Добавил:
Допоможу чим зможу) Відсигнальте якщо знайшли шось корисне) Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
55
Добавлен:
15.12.2017
Размер:
1.52 Mб
Скачать

Доступ до ftp-серверів за допомогою браузера

Браузер також можна використовувати як FTP-клієнт для роботи з файловими архівами. URL-адреса для FTP-сервера в загальному випадку виглядає так:

ftp://<user>:<password>@<host>/<url-path>, де

  • <user> — ім'я користувача; <password> — його пароль;

  • <host> — доменне ім'я або IP-адреса сервера;

  • <url-path> — шлях до файлу.

На практиці найчастіше використовуваним варіантом FTP є анонімний. Для доступу до анонімних FTP-серверів може використовуватися спрощений формат URL-адреси: ftp://<host>/<url-path>. Так, наприклад, до деяких найбільших анонімних архівів можна звернутися за адресами:

  • ftp.dna.affrc.go.jp(1899.76 Gb);

  • ftp.chg.ru (1436.43 Gb);

  • ftp.boulder.ibm.com (892.52 Gb);

  • mp3.int.ru (453.88 Gb);

  • ftp.freenet.de (439.29 Gb);

  • ftp.citytlt.ru (424.39 Gb).

Якщо доменне ім'я сервера починається з ftp, то в адресний рядок необов'язково вводити частину URL-адреси з назвою протоколу — ftp://. Наприклад, замість повної URL-адреси ftp://ftp.rv.uar.net достатньо ввести ftp.rv.uar.net.

Після встановлення зв'язку файли і каталоги сервера відображаються в вікні браузера у вигляді гіперпосилань (рис. 4.4). Піктограми у вигляді папок представляють каталоги, у вигляді аркушів — файли. Поруч із кожним з них виводяться ім'я, розмір (для файлу), дата і час створення.

Відкриття каталогу здійснюється при виборі посилання на нього. При цьому відкривається Web-сторінка, яка відображує вміст каталогу. Часто на ній розміщується спеціальне посилання "UptoHigherLevel" (на один рівень вверх) — для переміщення в бік кореня файлової структури сервера. Рис. 4.4. Вид FTP-архіву у разі перегляду за допомогою браузера

При виборі посилання на файл спочатку здійснюють спробу його відкрити за допомогою відповідної програми перегляду, а якщо така програма відсутня — з'являється запрошення зберегти файл на жорсткому диску (рис. 4.5).

Рис. 4.5. Завантаження файлу на жорсткий диск з FTP-архіву

Використання браузера для роботи з FTP-архівами можна рекомендувати в тому разі, коли необхідно скопіювати невелику кількість незначних за розміром файлів. Річ у тому, що при використанні браузера кожного разу при зверненні до сервера виконується авторизація користувача, а це може значно збільшити час, потрібний для завантаження файлів. До того ж швидкість завантаження буде меншою, ніж при використанні ftp-клієнта, оскільки використовується не FTP-, a HTTP-протокол, який гірше пристосований для передачі файлів.

Пошук файлів у ftp-архівах

Archie є спеціалізованою системою для пошуку файлів у FTP-архівах. Archie-сервер періодично звертається до всіх відомих йому FTP-архівів і створює список наявних на них файлів. Кожен такий сервер будує базу даних цих файлів. При зверненні до Archie-сервера виконується пошук інформації щодо файлу у базі даних, і користувачеві повертається список серверів, на яких розміщується файл з таким іменем.

Рис. 4.6. Archie-форма для пошуку в FTP-архівах (http://archie.icm.edu.pl/archie_eng.html)

Браузер безпосередньо не підтримує роботу з Archie-серверами. Проте існують десятки Web-серверів, що надають користувачу інтерфейс для виконання Archie-пошуку за допомогою браузера. До деяких з них можна звернутись, наприклад, за такими адресами:

  • http://archie.icm.edu.pl/archie-adv_eng.html;

  • http://elfikom.physik.uni-oldenburg.de/Docs/net-serv/archie-gate.html;

  • http://www.lanet.lv/services/archieplex/doc/form.html.

 Для виконання пошуку користувачу пропонуються форми (рис. 4.6.), що містять поля, кнопки, перемикачі опцій тощо. У найпростішому випадку для виконання пошуку достатньо в поле для пошуку ввести ім'я файлу або його частину. За необхідності у формі можна зазначити додаткові опції, щоб визначати вигляд пошуку, сортування результату, домен для пошуку тощо.

Рис. 4.7. Форма розширеного пошуку на FileSearch.ru (http://www.filesearch.ru/advanced/)

Archie-сервери дуже завантажені, тому не завжди можна отримати від них відповідь в інтерактивному режимі.

Поступово Archie-сервери втрачають своє значення, а їх функції дедалі частіше переходять до спеціалізованих пошукових систем для пошуку в файлових архівах:

  • FtpSearch (http://www.ftpsearch.net);

  • Files.ru (http://www.files.ru);

  • FtpSearch.com.ua ( http://www.ftpsearch.com.ua)

  • FileSearh.ru (http://www.filesearch.ru) (рис. 4.7.).

Від звичайних пошукових систем WWW вони відрізняються тим, що пошук здійснюється не за змістом Web-сторінок, а за іменами самих файлів і каталогів. До того ж ці системи створюються у такий спосіб, щоб оптимізувати пошук певних типів файлів, зокрема зображень, звукових файлів, відеороликів.

При зверненні до таких систем також відкривається форма (схожа на Archie), в якій визначаються критерії пошуку (рис. 4.7.). У найпростішому випадку для виконання пошуку достатньо вказати тільки ім'я файлу, але за необхідності можна задати і складніші критерії.

Соседние файлы в папке Лаби (умови)