Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bank_testiv_dlya_PMK-1_lik_sprava_ped.doc
Скачиваний:
2802
Добавлен:
18.05.2017
Размер:
2.95 Mб
Скачать

Тема: Види інфекції. Роль макроорганізму і факторів навколишнього середовища у розвитку інфекції.

1. У хворого лікар діагностував гостру гонорею. З анамнезу відомо, що раніше він уже переніс гонорею і вилікування було повним. До якої категорії інфекцій можна віднести це нове захворювання?

A. *Реінфекція

B. Суперінфекція

C. Аутоінфекція

D. Рецидив

E. Вторинна інфекція

2. В період падіння температури тіла у хворого на малярію наступило зниження AT до 80/45 мм рт.ст., послаблення серцевої діяльності, тахікардія. Як називається таке ускладнення?

А. *Інфекційно-токсичний колапс

В. Бактеріальний шок

С. Геморагічний колапс

D. Ортостатичний колапс

Е. Геморагічний шок

3. У воді одного з озер Канади були виявлено у великій кількості Cl. botulinum і неодноразово спостерігалася масова загибель водоплавних птахів у цьому вогнищі. До якого виду належить дана інфекція?

A. *Сапронозна.

B. Антропонозна.

C. Зоонозна.

D. Зооантропонозна.

E. Нозокоміальна.

4. У хворої дитини, що поступила на лікування в іфекфекційний стаціонар на 2-й день захворюваня, лікар-бактеріолог виділив збудника дизентерії Флекснера тип 2, збудника дизентерії Зонне і етеропатогенну кишкову паличку О55:K5. Як називається такий тип інфекції в даної дитини?

A. *Змішана інфекція.

B. Вторинна інфекція.

C. Носiйство патогенних бактерій.

D. Суперінфекція.

E. Реінфекція.

5. У хворого, який перехворів на сифіліс, на статевих органах виявлено твердий шанкр. Про яку форму інфекції може йти мова в даному випадку?

A. *Реінфекцію.

B. Вторинну інфекцію.

C. Змішану інфекцію.

D. Рецидив.

E. Суперінфекцію.

6. Пацієнта після травми із стафілококовим абсцесом, переломом нижньої щелепи, крововтратою, струсом мозку доставлено у клініку хірургічної стоматології, де йому було проведено операцію і відповідне лікування. Однак через 5 днів після госпіталізації в пацієнта розвилася важка форма кокової пневмонії. Як називається така форма інфекції в даного хворого?

A. *Вторинна інфекція

B. Суперінфекція

C. Аутоінфекція

D. Реінфекція

E. Дрімаюча інфекція

7. На 5-й день після екстракції зуба хворого доставлено у клініку хірургічної стоматології де йому було розкрито гнійний абсцес. Однак на 5-й день у нього з'явилася висока температура, при посіві крові виділено патогенний стафілокок. Як називається така форма поширення мікробів в організмі?

A. *Септицемія

B. Паразитемія

C. Токсинемія

D. Вірусемія

E. Антигенемія

8. Однією із форм інфекції є рецидив. Що для нього властиво?

A. *Захворювання, викликане збудником, що залишився в організмі.

B. Повторне зараження тим самим видом збудника після видужання.

C. Приєднання інфекції, викликаної умовно-патогеною флорою

D. Зараження декількома збудниками водночас.

E. Захворювання, характерне для певної місцевості.

9. Вірус пташиного грипу може викликати масові захворювання серед людей у всіх країнах світу. У цьому випадку мова йтиме про:

A. *Пандемію

B. Епідемію

C. Епізоотію

D. Суперінфекцію

E. Реінфекцію

10. Юнак звернувся повторно до лікаря через місяць після виписки з дермато-венерологічного стаціонару, де він лікувався від сифілісу. Скаржиться на появу ущільненої неболючої виразки на статевому органі. Лікар поставив діагноз «первинний сифіліс». Як оцінити результат попереднього стаціонарного лікування даного пацієнта і як називається виявлена лікарем форма інфекції?

A. *Повне вилікування, реінфекція

B. Повне вилікування, суперінфекція

C. Неповне вилікування, рецидив

D. Неповне вилікування, бактеріоносійство

E. Повне вилікування, вторинна інфекція.

11. Поворотний тиф, що викликається Borrelia duttonii, трапляється лише на певних територіях, де живе переносник  кліщ роду Alectorobius. Як можна назвати таку інфекцію?

