Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екологічне прво завдання.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
747.01 Кб
Скачать

  1. Порівняйте зміст термінів: природокористування та право природокористування.

  2. Наведіть приклади природокористування суб’єктами якого ви були особисто.

  3. Порівняйте між собою такі види природокористування:

використання дикорослих рослин, для власних потреб та збирання квітів з метою продажу;

вилов риби у водоймищах загального використання; вилов риби у водоймищі де є риборозведення;

Що є підставою для виникнення наступних видів природокористування: плавання на човні у ставку який відноситься до водних об’єктів місцевого значення; заготівля живиці; наукове вивчення диких тварин, відпочинок у приміській зоні відпочинку.

Завдання №2

Одержавши в оренду земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства площею 2 га. громадянин Семенов П. уклав договір з громадянином Рябченко Л., за яким передав останньому у користування зазначену земельну ділянку. Договором передбачалось, що Рябченко буде передавати Семенову половину врожаю. Укладення такого договору Семенов пояснював своєю хворобою, яка не дає йому можливості особисто обробляти земельну ділянку.

Через 2 місяці Рябченко за згодою Семенова збудував на цій земельній ділянці теплицю.

Сільська рада винесла рішення про розірвання договору оренди з гр. Семеновим у зв’язку із порушенням ним умов договору оренди.

Дайте правову оцінку ситуації.

Вирішіть справу.

3Авдання№3

Петренко із друзями виїхали на відпочинок у лісозахисну зону поблизу річки. Там вони розмістили під тентом автомобілі, розвели вогнище. Чоловіки стали ловити рибу, а Петренко вирішив помити автомобіль у річці.

За цим заняттям їх затримав інспектор з охорони довкілля, який склав протокол про порушення вимог загального та

спеціального природокористування.

У суді Петренко пояснив, що його друзі здійснювали рибальство незабороненим способом, а машину він мив спеціальним шампунем. Що ж стосується багаття, то наскільки йому відомо, заборони з цього приводу немає.

  1. Дайте правову оцінку ситуації

  2. Вирішіть справу.

Завдання №4

За рішенням райдержадміністрації встановлено плату за проїзд центральними вулицями міста, заборонено проїзд автотранспорту через торговельну площу, набережною річки, підвищено плату за перебування громадян у гідропарку, зеленій зоні міського лісу, розташування наметів у зоні відпочинку пляжу та збирання грибів і ягід у лісозахисній частині приміської території.

Автооб’єднання “Авто-сервіс“ оскаржило це рішення до прокурора міста, вважаючи, що порушуються права автотранспортних підприємств на загальне користування автомагістралями.

  1. Дайте правову оцінку ситуації.

  2. Вирішити справу.

Завдання№5

Товариство з обмеженою відповідальністю “Спектр” звернулося до районної ради з клопотанням про надання земельної ділянки для будівництва цегельного заводу, загальною площею 14,5 га. З них, зокрема передбачалось використання під кар’єр глини - 2 га, під будівництво виробничих споруд -1,7 га., під орні землі -11га. та під створення штучного водоймища 0,8га. Ці землі на праві власності належали с/г. підприємству “Урожай”.

Рада задовольнила клопотання товариства.

Через місяць голова с/г. підприємства подав до суду позов про визнання рішення ради незаконним.

  1. Дайте правову оцінку ситуації.

  2. Вирішити справу.

Завдання №6

Житель міста Горохів гр. С на належній йому території розпочав будівництво колодязя, маючи на меті використовувати підземні води для побутових і господарських потреб за допомогою спеціального технічного приладу (відцентрового насоса ).

Під час проведення робіт його відвідав інспектор гірничого нагляду, який виніс постанову про припинення робіт та наклав на гр. С штраф у розмірі 400 гривень, зазначивши, що останній порушив вимоги чинного законодавства.

Гр. С звернувся до суду із вимогою про усунення перешкод у користуванні природним об’єктом, стягнення збитків, заподіяних незаконним рішенням.

Вирішити справу.

Завдання №7

Громадянка Н.. яка є жителькою міста, має дачну присадибну ділянку за містом біля лісу та неподалік від невеличкої річки. Оскільки влітку біля річки майже ніхто не відпочиває, вона вирішила за 20 м від берега розорати земельну ділянку для городництва, щоб їй було зручніше господарювати. За земельною ділянкою громадянка Н. викопала яму глибиною 3 м для скидання сміття та інших відходів.

  1. Які види природокористування наведені в даній задачі?

  2. Чи потрібно громадянці Н. отримувати якісь дозволи для користування земельною ділянкою (на основі якого нормативного акта)?

