Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АФС Аналіз типових схем фінансування ворожого поглинання підприємств .pptx
Скачиваний:
45
Добавлен:
26.05.2017
Размер:
4.32 Mб
Скачать

ТОП-5 рейдерських атак у 2015

«Каву йдешроці

пити?» 2015 року. Після того, як 19 березня 2015 Веховна Рада України прийняла поправки до закону про акціонерні товариства, що дозволяють проводити збори акціонерів з кворумом 50% + 1 голос, мільярдерові Ігорю Коломойському стало складніше контролювати "Укрнафту", в якій 50% плюс одна акція належать державі , а тільки близько 40% - дніпропетровському бізнесменові і екс-губернатору.

Державну казну цікавили мільярдні дивіденди, Коломойського цікавив контроль над "Укрнафтою". Історія толком не закінчилася й досі. Але в цілому можна сказати, що колишній вплив в "Укрнафті" Ігор Валерійович все ж втратив.

Особливі епізоди: використовували спецтехніку, обгороджували офісну будівлю "Укрнафти", у штовханині брали участь юні нардепи. Заради протидії нахабним міноритаріям, які за фактом контролювали підприємство, навіть був прийнятий спеціальний закон.

ТОП-5 рейдерських атак у 2015

році

"Хто в крамниці залишиться?"

Друге місце: "Амстор". Досить велика загальнонаціональна продуктова роздрібна мережа — ласий шматочок. Бійка за нього розгорілася між мільярдером і бізнес- партнером Ріната Ахметова Вадимом Новинським (власник смарт-холдингу) з одного боку. І одного з екс-топ-менеджерів мережі Володимира Вагоровського.

Конфлікт спалахнув за всіма правилами військового мистецтва — під Новий рік, а точніше, 31 грудня 2014 року, команда озброєних людей заблокувала роботу близько 30 магазинів мережі Амстор в Києві, Запоріжжі, Дніпропетровську, Маріуполі та низці інших міст. Але міліція цього разу проявила чудеса ефективності: групи прибули на місця подій і відновили порядок, включаючи роботу магазинів. Роботу мережі відновлювали довго і не без проблем, оскільки корпоративний конфлікт відбувався в період різкого обвалу гривні і падіння купівельної спроможності.

Особливі епізоди: атака на ІТ-систему компанії, використання умов АТО для "віджиму" частини активів.

ТОП-5 рейдерських атак у 2015 році

"Привіт з 90-х”

Третє місце: "Українська Національна Лотерея" (УНЛ). Компанія, яка є найбільшим оператором лотерей, піддалася рейдерській атаці з боку осіб, які прикриваються статусом в іноземних компаніях. Рейдери використовували стару схему, яка добре відома в Україні ще з середини 2000-х років: законного власника УНЛ — компанію Pirsum Services Limited " на підставі заочного рішення Корольовського районного суду міста Житомира позбавили її корпоративних прав в УНЛ. Як стало відомо згодом, громадянин Швейцарії Пітер Рудольф Шетті сфальсифікував низку документів, на підставі яких в подальшому оформив на себе корпоративні права УНЛ.

Особливі епізоди: використання статусу "іноземний інвестор" як прикриття, використання підміни записів у реєстрах.

Житомирські ласощі

Наприкінці листопада 2015 Ігор Бойко, який називає себе власником Житомирської кондитерської фабрики ("Житомирські ласощі"), виступив із гучною заявою, в якій звинуватив народного депутата Сергія Пашинського ("Народний фронт") і його компаньйона бізнесмена Сергія Тищенка у підготовці рейдерського захоплення фабрики. Як повідомляла місцева преса, Бойко стверджував, що 27 листопада стало відомо про виключення ТДВ "ЖЛ" з єдиного Державного реєстру підприємств. Замість ТДВ "ЖЛ" там з'явилося нове підприємство-власник майнового комплексу Житомирської кондитерської фабрики з новою назвою і новим прізвищем директора.

Все виглядало так, ніби знову відроджуються п'ятнадцятирічної давності рейдерські рецепти: підміна даних в реєстрах, липові документи про зміну посадових осіб підприємства, легалізовані через ланцюжок судових рішень та майнових транзакцій.

Особливі епізоди: залучення відомих політиків у протистояння, використання підміни записів у реєстрах.

Тростянецький елеватор ДП "Сантрейд" (Bunge)

Елеватор належить компанії "Сантрейд", яка, у свою чергу, є українською "дочкою" одного з найбільших світових зернотрейдерів — Bunge. Як виявилося, навіть дуже гучне ім'я не страхує від спроб рейдерства. Зерносховище належить ДП "Сантрейд" з 2010 року. Здавалося б, всі суперечки повинні були за минулі 5 років вщухнути. За минулі 5 років компанія інвестувала в підприємство понад 2 мільйони доларів. І, тим не менш, на початку січня 2015 на територію підприємства спробували проникнути люди в масках, які представилися бійцями "Самооборони".

Як повідомляли профільні видання, на чолі "групи товаришів" стояв якийсь Олександр Круковський, який очолював Тростянецький елеватор до 2003 року.

Особливі епізоди: використання незаконних збройних формувань.

Приклади рейдерства в Україні

«російська схема»

Рейдери купують мінімальну кількість акцій підприємства- жертви, проводять збори акціонерів, на які власників контрольного пакету акцій не пускають.

На цих зборах призначається нове керівництво. Узаконюють дії зловмисників ухвали, винесені у провінційних судах.

Нові власники приходять на підприємство, ставлять свою охорону, яка не пускають старих власників на об'єкт.

Доки йде суд, зловмисники встигають вивести з підприємства всі

кошти та розпродати активи.

1. Паливно-енергетична галузь. Відбувається захоплення вугільних шахт в

зоні

АТО та на прикордонні. В подальшому цей процес буде продовжуватись,

і, зі

зрозумілих причин, Україна не зможе цілком контролювати і впливати на ці

процеси.

2. Хлібна промисловість. Стратегічно важлива галузь виробництва. В інформаційних повідомленнях йдеться про загрозу рейдерських атак з боку «російських» рейдерів. В зоні інтересу перебувають Сумські, Житомирські підприємства.

3. Лотерейний бізнес. Розпочато перевірку діяльності операторів лотерей в Україні. Зареєстровано законопроекти щодо створення монополіста на ринку видачі

ліцензій. В інформаційному просторі лунають звинувачення щодо осіб, наближених до можновладців, які планують захоплення цього високодохідного бізнесу.

Про зміни оточення підприємства, пов'язаних зі

спробою ворожого злиття, можуть свідчити

сильні і слабкі сигнали.

Основними слабкими сигналами є такі:

-рух прав власності на акції АТ у межах, у яких воно не робить істотного впливу на структуру власності, але перевищує середні значення цього показника в минулому;

-різкі невиправдані коливання ринкової вартості акцій АТ;

-періодична поява оголошень про скупку акцій АТ;

-будь-чиї дії в області суспільних зв'язків, спрямовані на підрив ділової репутації підприємства;

До сильних сигналів відносяться:

-оголошення публічної скупки акцій;

-ініціація процедури банкрутства АТ структурами і особами, не пов'язаними з підприємством стійкими діловими відносинами;

-рух прав власності на акції АТ у межах, що роблять істотний вплив на існуючу структуру власності;

-видача доручень на право представляти інтереси акціонерів структурам і особам, не пов'язаним з підприємством стійкими діловими відносинами тощо.

Усі заходи, що здійснюються АТ, яке піддається спробі ворожого поглинання, для протидії агресору можна розділити на дві основні групи: