Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidkrytyy_urok_dekoratyvnyy_posud.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.09.2017
Размер:
4.85 Mб
Скачать

«Оціни себе сам»

1. Назва посуду.

2. Призначення (декоративний - для прикраси, ужитковий - для щоденного використання, святковий, фігурний – для напоїв, за власним задумом – для книжки, для мультфільму, для коміксу).

3. Декор (візерунок, орнамент).

4. Їх вид (сюжетний, довільний, геометричний, рослинний, тваринний, змішаний, з використанням людини).

5. Узор (запропонований, власний).

6. Охайність.

7. Чи досяг своєї мети.

8. Бал.

(діти оцінюють себе за опорною таблицею «Оціни себе сам», а вчитель доповнює або вказує на помилки в разі потреби, або ж відмічає гарну сторону, + 1 бал за участь в презентації – доборі матеріалу, оформленні виставки, зборі малюнків про посуд, підготовку поробки).

Вчитель: Любі діти! Дякую за роботу на уроці, за створені виразні силуетні форми посуду, орнаментів, сюжетів композиції, за вдало підібраний декор, який відповідає формі посуду, за вдале поєднання кольорів, за різноманітність орнаментів і візерунків.

А тепер погляньте на яскраве, лагідне, усміхнене сонечко, яке засяяло завдяки вашій старанності і бажанню творити красу своїми руками, бажанню приносити людям радість з допомогою кольорів. Дякую за те, що допомогли зігріти теплом душі і серця присутніх і наповнити клас яскравим світлом.

Словник образотворчого мистецтва

Вазопис – орнаментальний або зображальний декоративний розпис посудин, виконаний спеціальними фарбами з подальшим випалюванням.

Візерунок – це узор, який має довільну композицію.

Декоративно-прикладне мистецтво – це вид мистецтва, суть якого полягає у виготовленні предметів, що мають художні якості й призначені для задоволення практичних потреб (посуд, тканини, меблі), а також для прикрашання житла, парків, архітектурних споруд.

Кераміка -(від. грецького - гончарство) у декоративно-прикладному мистецтві всі різновиди художніх виробів із випаленої глини спеціального складу та готування (фарфор, фаянс, терикота, майоліка, гончарні вироби).

Орнамент – (від. латинського оздоба, прикраса) узор, який утворюється шляхом ритмічного повторення, чергування елементів. Він може бути геометричний, тваринний, рослинний, з фігурою людини.

Петриківка – село, яке є осередком народного декоративного розпису в Україні. Основні елементи петриківського розпису – «зернятко», «колосок», «гребінчик», «горішок».

Декор – це поняття, яке включає в себе художню обробку, художнє оформлення виробу в цілому і розпис, добір кольорів, фактуру поверхні та інші особливості.

Розпис – це сюжетні або орнаментовані зображення на предметах, що наносяться пензлем або іншими предметами.

Симетрія – це гармонія, розмірність, розміщення точок або частин предмета в просторі, коли одна половина є ніби дзеркальним відображенням іншої.

Різновиди посуду

Баклага, Баранець, Бочечка, Бокал, Ваза, Відро, Глек, Горщик, Графин, Дзбан, Діжа, Кадіб, Казан, Карафа, Куманець, Кружка, Кухоль, Миска, Масляниця, Пляшка, Полумисок, Салатниця, Сільничка, Сковорідка, Склянка, Ступка, Тарілка, Цебро, Цукорниця, Чайник, Чашка

Етнокультурознавчий словник

В додатках знаходяться Книга про посуд та Презентація про посуд

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]