A. *Ендемічною

B. Реінфекцією

C. Суперінфекцією

D. Вторинною

E. Мікст-інфекцією

12. У пульмонологічному відділенні тривалий час лікується хворий з важкою формою пневмонії, що погано піддається антибактеріальній терапії. При мікробіологічному дослідженні мокротиння виявлено ріст Candida albicans. До якого виду інфекцій можна віднести дане захворювання?

A. *Опортуністична інфекція

B. Зооантропонозна інфекція

C. Первинна інфекція

D. Зоонозна інфекція

E. Місцева інфекція

13. Відомо, що в розвитку інфекційного та епідемічного процесів приймають участь три ланки. В інфекційному процесі першою ланкою є патогенний мікроорганізм, а що є собою першою ланкою епідпроцесу?

A. * Джерело інфекції

B. Доза мікроба

C. Шлях проникнення

D. Певні умови зовнішнього середовища

E. Реактивність організму людини

14. Хворий Н. 28 років поступив у хірургічну клініку з симптомами гострого апендициту. Об’єктивно: при пальпації реєструється різка біль в правій епігастральній області та поблизу пупка, позитивний синдром Щоткіна-Блюмберга. Який період хвороби спостерігається у цього пацієнта?

A. *Розпалу хвороби.

B. Латентний.

C. Продромальний.

D. Термінальний.

E. Період функціональних порушень.

15. Студент, у якого в анамнезі була гонорея і від якої він повністю вилікувався, знову захворів на гонорею. Яка форма інфекції виникла?

А.*Реінфекція

B. Мікст-інфекція

C. Рецидив

D. Суперінфекція

E. Вторинна інфекція

16. Хворий на сифіліс пройшов курс антибіотикотерапії і повністю вилікувався. Через рік він знову звернувся у шкірвендиспансер, де встановлено факт інфікування Treponema pallidum. Дану форму інфекції можна віднести до:

A. *Реінфекції

B. Рецидиву

C. Вторинної інфекції

D. Суперінфекції

E. Ускладнення

17. Пацієнт одужав після перенесеної дизентерії Зонне і повторно заразився цим же збудником. Як називається така форма інфекції?

A. * Реінфекція.

B. Рецидив.

C. Суперінфекція.

D. Персистуюча інфекція.

E. Хронічна інфекція.

18. У хворого М лікар діагностував гостру гонорею. З анамнезу відомо, що раніше він переніс гонорею і вилікування було повним. До якої категорії інфекцій можна віднести це нове захворювання?

A. *Реінфекція.

B. Суперінфекція.

C. Рецидив

D. Вторинна інфекція.

E. Аутоінфекція

19. У пацієнта який захворів на сифіліс, на статевих органах виявлено твердий шанкр. Про яку форму інфекції йде мова?

A. *Первинна

B. Вторинна

C. Змішана

D. Рецидив

E. Суперінфекція

20. Поворотний тиф, що викликається Borrelia caucasica, трапляється лише на певних територіях, де живе переносник  кліщ роду Alectorobius. Як можна назвати таку інфекцію?

A. *Ендемічною

B. Екзотичною

C. Спорадичною

D. Пандемічною

E. Епідемічною

21. У дитини, що одужує після кору, развинулася пневмонія, викликана умовно-патогенними бактеріями. Яка найбільш мовірна форма цієї інфекції?

А. *Вторинна інфекція

В. Реінфекція

С. Суперінфекція

D. Персистуюча інфекція

Е. Госпітальна інфекція

22. З досліджуваного матеріалу вірусологічним та бактеріологічним методами виділені збудники кору та скарлатини. Яку форму інфекції спричинили мікроорганізми у пацієнта?

A. *Змішану

B. Персистуючу

C. Латенту

D. Хронічну

E. Інапарантну

23. Людина, яка проживала в ендемічному вогнищі, перехворіла 3-денною малярією. Після переїзду в іншу місцевість, через 1,5 року захворіла на малярію знову. Яка форма захворювання спостерігається в даному випадку?

