Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
00123114.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.04.2017
Размер:
852.48 Кб
Скачать

Загальні висновки

У дисертації подано теоретичне обґрунтування і запропоновано нове вирішення наукової задачі удосконалення дидактичних основ формування навчального курсу у вищих закладах освіти ІІІ-ІVрівнів акредитації.

Аналіз тенденцій розвиту сучасного суспільства, концепцій розвитку вищої освіти в Україні дозволив виявити необхідність підготовки висококваліфікованих, конкурентоспроможних фахівців як повноцінних членів інформаційного суспільства. Встановлено, що останнім часом навчальні курси галузі знань «Інформатика і обчислювальна техніка» набувають «надпредметного» характеру.Спостерігається тенденція їх проникнення в інші навчальні курси, що дозволяєзміст навчальної діяльності, обраної з різноманітних предметних галузей, поєднувати із засобами роботи з інформацією. При цьому виникає ціла низка дидактичних проблем, пов’язаних з формуванням змісту і пошуком оптимальних умов якісного освоєння таких навчальних курсів, що поєднують в собі знання, уміння та навички з інформатики з іншими навчальними дисциплінами, різними за змістом, призначенням, інформаційними функціями, методами, предметами, об’єктами вивчення.

В дисертації формування навчального курсу у вищих закладах освіти ІІІ-ІVрівнів акредитації розглянуто з позицій визначення дидактичних основ цього процесу.

У ході дисертаційного дослідження було вирішено раніше сформульоване протиріччя, підтверджена висунута гіпотеза, досягнуто поставлені цілі і одержано такі теоретико-методологічні, інструментальні та практичні результати.

1. На основі аналізу теорії і практики формування навчальних курсів уточнено зміст та структуру поняття «навчальний курс» для вищого закладу освіти та визначено етапи його формування. Встановлено, що дидактичні основи формування навчального курсу передбачають урахування принципів: професійної, наукової, методологічної спрямованості навчального матеріалу курсу; наявності міжпредметних зв’язків, фундаменталізації, систематичності і дозованої послідовності подачі навчального матеріалу курсу; принципу уніфіковано-ідентифікаційного діагностування. Показано, що для практичної реалізації зазначених принципів необхідно розв’язати проблему раціонального змістового наповнення навчального курсу та його структурування; визначити коефіцієнти кількісного співвідношення видів навчальних занять; встановити відповідність між рівнями засвоєння навчальних елементів курсу і формами тестових завдань для їх перевірки.

2. Удосконалено дидактичні основи формування навчального курсу для вищих закладів освіти ІІІ-ІVрівня акредитації, що реалізовано у змісті моделі, яка визначає:

- особливості змістового наповнення курсу відповідно до мети, завдань освітньо-кваліфікаційних характеристик і освітньо-професійних програм;

- структуризацію курсу із урахуванням принципу модульності, тобто визначення обсягу логічно-закінченої дози навчального матеріалу та використання комплексу видів навчальних занять для його якісного освоєння;

- технологію розрахунку кількісного навантаження на кожний вид навчальних занять, що ґрунтується на розв’язанні математичної оптимізаційної моделі;

- визначення рівнів освоєння студентами кожної логічно-закінченої частини курсу з врахуванням принципу уніфіковано-ідентифікаційного діагностування, що реалізується на основі таблиці відповідності між рівнями засвоєння навчальних елементів і формами тестових завдань для їх перевірки.

3. Встановлено, що під час практичної реалізації удосконалених дидактичних основ формування навчального курсу «Інформатика і комп’ютерна техніка» для вищих аграрних закладів освіти ІІІ-IV рівня акредитації необхідно, щоб навчальний матеріал одного лекційного заняття містив не більше 18 нових навчальних елементів. Максимальна кількість неперервно проведених лекційних занять для студентів 1-2 курсів становить 2 години; 3-5 курсів - 4 години. Оптимальне значення коефіцієнтів кількісного співвідношення між лекційними і семінарсько-практичними заняттями становить 1, 1, 2, 2, 1 по роках навчання відповідно. Між лекційними і лабораторно-практичними - 1, ,,,.

Для практичного впровадження знайдених коефіцієнтів в навчально-виховні процеси вищих закладів освіти розроблено програмний модуль «Розподіл навчальних годин», який розподіляє кількість годин, відведених на вивчення навчального курсу згідно навчального плану, між лекційними, семінарсько-практичними і лабораторно-практичними заняттями.

На прикладі курсу «Інформатика і комп’ютерна техніка» для вищих аграрних закладів освіти ІІІ-ІVрівня акредитації доведена ефективність урахування у комплексі зазначених вище удосконалених дидактичних основ формування навчального курсу. Відносний приріст групового коефіцієнту якості освоєння курсу студентами експериментальної групи на 24 % вище відносного приросту аналогічного коефіцієнту для студентів контрольної групи.

Сформульовані наукові положення, висновки та рекомендації щодо впровадження дидактичних основ в реальний процес вищих навчальних закладів України доцільно використовувати, зокрема, Міністерством освіти і науки України при складанні освітньо-професійних програм, типових програм навчальних курсів, дисциплін, вищими закладами освіти при формуванні робочих планів підготовки фахівців за будь-якими напрямками, плануванні аудиторного навчального навантаження студентів, формуванні розкладу навчальних занять. Програмний модуль «Розподіл навчальних годин» може бути включений у будь-яку систему автоматизованого управління вищим навчальним закладом.

Проведене дослідження не вичерпує всіх завдань, пов’язаних з розв’язанням проблеми удосконалення дидактичних основ формування навчальних курсів. Докладного вивчення, зокрема, потребують дидактичні основи формування навчальних курсів для заочної та дистанційної форм навчання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]