Добавил:
Допоможу чим зможу) Відсигнальте якщо знайшли шось корисне) Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ІКТА / КБ-12 / Робота в інтернет (РВІ) / Лаби (готові) / Варіант №6 / Лабараторна робота РВІ №7 Волошин Р.Я

.docx
Скачиваний:
65
Добавлен:
17.12.2017
Размер:
2.71 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА»

ІКТА

кафедра ЗІ

З В І Т

до лабораторної роботи №7

з курсу: «Робота в Інтернет»

на тему: «ВИКОРИСТАННЯ SKYPE ДЛЯ УЧАСТІ В ТЕКСТОВИХ, АУДІО- ТА ВІДЕОКОНФЕРЕНЦІЯХ»

Варіант № 6

Виконав: ст. гр. КБ-12

Волошин Р. Я.

Прийняла: Костяк М.Ю.

Львів 2017

Мета: навчитись користуватись програмою Skype, здійснювати обмін повідомленнями та приймати участь в конференціях.

  1. Основні теоретичні відомості

Skype – програмне забезпечення, яке використовується для інтернет-телефонії VoIP.

VoIP (англ. voice over IP — голос через IP) — технологія передачі медіа-даних у реальному часі за допомогою сімейства протоколів TCP/IP. IP-телефонія — система зв'язку, в якій аналоговий звуковий сигнал абонента дискретизується (кодується в цифрову форму), компресується й пересилається цифровими каналами зв'язку до іншого абонента, де проводиться зворотна операція — декомпресія, декодування й відтворення аналогового сигналу.

При відправленні або отриманні електронної пошти відбувається передача «пакета» інформації через мережу Інтернет. Аналогічним чином працює й IP-телефонія. Створення «пакетів» — перетворення аналогових (зокрема, звукових) сигналів у цифрові, їх стискання, передачу мережею Internet і зворотне перетворення в аналогові відбувається завдяки існуванню протоколу передачі даних через Інтернет (IP — Internet Protocol), звідси і назва «IP-телефонія».

Для відновлення мовного потоку (з урахуванням можливих втрат пакетів у мережі) на приймальній стороні використовується протокол реального часу — Real Time Protocol (RTP). У заголовку цього протоколу, зокрема, передаються часова мітка й номер пакету. Ці параметри дозволяють при мінімальних затримках визначити порядок і момент декодування кожного пакету, а також інтерполювати втрачені пакети. Відновлена послідовність (із можливими пропусками як поодиноких пакетів, так і їх груп) поступає на декодер. Декодер має забезпечити відновлення мовної інформації, заповнення пауз фоновим шумом, а також ехо-компенсацію кодованого сигналу, виявлення й детектування телефонної сигналізації.

Основними перевагами технології VoIP є скорочення необхідної смуги пропускання каналу передачі, що забезпечується обліком статистичних характеристик мовного трафіку:

  • блокуванням передачі пауз (діалогових, складових, смислових і ін.), які можуть складати до 40 — 50 % часу зайнятості каналу;

  • високою надмірністю мовного сигналу і його стисненням (без втрати якості при відновленні) до рівня 20 — 40 % початкового сигналу.

З іншого боку, трафік VoIP критичний до затримок пакетів у мережі, але толерантний (стійкий) щодо втрат окремих пакетів. Так втрата до 5 % пакетів не призводить до погіршення розбірливості мови.

Користувачі Skype, по суті, роблять телефонні виклики й відеовиклики через їх комп'ютер, використовуючи програмне забезпечення Skype і інтернет. Основа системи — безкоштовна комунікація між користувачами програмного забезпечення Skype; проте продукт також дозволяє користувачам Skype зв'язуватися з абонентами регулярної наземної лінії зв'язку чи мобільних телефонів. Це програмне забезпечення зараз доступне безкоштовно й може бути завантажене з веб-вузла компанії.

Головною відмінністю Skype від інших клієнтів VoIP є те, що Skype діє на моделі peer-to-peer (замість традиційнішої моделі клієнт-сервер). Довідник користувачів Skype повністю децентралізований і розповсюджується серед вузлів у мережі. Це означає, що мережа може зростати до великих розмірів (на початок 2010 — понад 500 мільйонів користувачів) дуже легко, без ускладнень та дорогої централізованої інфраструктури.

Інтерфейс користувача у середовищі Windows був розроблений на Pascal із використнням Delphi, версія для Linux була написана на C++, а для Mac OS — на Objective-C та Cocoa. Частини клієнта використовують Internet Direct (Indy) як бібліотеку з відкритим програмним кодом для комунікації сокетів.

  1. Запустіть Skype, увійдіть в нього (якщо ще не зареєструвались – зареєструйтесь) та перегляньте стартову сторінку.

  1. Завантажте свою аватарку

  1. Зайдіть в налаштування та встановіть нікнейм.

  1. В налаштуваннях вкажіть вашу країну та місто.

  1. Змініть статус на «Не турбувати», а потім назад на «В мережі».

  1. Додайте одно з одногрупників в список контактів.

  1. Напишіть доданому контакту декілька повідомлень.

  1. Додайте ще одного одногрупника.

  1. Створіть конференцію між вами трьома та спробуйте написати декілька повідомлень.

  1. Натисніть на робочому столі клавішу «Print Screen» та в полі вводу повідомлення Скайпу комбінацію клавіш «Ctrl+V». Перевірте чи зображення надіслане.

  1. Зателефонуйте конференції.

  1. Завершіть роботу з програмою.

Висновок

На цій лабораторній роботі, я навчився користуватися Skуpe, дізнався про його можливості . Почав листування і відео-конференцію зі своїми одногрупниками.