Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
28
Добавлен:
25.05.2017
Размер:
16.91 Кб
Скачать

Тема реферативного повідомлення:

Колективна учнівсько-батьківсько-вчительська діяльність у системі виховної роботи Сахнівської середньої школи Корсунь-Шевченківського району Черкаської області

Мета: розкрити особливості колективної діяльності у системі виховної роботи Сахнівської середньої школи.

Завдання: опрацювати педагогічну літературу по даній темі, розглянути особливості колективної учнівсько-батьківсько-вчительської діяльності у системі виховної роботи Сахнівської школи

Розробка теми: Н. А. Калініченко, М. С. Кравчук, Н. М. Бібік, В. Г. Кузь та інші

«Школа – це маленька держава, – сказав якось Олександр Захаренко. – Вона не може існувати без ідеї, задуму, що захоплює дітей, учителів і батьків. Якщо така ідея зникає й не народжується нова, горе тій установі, школі, державі, бо вона деградує, зупиняється у своєму розвитку. В ній безцільно жити, в ній нудьга і немає прогресу».

Олександр Антонович Захаренко – український педагог, один із зачинателів педагогіки співробітництва, громадський діяч, директор відомої на Україні авторської школи у селі Сахнівка на Черкащині, дійсний член Академії педагогічних наук України. Він створив нову систему громадянського, сімейного та трудового виховання, на практиці реалізував ідею школи-родини, школи, життя якої тісно перепліталося з життям села, його історією. Пошукова робота учнів спрямовувалася на дослідження родоводу і результатом цієї роботи стала «Енциклопедія шкільного роду» (в 4-х томах), видана у 2000 році. Разом з дітьми та їх батьками Олександр Антонович перетворив звичайну сільську школу у школу-комплекс, яка забезпечувала розвиток учня не гірше, а за багатьма показниками і значно краще, в порівнянні з міськими школами. У Сахнівській школі з ініціативи О. А. Захаренка та завдяки спільним зусиллям батьків і громадськості, були побудовані навчально-спортивний комплекс, танцювальний зал, ігрові кімнати, басейни, культурно-музейний центр, обсерваторія, створено музей села, започаткована шкільна багатотиражна газета.

Визнанням оригінальності і новизни педагогічних ідей О. А. Захаренка стало те, що після його смерті Сахнівській школі було надано офіційний статус «Авторська школа О. А. Захаренка» (2002), а п'ять років потому Міністерство освіти і науки України заснувало медаль імені Олександра Захаренка (2007).

Cистема виховної роботи педагогічного колективу Сахнівської школи базується на ланцюжку щорічних задумів (цілей), якими захоплюються і діти, і батьки, і вчителі. Вдало знайдений задум перетворює життя вчителя і учня в животворний струмочок, школу – у велику сім’ю, де панує радість, творчість, а навчально-виховний процес перестає бути обтяжливим і для дитини, і для вихователя.

Система навчально-виховної роботи з учнями 1-11х класів реалізується в п’яти шкільних центрах, які поступово створювалися й формувалися в процесі спільної діяльності вчителів, учнів, та їх батьків: освітньому, оздоровчому, навчально-ідеологічному, трудового навчання й виховання[1,21]. На початку кожного навчального року в школі проводиться опитування або анкетування дітей, вчителів на предмет того, які зміни вони хотіли б щоб відбулися в школі, навколо якої б ідеї об’єдналися зусилля учнівського, батьківського та вчительського колективів. Таким чином визначаються пріоритетні напрями роботи. Спільна ідея і спільне її втілення – запорука успіху. Методом народної будови, силами учнів, учителів батьків було збудовано музей, планетарій, спортивний комплекс, створена зона відпочинку, фонтан [2, 123].

«Виховання неможливе без тісної співдружності школи і сім’ї, тому наш педагогічний колектив прагне створити належні умови для спільної роботи. Ми вважаємо, що батьки мають добровільно брати участь у всіх шкільних заходах, а не лише приходити на збори, урочисті свята. І нам слід шукати ненав’язливі шляхи прилучення батьків до школи, відкривати в кожному з них індивідуальну неповторність, педагогічне обдарування й майстерність» – зазначає О. А.Захаренко [1,26]. Уважне ставлення до навчальних досягнень, високе цінування трудової діяльності учня й батька – важливий чинник стимуляції бажання дітей бути кращими.

Кожного року в школі організовується виставка «Умілі руки, природа, фантазія». На виставку готують стільки експонатів, скільки учнів навчається у школі. Роботи оригінальні, досконалі, які часто не відрізниш від тих, що виготовляються дорослими, умільцями. У виставці беруть участь і педагоги, і батьки учнів[3, 34-35]. Учні більше шанують наставника, який сам уміє багато що зробити. Недарма В. О. Сухомлинський, характеризуючи хорошого вчителя, однією з найсуттєвіших його рис вважав високу майстерність, досконале опанування певного виду діяльності [1, 36].

Утверджувати культ колективної праці праці розумової, моральної, фізичної, на думку колективу Сахнівської школи, означає створювати такі взаємини в колективі, які б повсякденно переконували, що працювати треба завжди. Утверджувати культ праці – це привчати до праці настільки, щоб людина не могла жити без неї [4, 114].

Висновок:

Олександр Антонович – романтик-творець, в прямому і переносному значенні, що побудував по заповітах В. А. Сухомлинского «школу радості» в Сахнівці. Головна суть педагогічної технології Авторської школи полягає в тому, що процес виховання школярів успішно здійснюється в ході реалізації кожного ідеї-проекту, що об’єднує всіх учасників навчально-виховного процесу: учнів, педагогів, батьків заради спільної мети.

Література

1. Захаренко О. Слово до нащадків / О. Захаренко. – К.: СПД Богданова А.М., 2006. – С. 216

2. Калініченко Н. А. Школа як центр виховного середовища / Н. А. Калініченко // Позакласний час. – 2011. – №9 – С. 140

3. Кравчук М. С. Педагогічні умови організації діяльності Сахнівської авторської школи Олександра Антоновича Захаренка / М. С. Кравчук // Педагогічний вісник. – 2007. – №1 – С. 50

4. Захаренко О. А. Школа над Россю. / О. Захаренко, С. Мазурик. – К.: Радянська школа, 1979. – С. 150