Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

телебачення бельгія

.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.02.2018
Размер:
17.87 Кб
Скачать

В 1923 році SBR (Societé Belge Radio-electrique) запустило на середніх хвилях радіоканал «Радіо Брюссель», за рік перейменований на «Радіо Бельгія»

18 червня 1930 року був створений Національний інститут радіомовлення (INR), що входив у Міжнародний мовний союз (IBU), якому перейшло «Радіо Бельгія», пізніше розділене на франкомовне Brussel I і нідерландомовне Brussel II. Після німецької окупації Бельгії в 1944 році окупаційна влада Рейхскомісаріата запустила через передатчики Brussel I, Brussel II франкомовну радіостанцію Radio Bruxelles та нідерландомовну радіостанцію Zender Brussel, натомість Супротив під егідою BBC запустили на коротких хвилях Radio Belgique. В 1944 році після звільнення Бельгії Brussel I Brussel II поновили своє мовлення. В 1946 році Національний інститут радіомовлення виходить з лав IBU та спільно з рядом суспільних та державних радіостанцій став засновником Міжнародної організації радіомовлення та телебачення (OIRT). В 1947 році INR запускає другий радіоканал під назвою «RTB Друга програма». Радіо Бельгія стало називатися «RTB Перша програма». В 1950 році INR виходить з OIRT і спільно з членами IBU та іншими радіокомпаніями, які вийшли з OIRT, стає засновником Європейського мовного союзу (EBU). В 1953 році Національний університет радіомовлення запускає канал INR.

В 1960 році INR був розділений на Бельгійське радіо та телебачення (RTB) і Фонд Бельгійського радіо та телебачення (BRT). В 1961 році RTB запускає радіоканал «RTB Третя програма». В 1977 році RTB запускає другий телеканал - RTB2, канал RTB було перейменовано на RTB1, BRT запускає телеканал BRT2, телеканал BRT отримує назву BRT1.

Пізніше цього ж року Бельгійське радіо та телебачення було перейменовано на Франкомовне бельгійське радіо та телебачення (RTBF). RTB1 отримав назву RTBF1, RTB2 - RTBF2.

В 1991 році BRT було перейменовано на BRTN, телеканали стали називатися BRTN TV1 та BRTN TV2. В 1997 році BRTN TV 2 був перейменований на Canvas, одночасно через супутникове та кабельне телебачення було напущено телеканал Ketnet.

В 1998 році BRTN було перейменовано на VRT. В 2001 році було скасовано податок на телевізори та радіоприймачі. VRT стала фінансуватися за рахунок влади та реклами. Цього ж року було запущено міжнародний супутниковий телеканал RTBF Sat. 30 листопада 2007 року з’явився супутниковий телеканал La Trois. 15 лютого припинив мовлення RTBF Sat. 30 листопада 2011 року припинили мовлення аналогові дублі усіх телеканалів RTBF.

Зараз у Бельгії існують такі телеканали:

  • RTBF La Trois – відсутня реклама

  • RTBF La Une – інформаційно-розважальний

  • RTBF La Deux – розважально-інформаційний

  • Jim TV – молодіжний канал, транслює музичні кліпи

  • TELE BRUXELLES – новинні телепередачі регіонального й державного значення

  • Jewish News One – телемережа, мовлення якої поділене на 2 частини: єврейські та міжнародні новини; 24 години на добу

  • TeleSambre – новини, розважальні програми, спортивні трансляції

  • Één – інформаційно-розважальний

  • Canvas – розважально-інформаційний

  • Ketnet

  • BVN – міжнародний голландськомовний супутниковий телеканал