Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vstupmodulna.docx
Скачиваний:
53
Добавлен:
18.03.2017
Размер:
52.08 Кб
Скачать

4.Зміст технологічного процесу

Технологічне завдання соціальної роботи полягає у виявленні соціальної проблеми за допомогою н ая вного в розпорядженні соціальних служб інструментарію і засобів, своєчасної корекції дій соціального працівника і стану об'єкта соціальної роботи для надання йому соціальної допомоги.

Замкнутий цикл технологічного процесу включає такі етапи:

1. Попередній.( здійснюються операції виявлення, оцінювання і ранжирування соціальних проблем, з'ясування сукупності факторів, що обумовили їх виникнення. При цьому критерії оцінювання успіху дій соціальних служб і фахівців можуть відбиватися в постановці і формулюванні мети і конкретних завдань соціальної роботи.)

2. Визначення мети..Мета має бути сформульована ясно і конкретно.

3. обробки інформації.( йде пошук додаткових джерел інформації, збір і систематизація інформації, її аналіз і узагальнення. Висновки, становлять змістовну базу для уточнення мети і завдань.

4. процедурно-організаційної роботи.( здійснюються послідовна реалізація намічених програмою заходів соціального впливу конкретними виконавцями в визначений час і терміни,

5. Контрольно-аналітичний (організатори соціальної роботи аналізують підсумки діяльності фахівців, виявляють фактори, що сприяли позитивному вирішенню соціальних проблем.

Соціальна робота як особлива сфера практичної діяльності зі створення сприятливих умов життя громадян, характеризується різнобічністю соціальних впливів. З одного боку, фінансування, допомога і підтримка найбільш соціально уразливих прошарків населення, з іншого — соціально-психологічна, соціально-педагогічна допомога, рекреаційна діяльність тощо.

Тому в межах соціальної роботи до соціальних технологій відносимо сукупність традиційних способів професійного впливу на об'єкт завдяки механізмам фінансової допомоги і підтримки, таких як: соціальна опіка і піклування, соціальне забезпечення, соціальне страхування.

Технології соціальної роботи — сукупність способів соціального впливу на об'єкт, спрямованих на відновлення, збереження і поліпшення його соціального функціонування, попередження негативних соціальних процесів.

2 Тема

1. Принципи та функції соціальної роботи.

Соціальна робота — унікальний вид професійної діяльності зі створення соціальних умов для поліпшення умов життя окремої особистості, підвищення добробуту народу.

Основу соціальної роботи як практичної діяльності становлять:

· принципи соціальної роботи;

· процес соціальної роботи;

· функції соціальної роботи;

· складові соціальної роботи.

Принципи соціальної роботи як практичної діяльності — вихідні положення теорії соціальної роботи, що відображають її прикладне значення

1 Принцип створення рівних можливостей

2 Принцип поєднання допомоги із самодопомогою

3 Принцип гуманності

4 Принцип диференціації та індивідуалізації

5 Принцип адаптації

6 Принцип інтеграції

7 Принцип узгодженості короткотривалих і довготривалих перспектив -- взаємодія заходів державної, недержавної та особистісної програми освітнього, культурного, психічного, фізичного розвитку

8 Принцип комплексного підходу

9 Принцип етичності

10 Принцип партнерства і взаємної довіри

11 Принцип поваги до особистості

12 Принцип безкоштовності обслуговування чи коштовності послуг

Здійснюється відповідно до чинного законодавства

Процес соціальної роботи — послідовна зміна соціальних явищ, етапів у розвитку практики соціальної роботи.

Процес соціальної роботи реалізується на різних рівнях розвитку суспільства: мікро-, мезо- і макрорівні.

Мікро-рівень — соціальна робота з окремою особистістю та її найближчим соціальним оточенням: сім'єю, друзями, сусідами, родичами та ін. Відповідно до цього процес соціальної роботи складається з таких етапів.

1. Дослідний: вивчення, дослідження соціальних умов життя громадян, їхніх соціальних проблем, інтересів, запитів на соціальні послуги. Цей етап реалізується завдяки використанню соціологічних і психолого-педагогічних методів дослідження.

