велика кількість людей спільно бере участь в одному й тому ж або в різних, але пов’язаних між собою процесах праці.

координатор пула (англ. рооl’s coor dinator) – кредитор, який координує створення кредитного пула і контро( лює діяльність його учасників.

координація (англ.сооrdination)–про( цес, спрямований на забезпечення пропорційного і гармонійного роз(

координація вертикальна

151

кореспондентський договір

витку різних сторін об’єкта (технічної, виробничої, фінансової та ін.) при оп( тимальних для даних умов трудових, грошових і матеріальних затратах. Принципи координації: раціо( нальність, надійність, чіткість, опера( тивність.

координація вертикальна (англ. ver tical coordination) – погодження функцій в організації шляхом субор( динаційного впливу зверху донизу з метою організації ефективного зв’яз( ку і збалансування роботи структур( них підрозділів та їх працівників, що перебувають на різних ієрархічних рівнях.

координація горизонтальна (англ. hоrizontal coordination) – забезпечення ефективного співробітництва керів( ників, спеціалістів та інших праців( ників, що перебувають на однаково( му рівні організації і між якими не( має стосунків підлеглості. Методи горизонтального координування: взаємне коригування; створення спеціальних груп і комісій; коорди( нування через ринок.

координація і мета (англ. coordination and goals) – у книжці Муна і Рейлі “Прогресивна економіка” принцип координації, відповідно до якого організаційна структура починаєть( ся там, де двоє чи більше людей по( єднують свої зусилля, визначається як основний принцип організації. Однак автори підкреслюють, що для ефективного функціонування органі( зації потрібна ще мета. У коло завдань вищого керівництва входить обов’я( зок сприяти тому, щоб розуміння при( значення організації пронизувало всю структуру, тому що, чим повніше ро( зуміння цілей рядовими і керівними

співробітниками, тим ефективніші координаційні зусилля.

кореляція (англ. соrrelation) – статис( тична залежність між величинами, коли зміна однієї величини, яка є ви( падковою, призводить до зміни очіку( ваного середнього значення (матема( тичного очікування) другої величини. Число, яке показує ступінь щільності кореляції, називається коефіцієнтом кореляції.

кореляційний зв’язок (англ. сorrelation dependense) – взаємний зв’язок, взаємна залежність, співвідношення.

кореспондент (англ. соrrespondent)

банк або інша фінансова установа, що репрезентує інтереси подібної органі( зації в даному місті або країні. Корес( пондентськівідносиниявляютьсобою договірні відносини між кредитними установами, мета яких – здійснення платежів та розрахунків за дорученням одна одній.

кореспондентський договір (англ. соrespondentive agreement) – угода між двома або кількома кредитними ус( тановами про здійснення платежів і розрахунків, що їх виконує одна кре( дитна установа за дорученням і на кошти іншої. К. д. укладаються між кредитними установами однієї краї( ни або різних країн. Розрізняють к. д. строкові (з правом продовження) і безстрокові. При укладанні угоди визначаються валюта розрахунків, правила переказу залишків коштів на рахунки в треті країни, порядок по( повнення рахунку, розмір комісійної винагороди та інші умови. Після ук( ладення к. д. кредитні установи об( мінюються зразками підписів, теле( графним ключем та іншими докумен( тами. На основі к. д. виконуються