Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Оперативная хирургия.Прак. навыки

..docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
29.03.2016
Размер:
2.49 Mб
Скачать

Аспірація вмісту плевральної порожнини.

Пункція черевної порожнини.

Положення хворого сидячи на стулі або у ліжку.

Сечовий міхур перед маніпуляцією слід спорожнити. На коліна хворого кладуть непромокальну тканину, у ногах ставлять таз або цебро для випускання рідини.

Шкіру в ділянці проколу обробляють антисептичним розчином або знеболюють розчином новокаїну. При асциті прокол виконують по середній лінії на середині відстані між пупком та лобком; при введені в черевну порожнину повітря - над або під пупком.

Пункція порожнини перикарду.

Положення хворого на спині, верхня половина тулуба піднята під кутом 45-50°. Лікар знаходиться зліва від хворого. Протирають шкіру в ділянці мечоподібного відростка спиртом двічі та обкладають стерильним матеріалом. Виконують анестезію шкіри 0,5% розчином новокаїну. Місце вкола голки розташовується параксифоїдально на" 1 см нижче та лівіше від мечоподібного відростка. Напрямок голки: медіально в сагітальній площині та під кутом 45° у фронтальній площині, таким чином, голку рухають практично горизонтально. На глибині 3-5 см долають легку опору - прокол перикарду. За рухом голки виконують порційну подачу новокаїну та підтягуючи на себе поршень контролюють стан голки. У випадку проникнення голки в перикард при аспірації в шприці з'являється кров або рідина. Рідину з порожнини перикарду необхідно видалити повністю. Для постійного дренування може бути використаний м'який тефлоновий катетер, який ставлять по методиці Сельдінгера.

Блокада міжреберних нервів.

Відступив на 4-5 см вбік від остистих відростків грудних хребців, тонкою голкою на шприці місткістю 10 мл знеболюють шкіру 0,25% розчином новокаїну. Голку проводять вглиб до верхнього краю ребра і водять 20 мл 0.25% розчину новокаїну. Перед введенням новокаїну необхідно підтягнуть на себе поршень шприца, щоб голка не попала в просвіт судин, або плевральну порожнину.

Пункція сечового міхура.

Хворого укладають на операційний стіл або стіл у перев'язочній. Шкіру в надлобковій ділянці вибривають і оброблюють антисептиком. Пальпаторно та перкуторно визначають контури сечового міхура. Шкіру та підшкірну основу знеболюють 0.25% розчином новокаїну. Ін'єкційною голкою виконують прокол м'яких тканин по середній лінії на 1-2 см вище лобкового симфізу. Сечу можна видаляти шприцом або за допомогою резинової трубки, надітої на канюлю голки. Пункцію сечового міхура повторити, після кожної пункції місце проколу обробляють антисептиком.

Ускладнення: пошкодження кишок, судин в стінці сечового міхура.

Катетеризація сечового міхура.

У жінок:

Перед катетеризацією виконують туалет зовнішніх статевих органів. Хвора лежить на спині, ноги зігнуті у колінних суглобах і розведені, між ногами ставлять лоток. Виконуючий маніпуляцію знаходиться справа, лівою рукою розсунути статеві губи, а правою протирають зовнішні статеві органи та отвір сечоводу марлевим тампоном, змоченим розчином фурацнліну. Пінцетом беруть м'який катетер на відстані 4-5 см від пузирного кінця та повільно, без зусиль, вводять в сечовід ( дистальний кінець катетера підгримує пінцетом медична сестра ).Витікання сечі через катетер свідчить про те, що він знаходиться у сечовому міхурі.

У чоловіків:

Хворий лежить на спині, ноги трохи розведені, між ногами

ставлять лоток. Виконуючий маніпуляцію знаходиться справа.

Лівою рукою бере статевий прутень, правою зсуває крайню плоть,

обробляє зовнішні статеві органи, промежину та ділянку сідничних

бугрів розчином антисептика. У заглиблення (ямку) між сідничним

бугром і задньовихідним отвором, безпосередньо в шкіру цієї

ділянки шприцом з тонкою голкою вводять 1-1,5мл 0,25% розчину

новокаїну до утворення "лимонної корки". За допомогою шприца

місткістю 20мл з тонкою довгою голкою виконують прокол шкіри

на місці "лимонної корки" вглиб тканин на 5-6 см і вводять від 50 до 100мл 0.15% розчину новокаїну. Кожен рух голки супроводжується

введенням новокаїну. Розчин новокаїну вводять в обидва ішиоректальних простора.

Поперекова паранефральна блокада.

Положення хворого - на здоровому боці. Нога на стороні блокади витягнута, на протилежній - зігнута в колінному і кульшовому суглобах. Під здоровий бік підкладають валик. Довгу (10-12 см) пункційну голку вколюють в кут між m.erector spine і XII ребром суворо перпендикулярно до поверхні тіла. Попередньо в місці вколу тонкою голкою знеболюють шкіру. Голку для пункції просувають, безперервно вводячи новокаїн, до відчуття провалювання і вільного витікання новокаїну при слабкому надавлюванні на поршень. Щоб перевірити правильність положення голки, шприц з неї знімають. Якщо голка пройшла через листок ниркової фасції, який розміщений за ниркою, головка її коливається в такт дихальним рухам діафрагми. Вводять 60-80-мл 0,25% розчину новокаїну нагрітого до 36-37°С. Оскільки об'єм паранефрального простору у різних людей різний, при появі розпираючого болю в ділянці попереку ведення розчину необхідно припинити.

Рекомендована література

  1. Барыкина Н.В., Чернова О.В. Сестринское дело в хирургии: Практикум. – Ростов н/Д: Феникс, 2002. – 480с.

  2. Большаков О.П., Семенов Г.М. Оперативная хирургия и топографическая анатомия: Учебник . – СПб.: Питер, 2004. – 1184с.

  3. Бурих М.П. Технологія хірургічних операцій ( кишеньковий екзаменатор: 115 тестів і відповідей та коментарі). – Харків: Факт, 2003. – 164с.

  4. Бурых М.П. Общие основы технологии хирургических операций. – Ростов н/Д.,: Феникс, 1999. – 544с.

  5. Детская оперативная хирургия: Практ. Руководство / под общ.ред. В.Д. Тихомировой. – СПб.: ИИА «Лик», 2001 – 432с.

  6. Оперативна хірургія: хірургічні операції та маніпуляції / Свистонюк І.У.,

Пішак В.П., Лютик М.Д., Ахтемійчук Ю.Т. – К.: здоров’я, 2001. – 368с.

  1. Островерхов Г.Е., Бомаш Ю.М., Лубоцкий Д.Н. Оперативная хирургия и топографическая анатомия. – Курск: АП «Курск»., М.:АОЗТ «Литера», 1995 – 720с.

  2. Проняєв В.І., Теплицький С.С., Ахтемійчук Ю.Т. Топографо-анатомічна характеристика хірургічних маніпуляцій. – Чернівці: Прут, 1997. – 192с.

  3. Семенов Г.М., Петришин В.Л., Ковшова М.В. Хирургический шов. – СПб.: Питер, 2001. – 256с.