Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практикум для бакалавра ч.2 доработ.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
276.48 Кб
Скачать

Тема 19: Право екологічної безпеки

Задача 1

Група мешканців смт. Калинівка Вінницької області звернулась до Акціонерного товариства “Квант” з вимогою про перенесення великого бензосховища, яке йому належить, за межі вказаного населеного пункту.

В обґрунтування своєї вимоги громадяни зазначили, що випари бензину негативно впливають на здоров’я людей, викликаючи головокружіння, нудоту, приступи астми, загострення хронічних захворювань та алергічні реакції. Особливу стурбованість викликає здоров’я дітей. Крім цього, у центральному парку селища спостерігається пожовтіння трави й листя на деревах, а підтікання бензину забруднює ставок загального користування, який знаходиться поблизу парку відпочинку.

Керівник екологічної служби Акціонерного товариства “Квант” пояснив, що умови зберігання бензину відповідають нормам екологічної безпеки, тому у населення смт. Калинівки немає підстав для хвилювання, а захворюваність населення залежить від загального погіршення екологічної обстановки в Україні. До того ж, забруднення ставка нафтопродуктами не має ніякого значення, бо селищна рада ще торік наклала заборону на купання і вилов риби у ставку.

Після цього громадяни звернулись до Державного управління охорони навколишнього природного середовища Вінницької області. Не отримавши відповіді, вони звернулись до суду з позовом до Акціонерного товариства “Квант” з вимогами про перенесення бензосховища за межі селища та захист порушеного права на екологічну безпеку у вигляді фінансування побудови нового корпусу дитячої лікарні та закупівлю обладнання на власні кошти.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Надати оцінку позицій мешканців смт. Калинівка Вінницької області та керівника екологічної служби Акціонерного товариства “Квант” із посиланням на чинне законодавство.

Чи забезпечило захист права громадян на безпечне для їх життя й здоров’я довкілля Державне управління охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області ?

Чи підлягає позов задоволенню?

Вирішити справу.

Задача 2

Геологорозвідувальне підприємство “Укрнадрапроект” проводило вишукувальні роботи з розвідки корисних копалин у гірських районах Прикарпаття (Івано-Франківська область). Внаслідок того, що роботи проводились із використанням вибухівки, при черговому підриві відбувся зсув гірських пластів. При цьому каменепадом завалило декілька полонин, на яких проводили випас свійської худоби жителі с. Хутір Микуличі.

Тектонічні зрушення призвели до зникнення джерела із водою, яка мала лікувально-оздоровчі властивості; завали унеможливили проїзд автомобільного та гужового транспорту по одній із доріг до села, до частини якого тепер доводилось діставатись, лише роблячи великий об’їзд.

При зустрічі директора “Укрнадрапроект” із головою сільської ради с. Хутір Микуличі перший зазначив, що характер виконуваних його підприємством робіт обумовлює настання подібних випадків, а тому до цього потрібно ставитись із розумінням. Підприємство згодне компенсувати шкоду, завдану громадянам та юридичним особам. Проте шкоду, заподіяну об’єктам природи, підприємство відшкодовувати відмовляється. Наслідки зсуву повинні бути усунуті відповідними державними органами за рахунок державного бюджету.

Голова сільської ради, невдоволений результатами переговорів, звернувся до юридичного відділу районної державної адміністрації.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Надати оцінку позицій директора “Укрнадрапроект”та голови сільської ради із посиланням на чинне законодавство.

В який спосіб має бути обчислена та компенсована шкода, заподіяна громадянам, юридичним особам та довкіллю?

Підготувати роз’яснення, яке має бути надане юридичним відділом районної державної адміністрації.

Допомога у вирішенні даних задач:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680 або https://vk.com/a.jurisprudent https://vk.com/zadachi_po_pravu

Задача 3

Конструкторське бюро Ярмолинецького верстатобудівного заводу внесло на розгляд дирекції заводу раціоналізаторську пропозицію, згідно з якою пропонувалось внести зміни у технологічний процес, оснастивши устаткування спеціальними агрегатами, які дозволяють суттєво збільшити обсяги продукції. У техніко-економічному обґрунтуванні раціоналізаторської пропозиції зазначалось, що, запровадивши таку новацію, завод спроможний буде виробляти продукції більш ніж на 2,5 млн. грн. щорічно. Дирекція підприємства своєю вказівкою запровадила пропозицію на виробництві.

Через деякий час виявилось, що збільшення обсягів виготовлення продукції призводить до збільшення обсягів відходів виробництва. З огляду на це надлишкову кількість відходів, які вже не можна було утилізувати у межах первісно визначеного обсягу валового виробництва, дирекція вирішила вивозити на пустир, який знаходився неподалік заводу. Для того, щоб звалище відходів не псувало навколишній краєвид, було прийнято рішення засипати відходи чорноземними ґрунтами, які бралися по домовленості із сільськогосподарським підприємством “Колос” з його полів, тимчасово не зайнятих у сільськогосподарському виробництві.