A. *Рецидив

B. Реінфекція

C. Суперінфекція

D. Персистуюча інфекція

E. Вторинна інфекція

24. При бактериологічному дослідженні фекалій жінки віком 38 років, яка 1,5 років тому перенесла черевний тиф, виявлено Salmonella typhi у кількості 102/г. Як найточніше охарактеризувати стан обстеженої жінки?

A. *Бактеріоносійство

B. Дизбактеріоз

C. Реінфекція

D. Суперінфекція

E. Рецидив

25. На глоткових мигдаликах дворічного хлопчика, який не отримував планових щеплень АКДП, виявлено мікроорганізми, що за морфологічними та біохімічними ознаками ідентичні Corynebacterium diphtheriae. Але реакція преципітації в гелі з протидифтерійною антитоксичною сироваткою дала негативний результат. Яку форму інфекційного процесу може викликати цей збудник у дитини, якщо терміново не почати лікування?

A. *Безсимптомне бактерионосійство

B. Легку нетоксичну форму захворювання

C. Токсичну ускладнену форму захворювання

D. Хронічне захворювання з ураженням внутрішніх органів

E. Персистуючу інфекцію

26. Хворий 16 років поступив в хірургічне відділення з діагнозом гострий апендицит. Який типовий патологічний процес є головним при цьому захворюванні?

A. *Запалення.

B. Гіпоксія.

C. Гарячка.

D. Пухлинна трансформація.

E. Тромбоз.

27. Хворому 50 років з метою лікування черевного тифу призначений левоміцетин, але на наступний день стан хворого погіршився, температура піднялась до 39,6°С. Чим пояснити погіршення стану хворого?

А. *Дією ендотоксинів збудника

В. Алергічною реакцією

С. Нечутливістю збудника до левоміцетину

D. Приєднанням вторинної інфекції

Е. Реінфекцією

28. Вагітна жінка скаржиться на подразнення слизової оболонки піхви, свербіння та виділення із статевих шляхів. Бактеріоскопія мазків з піхви показала наявність крупних Грам-позитивних овальних і видовжених клітин, що утворюють псевдоміцелій. Яким шляхом найбільш ймовірно відбулося зараження?

A. *Ендогенна інфекція

B. Статевим

C. Контактно-побутовим

D. Трансмісивним

E. Ранева інфекція

29. Які з перерахованих захворювань виникають в результаті передачі збудника з кров’ю?

A. *Гепатит В

B. Дизентерія

C. Гепатит А

D. Дифтерія

E. Туберкульоз

30. Під час бойових дій в Іраці військовослужбовець отримав глибоку рвану рану. Медичну допомогу пораненому не було надано вчасно, тому в рані розвинулася анаеробна газова інфекція. Який шлях передачі збудника цієї хвороби?

A. *Непрямий контакт

B. Аліментарний

C. Аерогенний

D. Трансмісивний

T. Прямий контакт

31. У пацієнта, що витиснув гнійничок на носі, на цьому місці утворилася виразка з гнійними виділеннями, з’явилися набряк і почервоніння оточуючих тканин, які поширилися на обличчя, підвищилася температура. При об’єктивному обстеженні виявлено менінгеальні симптоми, з крові і спинно-мозкової рідини висіяно золотистий стафілокок. Яка форма інфекційного процесу спостерігається в пацієнта?

A. *Генералізована

B. Вторинна

C. Локалізована

D. Суперінфекція

E. Госпітальна

32. У пацієнта, що перебуває на лікуванні у відділенні інтенсивної терапії, через 3 дні після катетеризації підключичної вени різко підвищилася температура до 39,0ºС, при дослідженні гемокультури виділено золотистий стафілокок. Який термін найбільш влучно характеризує епідеміологічну особливість вказаної інфекції?

A. *Нозокоміальна інфекція

B. Суперінфекція

C. Ендогенна інфекція

D. Реінфекція

E. Вторинна інфекція

33. У пацієнта урологічного відділення через 2 дні після катетеризації сечового міхура підвищилася температура до 38,2ºС, з’явилися дизуричні явища. При посіві сечі мутного характеру виділено синьогнійну паличку в кількості 105 клітин/мл. Який термін найбільш влучно характеризує вказану інфекцію?