  3. Дайте правовий аналіз діям громадянки Н.

Завдання №8

Громадянин Панасюк В., купивши земельну ділянку сільськогосподарського призначення і виявивши, що на глибині 25 метрів є родовища торфу, розпочав його видобувати. Згодом він став використовувати спеціальне обладнання, шоб полегшити видобування торфу. Одного разу до нього прийшов інспектор місцевого органу виконавчої влади з геологічного вивчення та забезпечення раціонального використання надр і заявив, що на громадянина Панасюка накладено штраф за нецільове використання земельної ділянки без відповідного дозволу, а також за те що він не сплачував плати за користування

надрами. ІІанасюк В. заперечував свої неправомірні дії, відмовився сплатити штраф і наступного ж дня подав позов до суду на незаконні дії інспектора.

Вирішіть ситуацію, використовуючи нормативні акти, що регулюють дані відносини

Завдання№ 9

Під час відкриття сезону полювання з метою здійснення контролю за станом ведення мисливського господарства в області, перевірки наявності дозвільної документації й правильності ведення відстрілів, проведення роз’яснювальної роботи серед мисливців та працівників господарств держекоінспекцією було організовано перевірки двома рейдовими групами, до складу яких увійшли держекоінспектори та громадські інспектори з охорони довкілля.

Проведені рейдові перевірки виявили 14 порушень вимог природоохоронного законодавства, з них за незаконне полювання на пернату дичину-11. Громадянин Захарченко А. заперечив проти накладення на нього адміністративного стягнення, оскільки протокол щодо нього був складений громадським інспектором, а він не є представником влади і не може мати таких повноважень.

  1. Визначити види правовідносин.

  2. Яким законодавством регулюються дані правовідносини?

  3. Які особливості має управління в галузі використання, відтворення та охорони тваринного світу?

  4. Чи є протокол громадського інспектора підставою для притягнення до юридичної відповідальності?

Вирішити справу.

Завдання № 10

Згідно з рішенням міської ради частина міських лісових угідь разом з водоймою, що на них знаходиться, природним національним парком, регіональним ландшафтним парком, історико-культурним заповідником віднесені до категорії рекреаційної території з обмеженим режимом їх господарського та комунально-складського використання. Начальник міжрайонного лісового господарства Синицький О. оскаржив це рішення до господарського суду, вважаючи, що зміну цільового використання

лісових угідь здійснено з порушенням чинного законодавства. Визначити коло суспільних правовідносин. Чи підлягає скарга задоволенню?

Вирішити справу.

Завдання № 11

Геологорозвідувальне підприємство “Надропроект” проводило пошукові роботи по розвідці корисних копалин у гірських районах Прикарпаття. Роботи проводились із використанням вибухівки. При черговому підриві відбувся зсув гірських пластів. При цьому каменепадом завалило декілька полонин, на яких проводили випас свійської худоби жителі с. Микуличі. Тектонічні зрушення призвели до зникнення джерела із водою, яка мала лікувально-оздоровчі властивості; завали унеможливили проїзд автомобільного та гужового транспорту по одній із доріг до села, до частини якого тепер доводилось діставатись, лише роблячи великий об’їзд.

При зустрічі директора “Надрапроект” із головою сільської ради с. Микуличі перший зазначив, що характер виконуваних його підприємством робіт обумовлює настання подібних випадків, а тому до цього потрібно ставитись із розумінням. Підприємство згідне компенсувати шкоду, завдану громадянам та юридичним особам. Проте шкоду, заподіяну об’єктам природи, підприємство відшкодовувати відмовляється. Наслідки зсуву повинні бути усунуті відповідними державними органами за рахунок державного бюджету.

Г олова сільради, невдоволений результатами переговорів, звернувся у юридичний відділ районної державної адміністрації.

  1. Визначити коло суспільних правовідносин.

  2. Яке роз’яснення має бути надане?

Вирішити казус.

Завдання №12

Частина території Лузанівки опинилася у другій охоронній зоні (зоні обмежень) лікувально-оздоровчої місцевості „Куяльник”, у зв’язку з тим що житлові будинки у її межах не обладнані каналізацією мешканці Лузанівки звернулися із проханням роз’яснити, чи мають вони право на підключення до каналізаційної мережі міста Одеси і до кого слід для цілого звертатися.

  1. Який правовий режим охоронних зон лікувально-оздоровчих місцевостей?

  2. Чи розрізняється правовий режим округів і зон санітарної охорони лікувально-оздоровчих місцевостей і курортів?

Надати кваліфіковану відповідь на питання мешканців.

Рекомендована література

Основні джерела: 6, 26, 30,86-87, 76-78,234,242, 249.

