Добавил:
Допоможу чим зможу) Відсигнальте якщо знайшли шось корисне) Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ІКТА / КБ-12 / Робота в інтернет (РВІ) / Лаби (готові) / Варіант №5 / Лабараторна робота РВІ №5 Войтович О.О

.docx
Скачиваний:
60
Добавлен:
15.12.2017
Размер:
392.33 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА»

ІКТА

кафедра ЗІ

З В І Т

до лабораторної роботи №5

з курсу: «Робота в Інтернет»

на тему: «ВИВЧЕННЯ ОСНОВНИХ ПРОТОКОЛІВ І ПРИНЦИПІВ ФУНКЦІОНУВАННЯ ЕЛЕКТРОННОЇ ПОШТИ»

Варіант № 5

Виконав: ст. гр. КБ-12

Войтович О.О.

Прийняла: Костяк М.Ю.

Львів – 2017

Мета: навчитись користуватись електронною поштою, вивчення протоколів SMTP, POP, IMAP; вивчення принципу функціонування електронної пошти.

Основні теоретичні відомості

Електронна пошта популярний сервіс в інтернеті, що робить можливим обмін даними будь-якого змісту (текстові документи, аудіо-, відео-файли, архіви,програми). Електронна пошта — типовий сервіс відкладеного зчитування (off-line). Після відправлення повідомлення, як правило, у вигляді звичайного тексту, адресат отримує його на свій комп'ютер через деякий період часу, і знайомиться з ним, коли йому буде зручно.

Для того щоб повідомлення було отримано, необхідно вказувати електронну адресу одержувача. Адреса електронної пошти (електронна адреса) – адреса абонента, що одержується при вкладанні договору з провайдером або при створенні "поштової скриньки" на будь-якому із серверів.

Електронна адреса складається з 2 частин, розділених знаком @ : username@hostname.domain

  • username – це ім'я користувача. У якості його може використовуватися прізвище абонента, його ім'я, прізвище й ім'я, або псевдонім, розділені крапкою, тире, символом підкреслення. Після нього ставиться роздільник @.

  • hostname – ім'я хоста – комп'ютера, що надає поштові послуги.

  • domain – доменна адреса – домен верхнього рівня, що вказує найчастіше на регіон перебування власника електронної адреси.

Поштовий сервер – спеціальний комп'ютер, призначений для одержання, пересилання по мережі поштових повідомлень і збереження інформації. За допомогою поштового сервера виробляється керування сеансом зв'язку, перевірка достовірності інформації і паролів при запитах, підтримка довідників з адресами користувачів.

Поштова скринька – спеціально організоване місце на диску сервера для збереження кореспонденції. При створенні поштової скриньки кожен абонент додатково, крім поштової адреси, вказує свій індивідуальний пароль.

Для організації роботи необхідно:

  • вибрати сервер, що надає поштові послуги;

  • зареєструватися, як новий користувач, відповівши на питання пропонованої анкети.

У результаті створюється особиста поштова скринька, для доступу до якої необхідно ввести Ім'я користувача (Login або username) і пароль (password).

Види роботи з електронною поштоюoff-line (поза зв'язком) і on-line (на лінії, на зв'язку).

  • on-line – режим роботи, при якому користувач під час сеансу зв'язку знаходиться в контакті з поштовим сервером.

  • off-line – режим роботи, коли користувач підключається до поштового сервера тільки для відправлення (одержання) попередньо підготовленої кореспонденції.

Mozilla Thunderbird — безкоштовний клієнт електронної пошти, новин, та RSS з відкритим джерельним кодом. Заснований на XUL. Є частиною проекту Mozilla.      Основні особливості:

  • Підтримка протоколів: SMTP, POP3, IMAP, NNTP, RSS;

  • Кросплатформенність (підтримує Microsoft Windows, Mac OS X та GNU/Linux забезпечуючи однаковий рівень функціональності);

  • Підтримка тем та плагінів

  • Фільтрація спаму

  • Віртуальні директорії (розміщення листів на основі фільтрів

протоколи передачі електронної пошти

  • IMAP

  • POP3

  • SMTP

IMAP (англ. Internet Message Access Protocol — «Протокол доступу до інтернет-повідомлень») —мережевий протокол прикладного рівня для доступу до електронної пошти.

POP3 (. Англ Post Office Protocol Version 3 - протокол поштового відділення, версія 3) - стандартний Інтернет-протокол прикладного рівня, використовуваний клієнтами електронної пошти для отримання пошти з удаленногосервера по TCP / IP-з'єднанню.

SMTP (англ. Simple Mail Transfer Protocol - простий протокол передачі пошти) - це широко використовуваний мережевий протокол, призначений для передачі електронної пошти в мережах TCP / IP.

2. Результат роботи

3.Висновок

На цій лабораторній роботі я вивчив основні протоколи (SMTP, POP, IMAP) і принципи функціонування електронної пошти, користуючись електронною поштою переконався у її перевагах порівняно з звичайною поштою для пересилання кореспонденції.