Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

9,10 хир открітіе

.docx
Скачиваний:
75
Добавлен:
04.08.2017
Размер:
20.76 Кб
Скачать

9. 1.Види деформ копитець

природжені (неправильна постановка кінцівок внаслідок екстер'єрних недоліків) та набуті (внаслідок порушень правил догляду та утримання тварин). Здебільшого зустрічаються набуті деформації, обумовлені порушенням умов годів­ лі та утримання корів; їх можна вважати технологічними, оскільки для кожного способу утримання характерні специфічні викривлення пальця.

Гострокутні (довгі) копитця – утворюються при стійловому утриманні, коли протягом року не стирається роговий башмак на пальці, а лише відростає і як наслідок утворюється так звані «стійлові» копитця. При гіподинамії, поганому моціоні

Криві копитця утворюються поступово (протягом 1-2 років), переважно у молодих тварин, з неправильною постановкою кінцівок або при розвитку патологічного процесу на одному з пальців. Внаслідок перевантаження стінка згинається і покриває підошву та змінює напрям вісі пальцевих кісток.

2.Лікув аденоми третьої повіки

Хірургічне Видаляють аденому. Закопують 2-3 краплі 0,5%-ного розчину дикаїну або 5-10%-ного розчину новокаїну в конюктив мішок, захоплюють третє віко пінцетом і під кон'юнктиву внутрішньої сторони вводять 1-2 мл 0,5%-ного розчину новокаїну. Верхівку пухлини утримують пінцетом і очними ножицями і відтинають під основу. Зупиняють кровотечу, притискаючи тампон на 5-10 хв або накладаючи бінокулярну пов'язку. Опер триває 15хв. В п/о період антибіотики, протизапальні каплі, курс 10днів. При аденоме третьего века животных лечили оперативно (по Е. П. Копенкину). Перед операцией в течение недели один раз ежедневно в конъюнктивальный мешок закапывали 0,25%-ный раствор левомицетина или закладывали по одной глазной пленке с канамицином в течение двух дней. После этого закапывали 1-2 капли 1%-ного раствора дикаина. Край третьего века захватывали пинцетом Пеана и выворачивали его. Под основание опухоли вводили 0,5-1 мл 0,5%-ного раствора новокаина. Захватывали верхушку опухоли хирургическим пинцетом и отсекали ее изогнутыми ножницами у основания, не затрагивая хрящ и кайму века. Кровотечение останавливали тампоном, плотно прижатым к веку в течение 5 мин. На оба глаза накладывали повязку на сутки.

10. 1.Хвороби в діл плесна. Діагност, лікув.

Рани і розриви сухожилків (Vulnae et rupturae tendinea) – рентген, у тв кульгавість, стоїть на мякушах, У свіжих екстравагінальних ранах можна виявити кінці ушкодженого сухожилка, іноді зміщені. Згодом на місці ушкодж- болюче опухання. При інтравагінальному відкритому пошкодженні сухожилка можна виявити витікання сино­ віальної рідини з сухожилкової піхви.

Лікув- спокфі до 4тижнів, рани свіжі-хір обробку: висікають травм краї шкіри і кінці ушкодженого сухожилка, після чого припудрують стрептоцид або йодоформ, накладають стерильну марлеву пов'язку. При інтраваг ранах у дрібних -на пошкодж сухожилок і його піхву накладають глухі шви, у великих - сухожилкові шви при навантаж кінцівки не витримують і часто прорізуються або розри­в. Для фіксації або зближення кінців сухожилка на кінцівку на­клад (15-20 днів) гіпсову або шинну пов'язку у стані максим розслаблення пошкодж сухожилка. масаж, через 2- 3 тижні - дозовані рухи.

Гнійний остеомієліт плесна (Osteomielitis purulenta metatarsi) Діагн= Асептичний остеоміє­ літ клінічними методами виявити неможливо. з часом з рани по­ чинає виділ гній з домішками бульбашок жиру. При гематогенному остеомієліті, коли утв секвестральна коробка =підвищ темпер, погірш апетит, кульгавість при опиранні. у діл плесна -локальне припух окістя, що зрослося з шкірою, тверде, неболюче, негаряче, з норицею в центрі, звідки виді­л гній з домі­шк секвестрів. З появою нориці стан тв нормаліз. пізня стадія = рентген(виявляє секвестральну коробку, і в ній секвестри)

Лікув-курс антибіотик – цефалоспорин, лінкомі- цин, який фіксується пошкодженою кістк тк. При рановому остеомієліті - ревізію ран з видал сто­ронніх тіл, кістк осколків. В гнійну рану дренажі з гіперосмолярною мазью), а в кістковомозкову пор - антибіотики на 30% спирт р-ні новокаїну. В інших випадках -секвестротомію - розширяють за доп долота норицю, гострою ложкою скарифікують вн стінку секв коробки, за доп антисептичних розчинів видаляють гній і секвестри; по­ тім пор висушують серветкою і вводять антиб з новокаїном, розчин йодоформу ефірного (10-15 мл, 1:10). Йодоформ у порожнині розщепл з утв йоду, який діє як антисептик, і як стимулятор регене­ ративних процесів.

Переломи кісток плесна Діагноз при повних діафізарних переломах ставиться за клініч­ ними ознаками, при тріщинах уточнюється рентгенологічно. Епіфізар- ні переломи без зміщення діагностуються шляхом виконання рота­ ційних рухів прилеглого до кістки суглоба. Інколи вдається прослуха­ ти крепітувальні звуки, пальпацією виявити напрям лінії перелому.

Лікування. Якщо перелому до 24год,без зміщення,-іммобілізуючу гіпсову - пов'язку з обов'язко­ вим рентгенологічним контролем; при відкритих переломах - хірур­ гічна обробка рани, іммобілізуюча пов'язка з віконцем та регулярна обробка її антисептиками. При застосуванні внутрішньокісткового остеосинтезу проводять відкриту репозицію відламків. Операційний доступ на дорс- по­ верхні визначають між плесновими (п'ястковими) кістками і фалан­ гами пальців, Після накладання кровоспинного джгута і місцевого знеболюван­ ня розрізають шкіру, поверхневу фасцію і густу сітку судин (тупим способом) Відламки зіставля­ ють та іммобілізують Рану зашивають вузло­ вим швом, а на травмовану кінцівку до середини гомілки чи перед­ пліччя на 30-35 діб накладають гіпсову пов'язку.

2.Класиф кератиту, лікув поверхн гнійного кератиту - це запалення рогівки, є гострі хронічні

Форми_ асептична= 1.афтозна 2.пустулезна (при ящурі) 3. Дископодібна 4. Точкова 5. Глубока нейродистрофічна 6. Поверхнева катаральна і судинна

Гнійний = 1. Поверхневий 2.глибокий 2.1. абсцесивний 2.2. дифузний 2.3 язвений 3.увеальний кератит (задній) (при паразитах)

Лікув поверх гнійн кератиту- антибіотико терапія в різних формах, сульфаніламіди, фурацилін, лактат етакридину, новокаїнова терапія, тканева терапія, гідрокортизоноав мазь. Ретробульбарна блокада по Авророву, тканеві препарати по Філатову, 5-10% мазі з калієм йодидом, для зменшення гіперемії гіпохлорид адреналіну. В конюктив мішок можна закладати тетрациклінову, синтоміцинову мазі, Триває до 2 тижнів.

Соседние файлы в предмете Хирургия животных