Добавил:
Допоможу чим зможу) Відсигнальте якщо знайшли шось корисне) Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
55
Добавлен:
15.12.2017
Размер:
971.78 Кб
Скачать

Пошук по каталогах

Коли мережевний робот пошукової системи сканує Internet і автоматично вносить описи й адреси сторінок у свій пошуковий індекс, то разом з корисними й адекватними посиланнями в базі даних виявляється багато пошукового сміття або пошукового спаму, тому що деякі несумлінні власники сайтів, намагаючись збільшити відвідуваність своїх ресурсів, додають у свої сторінки найбільш популярні пошукові слова, що зовсім не відносяться до теми сторінки. Це і деякі інші обставини змушують творців пошукових систем крім автоматичного індексу вести також каталоги ресурсів, складені вручну. Такий каталог є й у пошуковій системі Яндекс.

Каталог дозволяє класифікувати ресурси і згрупувати їх по тематиці. Тематичне дерево каталогу Яндекса зроблено максимально простим. На першому рівні в ньому всього сім тем:

  • Розваги,

  • Спорт і відпочинок,

  • Робота і навчання,

  • Технології

  • Бізнес,

  • Будинок і авто,

  • Сайти Львова

Якщо клацнути за назвою теми, то відкриються підтеми (рубрики). При подальшому русі всередину будуть відкриватися наступні рівні (підрубрики), і в підсумку відкриється список ресурсів (сайтів) обраної тематики.

Рис. 3.6. Тематика каталогу системи Яндекс.

Ресурси в системі чітко структуровані по тематиці, однак, крім теми, у каталозі існує ряд додаткових ознак (фасет), що дозволяють уточнити характер ресурсів, що користувач хоче побачити в тематичних категоріях. Ці нетематичні ознаки характеризують ресурси по регіону, секторові економіки, ступені вірогідності (джерела) інформації, її потенційної аудиторії (адресатові інформації), жанрові (художня література, науково-технічна література, і т.д.), мети (пропозиція товарів і послуг, інтернет-представництво) і т.д.

Сайти в рубриках розташовані по спаданню їхнього тематичного індексу цитування. Тематичний індекс цитування – це показник, що показує кількість посилань на даний ресурс з інших ресурсів. При розрахунку цього індексу посиланням надається різна «вага» (значимість) у залежності від авторитетності сайту, на який  посилається. Таким чином, у перших позиціях каталогу будуть саме найбільш визнані ресурси, ресурси – джерела інформації, ресурси, що цитують, на які посилаються. У каталозі можна також здійснювати пошук по ключових словах, як і у всьому пошуковому індексі, для цього необхідно після введення ключових слів у пошуковій формі (рис. 3.3) клацнути по посиланню Каталог.

Пошук у каталозі ведеться по текстах заголовків і описів, складених редакторами пошукової системи Яндекс. Оскільки заголовки відбивають основний профіль сайта, сайти, знайдені по заголовку, варують у результатах пошуку більше, ніж сайти, знайдені по опису.

На закінчення необхідно відзначити, що якщо пошук у системі Яндекс як у всій базі, так і в каталозі не дав необхідних результатів, то спробуйте пошукати те саме в іншій пошуковій системі. Для цього на сторінці результатів пошуку є відповідні посилання.

Програми для пошуку інформації в Інтернеті

Іншим типом пошуку інформації, що допомагають Вам орієнтуватися в ресурсах Інтернету, є автономні пошукові програми-роботи, тобто спеціалізовані програми, встановлені на комп’ютер користувача, що полегшують йому пошук і іноді отримання інформації з мережі. Пошук інформації за допомогою таких програм має одну незаперечну перевагу: є можливість вибору пошукової системи і настройок параметрів пошуку в повній відповідності із запитами користувача.

Copernic 2000 представляє собою класичний приклад програми-робота. Ця програма проста в обігу і одночасно дуже могутня по своїх можливостях. Робот проглядає одноразово безліч пошукових серверів, розбитих на групи (що дозволяє заздалегідь обмежити область пошуку), причому посилання, що повторюються, віддаляються. Результати пошуку виводяться у вікні програми і можуть зберігатися у вигляді html-файлів. Copernic уміє також зберігати знайдені документи на диску для їх подальшого перегляду і проводити пошук серед них.

Search+ призначена для швидкого інтегрованого пошуку необхідної інформації в Інтернеті. Серед плюсів використання Search+ можна виділити мінімізацію завантажуваної інформації, одночасний пошук і проглядання результатів пошуку відразу по декількох серверах, можливість перевірки посилань, розділення пошукових серверів по регіонах, відкритий код визначення пошукових серверів – ви можете самі додавати пошукові машини, багатомовний інтерфейс (англійський – російський – український – німецький-французький). Як недоліки можна відзначити неповне використання всіх можливостей окремо взятого пошукового серверу.

Окрім вузькоспеціалізованих пошукових програм, пошукові системи можуть бути інтегровані в деяких інших програмах. Наприклад, популярний менеджер завантаження файлів з Інтернету Net Vampire, дозволяє знайти альтернативні адреси для забезпечення виконання існуючого завдання. Він також має нагоду виконати пошук нового файла і, грунтуючись на результатах пошуку, створити нове завдання. Всього пошук здійснюється на 11 пошукових систем, в основному по протоколу FTP, але програма дозволяє знайти розташування файла і в HTTP, використовуючи такі пошукові машини, як Yahoo, Alta Vista або Excite. Вампір не тільки уміє відшукувати потрібні файли, але і може тестувати лінії зв’язку із знайденими архівами, видаючи різноманітну корисну інформацію, що дозволяє вибрати для закачування файла найбільш швидкий сервер.

Соседние файлы в папке Лаби (умови)