2. Планування: на основі результатів і отриманих даних дослідження проблем клієнтів, їхнього психологічного самопочуття, стану, інтересів, запитів, завдання, форми, методи соціальної роботи, ресурси

3. Процес соціальної роботи: надання послуг клієнтам, реалізація основних положень плану, корекція за необхідності основних підходів до соціальної роботи в ході її реалізації.4. Підбиття підсумків: оцінювання результатів роботи на основі переважно якісних даних

5. Припинення процесу надання соціальних послуг чи перехід на новий, подальший, змістовно якісніший етап соціальної роботи.

Мезорівень: соціальна робота здійснюється на рівні організацій та установ соціальної сфери

Процес складається із таких етапів:

1. Науково обґрунтоване дослідження соціальних, соціально-психологічних, соціально-економічних, соціально-культурних проблем різних соціальних груп населення2. Планування соціальної роботи на рівні організацій і установ соціальної сфери з метою визначення головних, провідних напрямків соціального захисту.

3. Реалізація системи надання соціальних послуг структурними підрозділами організацій і установ 4. Експертне оцінювання ефективності роботи служби у сфері соціального захисту на основі якісних і кількісних показників обробки інформації, що відображені в аналізі роботи служби, звіті тощо.

5. Перехід на якісно новий рівень соціальної роботи.

Макрорівень: визначення політики держави щодо соціальної роботи.Процес соціальної роботи представлено такими періодами:

1. Законодавче регулювання соціальної політики держави

2. Розробка підзаконних документів і актів, які визначають політику держави на рівні міністерств і відомств.

3. Розробка державних програм і проектів, які спрямовані на поліпшення життя громадян.

4. Соціальний захист населення у певний період розвитку держави.

5. Експертна оцінка державних програм і проектів

6. Визначення пріоритетів системи соціального захисту населення.

Функції соціальної роботи

Соціально-діагностична: вивчення особливостей групи, прошарку, особи.

Прогностична: передбачення розвитку подій, процесів, програмування, прогнозування впливу на об'єкти соціальної роботи всіх соціальних інститутів суспільства, моделювання соціальної поведінки цих об'єктів;.

Соціально-комунікативна: встановлення контактів з тими, хто потребує допомоги і підтримки.

Правозахисна: використання законів і правових актів, спрямованих на надання допомоги.

Превентивна: передбачення і приведення в дію соціально-правових, юридичних, психологічних, соціально-медичних, педагогічних та інших механізмів попередження і подолання негативних явищ.

Психотерапевтична: організація консультування різного виду, коригування міжособистісних стосунків

Соціально-педагогічна.

Соціально-економічна.

Контрольно-наглядова: здійснення контролю за виконанням прийнятих рішень.

Організаційно-управлінська: сприяння організації соціальних служб на підприємствах.

Рекламно-пропагандистська: організація реклами соціальних послуг

Соціально-медична: організація роботи з формування здорового способу життя, Науково-дослідна: визначення проблем, конкретних тем досліджень

Освітня: Створення сприятливих умов для навчання,.

1. Соціальний захист — одна з головних умов реалізації правового статусу особистості в державі. Рівень соціального захисту залежить від ступеня економічного розвитку країни та її правової системи.

2. Соціальна допомога — комплекс дій державних, громадських організацій, спрямованих на підтримку осіб та соціальних груп, що перебувають у кризовій ситуації. Розрізняють такі види соціальної допомоги: матеріальна . соціально-медична .психолого-педагогічна .консультативно-інформаційна; правова допомога.

3. Соціальні послуги — комплекс дій державних, громадських організацій, спрямованих на забезпечення та поліпшення умов життєдіяльності особистості чи окремих груп. За тривалістю дії соціальні послуги поділяються на: постійні .тимчасові

У соціальній роботі як практичній діяльності виділяються: суб'єкти та об'єкти соціальної роботи; методи, форми, соціальні технології, технології соціальної роботи, напрями соціальної роботи;