Скачиваний:
35
Добавлен:
10.04.2018
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Припуски й допуски розмірів виливка

Припуски на механічну обробку призначаються відповідно до ГОСТ 26645-85 "Виливка з металів і сплавів. Допуски розмірів, маси й припуски на механічну обробку". Необхідно використати зазначений ГОСТ 26645-85 у зміненій редакції. Припуски призначаються на поверхні, що підлягають механічній обробці, позначені значком, над яким є цифра, що вказує розмір шорсткостей поверхні.

Таблиця 1. Класи точності розмірів і мас і ряди припусків на механічну обробку виливків для різних способів лиття (ГОСТ 26645-85)

Примітка. У чисельнику зазначені класи точності розмірів. Менші їхні значення ставляться до простих виливків і умов масового виробництва; виливкам, що виготовляють індивідуально; умовам механізованого серійного виробництва. Класи точності мас варто приймати відповідним класам точності виливків. Надалі отримані цифри точності виливка використати при призначенні припусків.

Допуски розмірів

Спочатку призначають допуски на розміри, які будуть змінюватися за рахунок припуску.По табл. 2, відповідно до класу точності, призначаємо допуски на кожний розмір.

Допуски мас

Верхні граничні відхилення маси виливка зазначені в табл. 3. Використовуючи значення точності маси, отримане з табл. 1, визначаємо верхнє відхилення.

Припуски на механічну обробку

Припуски встановлюються на кожний елемент виливка залежно від допуску на розмір,що змінюється від даного припуску. У табл. 4 наведені значення припусків. Для кожного інтервалу значень допусків розмірів виливка в кожному ряді припусків у табл. 4 передбачені два значення основного припуску. Менші значення припуску встановлюють при більше грубих квалітетах точності обробки деталей, більші значення припуску встановлюють при більше точних квалітетах згідно табл. 5. Значення основних припусків варто відносити до поверхонь виливка, розташованим при заливанні знизу або збоку. На верхні при заливанні поверхні допускається збільшення припусків до значення, що відповідає наступному ряду припусків згідно табл. 4

Соседние файлы в папке ФБТ БИ 1курс