При перевірці Державною екологічної інспекцією додержання заводом вимог екологічного законодавства на це підприємство було накладено штраф і зобов’язано усунути виявлені порушення.

Вважаючи таке рішення неправомірним, завод звернувся до господарського суду із вимогою скасувати акт ненормативного характеру.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Які вимоги із забезпечення екологічної безпеки визначі у сфері поводження з відходами?Чи відповідає чинному законодавству зазначена вище домовленість між заводои та сільськогосподарським підприємством?

Чи підлягає позов задоволенню?

Вирішити справу.

Задача 4

До Міністерства екології та природних ресурсів України надійшов лист від громадянина Білоуса В., у якому він висловив власні думки з приводу регулювання стоків гірських річок. При виборі місця для майбутніх водосховищ, можливо, доведеться навіть будувати нові шляхи, зносити населені пункти із обов’язковим переселенням проживаючого там населення. З огляду на це створення або будівництво водосховищ на гірських річках Карпат повинно відбуватись за ретельно підготовленими проектами, які матимуть не лише економічну, але й екологічну оцінку. До цього необхідно обов’язково залучити фахівців з інших країн для проведення міжнародної експертизи.

Громадянин Білоус В. у своєму листі також ставить питання про те, якою є нормативно-правова база для вирішення цих проблем з точки зору відвернення повеней, зсувів та інших стихійних лих у Карпатському регіоні. Його дуже хвилювало питання і про те, чи передбачаються реальні та ефективні заходи державно-правового характеру, які гарантували б право громадян на безпечне для життя та здоров’я довкілля?

Визначити види правовідносин, які виникли.

Яку роль відіграють експертизи (екологічна, санітарно-епідеміологічна та ін.)ув системі заходів із забезпечення екологічної безпеки?

Підготувати проект відповіді Міністерства на звернення громадянина Білоуса В. із посиланням на законодавчі акти різних рівнів.

Задача 5

Внаслідок безконтрольності з боку головного інженера Іванова А.А. та інженера-теплотехніка Купчака О.К. у сільськогосподарському підприємстві “Троянда” сталася аварійна ситуація: відбулось витікання пічного палива, яке залило приміщення насосної станції площею 81 кв. м. і висотою 0,9 м., а також витікання палива за межі станції.

У результаті вжитих заходів було встановлено, що загальний об’єм палива, яке витекло, становить 64,9 т. В приміщенні насосної станції вдалось відкачати 15 т, однак за її межами відбулось забруднення земельної ділянки площею 0,9 га, на якій знаходились частина лісозахисної смуги, частина пасовища; пічне паливо також потрапило на кригу ставка.

Про факт аварії було повідомлено в обласне управління охорони навколишнього природного середовища, міську санепідемстанцію, природоохоронну прокуратуру.

Навесні в результаті танення снігу й скресання криги на ставку залишки нафтопродуктів пічного палива забруднили ґрунтові води, внаслідок чого вода в криницях стала небезпечною для вживання.

У районний суд почали поступати позовні заяви від мешканців навколишніх сіл про захист їх екологічних прав, відшкодування завданої шкоди, очищення земельних ділянок та приведення їх в стан, придатний для використання.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Чи підлягають подані позови задоволенню? В який спосіб має бути обчислена шкода, заподіяна природним ресурсам?

Чи порушено право на екологічну безпеку громадян, які звернулись до суду? А усіх інших громадян у зазначеному регіоні?

Вирішити справу.

Задача 6

Біля міста Павлоград на шосе “Київ-Луганськ” перекинулася автомобільна цистерна ємністю 45 тон, у якій містилася рідина, що застосовується для підвищення октанового числа бензину. Пригода трапилася, коли водій почав міняти колесо. Автомобіль зіскочив із домкрата і перекинувся до кювету.

Внаслідок аварії отримали травми середньої та легкої тяжкості водій та супроводжуючий вантажу. Під час аварії було розлито 300 літрів рідини.

На допомогу постраждалим особам прийшли водії, які стали свідками аварії та зупинились для надання допомоги . Крім виклику “швидкої допомоги”, вони замислились, до яких органів слід звернутись, аби ліквідувати наслідки забруднення довкілля.

Визначити види правовідносин, що виникли.

Які охоронно-відновлювальні заходи передбачені чинним законодавством та можуть бути застосовані в даній ситуації?

До обов’язків яких органів входить ліквідація наслідків аварії та забезпечення екологічної безпеки?

За чий рахунок повинна бути відшкодована завдана шкода, а також витрати на ліквідацію аварії?

Вирішити справу.

Задача 7

Представники екологічної громадської організації “МАМА-86-Ніжин” звернулись з інформаційними запитами з метою отримання екологічної інформації до міського Голови, Головного санітарного лікаря м. Ніжина і начальника Держекоінспекції по м. Ніжин та району з приводу надання інформації про результати аналізів проб води, про проект реконструкції центрального парку міста та його погодження з відповідними службами.