*Нозокоміальна інфекція

Суперінфекція

Ендогенна інфекція

Реінфекція

Генералізована інфекція

34. Характерною властивістю деяких патогенних мікроорганізмів є їх здатність проникати в організм через різні вхідні ворота. Прикладом може служити збудник:

A. *Дифтерії

B. Холери

C. Кашлюку

D. Правцю

E. Дизентерії

35. Чи існує небезпека зараження і захворювання у ветеринарного лікаря, який лікує собак від чуми?

A. *Ні, бо у людей вроджений імунітет до чуми собак.

B. Так, обов’язково.

C. Вживаючи антибіотики, може не захворіти.

D. Вживаючи противірусні препарати, може не захворіти.

E. Вживаючи лейкоцитарний інтерферон, може не захворіти.

36. У хворого з пневмонією через 10 днів після лікування цефтріаксоном та бісептолом розвинувся кандидоз ротової порожнини. Яка це форма інфекції?

A. *Вторинна.

B. Первинна

C. Суперінфекція.

D. Повільна.

E. Носійство

37. Необхідною умовою для забезпечення епідемічного процесу при інфекційних захворюваннях є наявність джерела інфекції. Що (хто) є єдиним джерелом інфекції у природі?

A. *Люди, тврини

B. Грунт

C. Вода

D. Кровососні комахи

E. Харчові продукти

38. Яка категорія характеризує епідеміологічну особливість поширення інфекційних захворювань?

A. *Спорадичні інфекції

B. Ендогенні інфекції

C. Екзогенні інфекції

D. Гострі інфекції

E. Хронічні інфекції

39. У пацієнта В., 59 р., який кілька днів тому контактував з інфекційним хворим, розвинулися наступні симптоми: загальна слабість, недомагання, головний біль. підвищення температури тіла. Який період захворювання спостерігається у даного пацієнта?

A. *продромальний.

B. інкубаційний.

C. період розпалу хвороби.

D. реконвалесценції.

E. пацієнт не хворий.

40. При стоматологічних маніпуляціях існує небезпека передачі:

A. *Гепатиту В

B. Холери

C. Герпесу

D. Дифтерії

E. Хламідійної інфекції

41. Після перенесеного грипу у хворого розвинулася пневмонія. Як називається такий тип інфекції?

A. *Вторинна інфекція.

B. Реінфекція.

C. Суперінфекція.

D. Рецидив.

E. Хронічна інфекція.

42. В населеному пункті зареєстровані випадки дизентерії. Назвіть можливий механізм її передачі від хворих до здорових:

*Фекально-оральний

Трансмісивний

Артифіціальний

Аерогенний

Вертикальний

43. У хворого з хронічним генералізованим фурункульозом запідозрено септичний процес. Який матеріал необхідно взяти на дослідження для підтвердження діагнозу?

*Кров з вени в кількості 5-10 мл

Ліквор.

Гній з фурункула.

Кров з пальця в кількості 0,05 мл

Сечу.

44. У лікарню поступив хворий з відкритим переломом плеча. Через 3 дні рана нагноїлася. При бактеріологічному дослідженні виявлено синьогнійну паличку і стафілокок. Яка форма інфекції спаостерігається?

*Змішана інфекція

Хронічна інфекція

Суперінфекція

Реінфекція

Рецидив

45. У хворого, який повернувся з відрядження із однієї з африканських країн, діагностовано малярію. Який механізм зараження має місце при даному захворюванні?

*Трансмісивний

Фекально-оральний

Контактний

Респіраторний

Статевий

46. У селищі Н. зареєстровані випадки черевного тифу. Назвіть можливий механізм його передачі від хворих до здорових.

*Фекально-оральний

Аерогенний

Артифіциальний

Вертикальний

Трансмісивний

47. Найдовше в грунті можуть зберігатися спороутворюючі бактерії: клостридії правцю, ботулізму, газової анаеробної інфекції. Вкажіть шлях попадання вказаних мікроорганізмів у грунт.

*З фекаліями

З сечею

З водою

З промисловими відходами

З мокротинням

48. У хворого з грипом на 5-й день хвороби стан погіршився: посилився кашель, з’явилося мокротиння зеленкуватого кольору, при рентгенологічному обстеженні виявлено вогнищеву пневмонію. До якого виду інфекції належить це ускладнення?

