Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8_spets.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
25.06.2017
Размер:
61.29 Кб
Скачать

19 Етіопатогенез ботулізму у с/г тварин

Клостридії ботулізму та ботулінічний токсин надходять у кишечник тварин з токсичним кормом. Всисання токсину в кров відбувається крізь стінку тонкого відділу кишок дуже швидко і вже через 20 хв токсин у значній кількості виявляється в легенях, печін- ці, серці, мозку, жовчі, сечі. Постійне і сильне подразнення токсином ботулінусу периферичних рецепторів і рухових гангліїв спричинює руйнування центрів довгастого мозку, що призводить до паралічу м’язів глотки, язика та нижньої щелепи. Порушення токсином ней- ром’язових зв’язків спричинює розслаблення м’язів, падіння м’язового тонусу, параліч серцевого м’яза, асфіксію та загибель тварини.

20 Етіологія і патогенез правцю сг тварин

Патогенез. Основна патогенетична роль при захворюванні на правець належить екзотоксину, насамперед тетаноспазміну, який інтенсивно синтезується під час розмноження правцевих бацил в анаеробних умовах глибоких ран. Екзотоксин уражає рухові нервові центри, спинний і головний мозок, зумовлює основні симптоми хво- роби, що виявляються довготривалими тонічними судомами скелет- них м’язів і підвищенням їх рефлекторної збудливості. Судоми спричинюють розлад дихання, настає гіпоксія, метаболічний аци- доз. Тварина гине внаслідок паралічу серця або асфіксії. Під час хвороби бацили правця в організмі не поширюються, а залишають- ся і розмножуються лише в глибині рани

21 Клінічні ознаки бруцельозу у сг тварин

Інкубаційний період триває 2 – 4 тижні, після чого в крові заражених тварин з’являються специфі- чні аглютиніни, а згодом і комплементзв’язувальні антитіла. У бага- тьох інфікованих тварин бруцельоз проходить безсимптомно, латент- но. Виявити таких тварин, які є джерелом збудника хвороби, можна лише за допомогою серологічних або алергічних досліджень. У вели- кої рогатої худоби перебіг захворювання латентний. Основною кліні- чною ознакою бруцельозу є аборт на 5 – 8-му місяці тільності, затри- мка посліду, гнійний ендометрит, які зумовлюють яловість і безплід- дя. Повторні аборти бувають рідко. Характерними ознаками бруце- льозу є гігроми, серозні бурсити передніх кінцівок, абсцеси задніх кінцівок. У биків можуть спостерігатися орхіти й епідидиміти. У овець і кіз аборти спостерігаються на 3 – 5-му місяці кітності, рід- ко в більш ранні строки. У баранів часто вражаються сім’яники та їхні придатки. У свиноматок аборти виникають на 4 – 12-му тижні поросності, часто без затримки посліду. Можливі повторні аборти. У кнурів уражаються тестикули та їхні придатки. Хвороба може ускла- днюватись ураженням суглобів, кісток, утворенням абсцесів у під- шкірній клітковині, м’язах і навіть у паренхіматозних органах. У коней характерними є бурсити в ділянці холки й потилиці, не- крози хрящів, остистих відростків, утворення свищів. Аборти бува- ють надзвичайно рідко. У верблюдів аборти спостерігаються на 6 – 7-му місяці вагітності. У собак і котів перебіг бруцельозу безсимптомний, інфікованість виявляється лише за допомогою серологічних й бактеріологічних досліджень.

Соседние файлы в предмете Эпизоотология