Додаткова література: 27, 33-35,48-49, 68,98, 101, 108, 156,

159,170,213,215.

Нормативно-правові акти: 1- 34, 91-96, 120-139.190-200.

Тема №4 Право власності на природні ресурси в Україні

  1. Становлення в Україні різних форм власності на природні ресурси/характеристика нормативно-правових актів/.

  2. Форми права власності на природні ресурси.

  3. Суб’єкти і об’єкти права власності на природні ресурси.

  4. Зміст права власності на природні ресурси.

  5. Форми і методи охорони права власності на природні об’єкти та ресурси.

Практичні завдання. Завдання №1

Гр. Романюк Т. звернувся до суду з позовом про повернення колекції червоноволої казарки, затриманої митними службами при переміщенні через кордон.

У заяві Романюк відмічав, що цю колекцію він придбав у власність за кордоном, де перебував на міжнародному конгресі захисників диких тварин і рішення митниці не можна вважати законним, оскільки хоч цей вид тварин в Україні занесений до Червоної книги але придбаний був за кордоном. Зокрема, перебуваючи з екскурсією в заповіднику, йому як і деяким іншим екскурсантам, керівництвом заповідника було презентовано зазначену колекцію з метою акліматизації тварин в умовах України.

Цю колекцію Романюк збирається експонувати і розводити в місцевому зоопарку який приватизований 10.07.2002 року товариством охорони диких тварин, головою правління якого він є з квітня 1999 р.

  1. Вирішити справу.

  2. Дати правову оцінку ситуації.

Завдання №2

Група водіїв-пенсіонерів створила гаражний кооператив і звернулась до міської ради з проханням про виділення їм земельної ділянки 2 га. для будівництва гаражів з розрахунку 0.01га. на один гараж. При цьому ставилось питання про доцільність передачі у власність ставка-копані для миття автомобілів.

Рада задовольнила заяву частково і винесла рішення про передачу у власність 1га. земель міської забудови. Голова кооперативу звернувся до суду із позовом про неправомірність такого рішення.

  1. Вирішити справу.

  2. Дати правову оцінку ситуації.

3авдання№3

Працівники екологічної інспекції з охорони Чорного моря затримали групу осіб на рибальському сейнері що без відповідного дозволу виловлювали рибу за межами територіальних вод.

Вимоги щодо відшкодування шкоди, заподіяної власності держави незаконним виловом риби у виключній економічній зоні, вони не визнали, посилаючись на те, що їх діяльність здійснювалась за межами територіальних вод, а отже у зоні вільного мореплавства

Вважаючи таке пояснення не обгрунтованим, екологічна інспекція з охорони Чорного моря звернулася з позовом до суду.

  1. Чи підлягає позов задоволенню?

  2. Вирішити справу.

Завдання №4

Громадянка К. зареєструвалася як су б'єкт підприємницької торговельної діяльності. Для розташування мережі торговельних палаток по місту вона звернулася до місцевої ради із заявою про передачу їй у власність 0,6 га землі. Голова міської ради відмовив у передачі земельної ділянки у власність, зазначивши, що при відповідному обґрунтуванні можна буде надати таку земельну ділянку на праві оренди або ж укладення договору купівлі-продажу.

Громадянка К., вважаючи таку відповідь відмовою, і то неправомірною, звернулася до суду з позовом про примусову передачу їй земельної ділянки для зайняття підприємницькою діяльністю.

  1. Визначити коло суспільних відносин.

  2. Який порядок набуття права власності на земельну ділянку для зайняття підприємницькою діяльністю?

  3. Вирішіть справу.

Завдання №5

Громадянин Сидорчук на приватизованій ним для дачного будівництва земельній ділянці обладнав рекреаційну зону: парк атракціонів. Виконавчий комітет селищної ради, вважаючи, що згідно з законом рекреаційні зони можуть утворюватися тільки рішенням місцевої ради, подав позов до суду про припинення діяльності гр.. Сидорчука з експлуатації парку атракціонів.

  1. Чи можуть фізичні особи утворювати рекреаційні зони?

  2. Чи порушив гр..Сидорчук закон, утворивши рекреаційну зону на своїй земельній ділянці?

  3. Яке рішення має прийняти суд?

Основні джерела: 6, 26, 30,86-87, 76-78,234,242, 249.

Додаткова література: 27, 33-35,48-49, 68,98, 101, 108, 156,

159,170,213,215.

Нормативно-правові акти: 1- 34, 91-96, 120-139.190-200

Контрольні питання до змістовного модуля 1.

Соседние файлы в предмете Экологическое право