A. *Вторинна

B. Змішана

C. Реінфекція

D. Суперінфекція

E. Рецидив

49. Після обстеження пацієнта лікар поставив діагноз «кліщовий енцефаліт». Назвіть механізм передачі даної хвороби.

A. *Трансмісивний

B. Вертикальний

C. Повітряно-крапельний

D. Фекально-оральний

E. Парентеральний

50. У працівника ферми по вирощуванню овець і кіз діагностовано бруцельоз. Як називають інфекції, при яких джерелом збудника є хворі тварини?

A. *Зоонозні.

B. Сапронозні.

C. Антропонозні.

D. Вторинні

E. Змішані

51. У одиного з членів експедиції, яка працювала в зоні ендемічного поширення малярії, через 8 місяців діагностовано малярію. Який імовірний механізм інфікування?

A. *Трансмісивний

B. Повітряно-пловий

C. Фекально-оальний

D. Контактний

E. Повітряно-крапельний

52. До груп професійного ризику зараження ВІЛ-інфекцією належать медичні працівники. Вкажіть найімовірніший механізм зараження.

A. Парентеральний

B. Фекально-оральний

C. Повітряно-крапельний

D. Повітряно-пиловий

E. Трансмпсивний

53. У школі селища міського типу зареєстровано спалах бактеріальної дизентерії серед учнів, які пообідали в їдальні. Вкажіть найімовірніший механізм зараження.

A. Фекально-оральний

B. Трансмісивний

C. Аерогенний

D. Вертикальний

E. Артифіціальний

54. У динаміці перебігу інфекційного захворювання розрізнюють наступні періоди, крім:

A. *інвазійного

B. інкубаційного

C. продромального

D. розпалу

E. реконвалесценції

55. В епідеміології деяких захворювань важливе значення мають переносники – блохи. У поширенні якого з наведених захворювань у природі вони відіграють вирішальну?

A. *Чуми

B. Сибірки

C. Туляремії

D. Поворотного тифу

E. Лептоспірозу

56. Хворому, що поступив у стаціонар з ознаками генералізованої інфекції, виставлено діагноз «септикопіемія». Вкажіть, якому стану відповідає цей діагноз.

A. *Збудник із крові надходять у внутрішні органи, де утворюються гнійні вогнища

B. Збудник з первинного вогнища надходить у кров, але там не розмножується

C. Збудник потрапяє в кров і там розмножується

D. Екзотоксини збудника потрапляють у кров

E. Ендотоксини збудника потрапляють у кров

57. Після довенного введення розчину глюкози у хворого з’явилася ознаки ендотоксичного шоку. Аналіз розчину показав присутність в ньому ендотоксину грам-негативних бактерій. Яка його хімічна природа?

A. *Ліпополісахарид

B. Пептидоглікан

C. Високомолекулярні ліпіди

D. Білки клітинної стінки

E. Ліпіди

58. Інфекційні захворювання заразні й можуть мати різні форми поширення. Як називається форма, при якій захворювання впродовж короткого часу охоплює кілька країн і цілі континенти?

A. Пандемія

B. Епідемія

C. Ендемія

D. Спорадична інфекція

E. Госпітальна інфекція

59. Патогенні мікроби і їх токсини після потрапляння в макроорганізм можуть поширюватися в ньому різними шляхами. Який шлях характеризує термін «токсинемія»?

A.*У кров попадають мікробні токсини

B. Збудник, який перебуває в крові, надходить у внутрішні органи

C. Мікроби із крові надходять у внутрішні органи, де утворюються гнійні вогнища

D. Мікроби з вхідних влріт надходять у кров, але в ній не розмножуються

E. Мікроби перебувають у лімфовузлах

60. Відповідно до первинної локалізації збудника захворювання в організмі розрізняють респіраторні, кишкові, контактні і трансмісивні інфекції. Вкажіть шляхи поширення мікробів при трансмиссивному механізмі передачі збудника.

A. *кровососні комахи

B. краплі слизу з дихальних шляхів

C. харчові продукти

D. безпосередній контакт з хворим

E. контакт з предметами навколишньої обстановки

61. Однією з форм інфекційного процесу, яка лежить в основі розвитку ускладнень багатьох захворювань, (наприклад, грипу), є вторинна інфекція. Що розуміють під цим терміном?