Від міського Голови відповіді не поступило. Начальник Держекоінспекції по м. Ніжин та району відмовив у наданні зазначеної інформації, посилаючись на те, що органи екології та природних ресурсів аналізів проб води не проводять, тому дана інформація у них відсутня. Головний санітарний лікар м. Ніжина відповів, що відхилень від санітарно-гігієнічних та санітарно-протиепідемічних правил і норм, а також гігієнічних нормативів якості питної води не спостерігається.

Не задовольнившись результатами звернень, представники екологічної громадської організації “МАМА-86-Ніжин” звернулись за допомогою до Управління комунікацій та звязків з громадськістю Міністерства екології та природних ресурсів України.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Які є законодавчі засади залучення громадськості до процесу забезпечення регіональної екологічної і, зокрема, санітарно-гігієнічної політики?

Надати правову оцінку із посиланням на чинне законодавство діям екологічної громадської організації “МАМА-86-Ніжин”, а також відповідей начальника Держекоінспекції і Головного санітарного лікаря м. Ніжина.

Яку відповідь має надати Міністерство екології та природних ресурсів України?

Задача 8

До державної екологічної інспекції м. Севастополя звернулась громадянка Коваль С. за захистом своїх порушених екологічних прав і розповіла про те, що кожного вечора невідомий забруднювач довкілля здійснює викиди забруднюючих речовин з неприємним запахом (аміак, пил) в атмосферне повітря. На думку громадянки, це здійснює підприємство, що знаходиться на сусідній вулиці.

Крім цього, двірник уже декілька днів спалює сухе листя і побутове сміття біля будинку. На вимогу громадян-мешканців будинку припинити спалювання листя та сміття він зіслався на те, що його немає куди вивозити, адже діяльність міського сміттєспалювального заводу тимчасово заборонена (зупинена) органами державного санітарного нагляду.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Які існують форми захисту права громадян на безпечне для життя та здоров’я довкілля?

До яких органів, крім зазначеного вище, можна звернутись за захистом порушених прав громадян у ситуації, що склалась?

Вирішити справу.

Задача 9

За наслідками проведених перевірок дотримання природоохоронного законодавства Ірпінським комбінатом “Прогрес” інспектор Державної екологічної інспекції виявив викиди хімічних речовин з перевищенням встановлених лімітів. Через невиконання комбінатом природоохоронних заходів величина понаднормативних викидів шкідливих забруднюючих речовин сягає 250 т/рік. До 50 % пилоочисних установок знаходяться в незадовільному стані, не зареєстровані в Державному управлінні охорони навколишнього природного середовища в Київської області. Допускаються скиди неочищених стічних вод у р. Буча з технічного ставу комбінату, здійснюється самовільний забір води з цієї ж ріки. Як виявилось, на комбінаті взагалі відсутній контроль за якістю та кількістю стічних вод та викидів забруднюючих речовин у атмосферне повітря. Інспектор Державної екологічної інспекції виявив також, що комбінат здійснює розробку Мостищенського кар’єру без відповідної проектно-технічної документації та Державного акту на право постійного землекористування, які, на думку інспектора, є обов’язковими.

Приписи органів державного екологічного контролю згідно з актами перевірок комбінату (перевірки здійснювались тричі), спрямовані на усунення виявлених правопорушень екологічного законодавства у поточному році, проігноровані керівництвом комбінату.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Яких заходів слід вжити для забезпечення дотримання комбінатом вимог екологічної безпеки та інших вимог екологічного законодавства? Які заходи юридичної відповідальності передбачені за вчинення зазначених у даному разі екологічних правопорушень?

Вирішити справу.

Задача 10

Під час проведення. громадських слухань з питань, пов’язаних із будівництвом швидкісної автомагістралі Одеса – Рені на території заповідного урочища “Дністровські плавні” в с. Маяки Біляєвського району Одеської області, організованих Громадською екологічною організацією “МАМА-86-Одеса” спільно з Українським товариством охорони птахів було розглянуто і проаналізовано висновок громадської екологічної експертизи. Висновок був негативним, тому що відсутній позитивний висновок державної екологічної експертизи матеріалів будівництва, дана автомагістраль є об’єктом підвищеної екологічної небезпеки, а заповідне урочище відноситься до об’єктів природно-заповідного фонду і не може бути використане для прокладання транспортних комунікацій.

Учасниками слухань було прийнято рішення і складено звернення до Міністра екології та природних ресурсів України з проханням ввести до повноважень обласного управління екології та природних ресурсів оперативне інформування громадськості (досвід Львівського управління екології та природних ресурсів, яке щотижня надає громадянам перелік об’єктів, які надали документи на екологічну експертизу). Це, на думку громадськості, дозволить громадським організаціям і громадянам впливати на прийняття екологічно значимих рішень.

Визначити види правовідносин, які виникли.

Чи є автомагістраль об’єктом підвищеної екологічної небезпеки?

На яких нормах чинного законодавства ґрунтується вимога громадськості? Чи є висновки державної та громадської екологічних експертиз джерелами екологічної інформації?

Вирішити справу.

Допомога у вирішенні даних задач:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680 або https://vk.com/a.jurisprudent https://vk.com/zadachi_po_pravu

48