A. *До основного захворювання приєднується інфекція, викликана іншим збудником

B. На основне захворювання нашаровується нове зараження цим же мікробом

C. Повернення симптомів захворювання при занадто швидкому припиненні протимікробної терапії

D. Повторне зараження організму тим же мікробом після повного видужання

E. В організмі перебувають одночасно два-три збудники

62. Однією з форм інфекцій, що виникають при венеричних захворюваннях, є суперінфекція. Що означає цей термін?

A. На основне захворювання нашаровується нове зараження цим же мікробом

B. До основного захворювання приєднується інфекція, викликана іншим збудником

C. Повернення симптомів захворювання при занадто швидкому припиненні протимікробної терапії

D. Повторне зараження організму тим же мікробом після повного видужання

E. В організмі перебувають одночасно два-три збудники

63. Патогенні мікроби, потрапивши в організм, можуть поширюватися в ньому різними шляхами. Який стан називається септикопіемією?

A. Мікроби з крові поступають у внутрішні органи, де утворюються гнійні вогнища

B. Мікроб із вхідних воріт надходить у кров, але там не розмножується

C. Збудник перебуває і розмножується в крові

D. У кров попадають мікробні токсини

E. Мікроби перебувають у лімфовузлах

64. У населеному пункті зареєстровані випадки холери. Назвіть можливий механізм її передачі від хворих до здорового.

A. *Фекально-оальний

B. Трансмісивний

C. Аерогенний

D. Вертикальний

E. Артифіціальний

65. Після обстеження немовляти лікар поставив дигноз «Вроджена краснуха». Назвіть механізм передачі даного захворювання.

A. *Вертикальний

B. Парентеральний

C. Трансмісивний

D. Фекально-оральный

E. Повітряно-крапельний

66. В якості джерела інфекції при ряді інфекційних захворювань можуть бути як хворі люди, так і тварини. Як називаються інфекції, при яких людина може заражатися і від тварин, і від людей?

A. *Зооантропонози

B. Сапронози

C. Антропонози

D. Зоонози

E. Змішані

67. У розвитку інфекційного захворювання розрізняють кілька періодів. Як називається період, для якого характерна поява провісників (загальних симптомів) хвороби?

A. *продромальний

B. інкубаційний

C. розпал

D. реконвалесценція

E. бактеріоносійство

68. У пацієнта з інфекційною хворобою одночасно з розмноженням бактерій в крові виявлено їх присутність у внутрішніх органах, де утворилися гнійні вогнища. Як називається цей стан?

A. *септикопіемія

B. бактеріемія

C. септицемія

D. віусемія

E. токсинемія

69. Розрізняють кілька способів передачі кров’яних інфекцій: парентеральний, гемотрансфузійний, трансплацентарний, трансмісивний. Уточніть спосіб передачі мікробів при трансмісивному способі.

A. *Кровососними комахами

B. Нестерильними шприцами та ін’єкційними голками

C. З неперевіреною донорською кров’ю

D. Нестерильними стоматологічними інструментами

E. З нестерильними препаратами для ін’єкцій

70. В багатьох областях України реєструються масові випадки захворювань на туберкульоз. За останні роки відзначається тенденція до росту і поширення цього захворювання. Таке поширення інфекційної хвороби називаеться:

A. *Епідемією

B. Пандемією

C. Суперінфекцією

D. Рецидивом

E. Реінфекцією

71. У Північній Америці і Європі з 2008 року реєструється високий рівень захворюваності на грип, що викликається вірусом штаму «Каліфорнія» H1N1. Як називається таке поширення епідемічного процесу?

A. *Пандемія

B. Епідемія

C. Ендемія

D. Спорадичне поширення

E. Епізоотія

72. Дитина віком 5 років після повернення з дитячого садочку скаржиться слабість і головний біль, температура тіла 37,5ºС. Який період розвитку хвороби спостерігається?

A. *продромальний

B. інкубаційний

C. розпал хвороби

D. реконвалесценції

E. латентний

73. У одному з віддалених гірських селищ у Середній Азії спостерігається масова загибель гризунв. Як називається таке поширення епідемічного процесу?

A. * Епізоотія

B. Епідемія

C. Ендемія

D. Спорадичне поширення

E. Пандемія