Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Виливання супозиторіїв.docx
Скачиваний:
57
Добавлен:
02.05.2018
Размер:
34.83 Кб
Скачать

Прописування супозиторіїв

  1. Розподільний спосіб - кількість лікарських засобів прописують з розрахунку на одну свічку або кульку і дається вказівка, скільки їх необхідно приготувати.

Кількість основи позначають (q.s.) чи вказують її кількість.

 

Rp.:

Furazolidoni

0

,004

 

 

Olei Cacao

1

,0

 

 

M., f. supp.

 

 

 

 

D. t. d. N. 15.

 

 

 

 

S. По 1 свічці в пряму кишку протягом 10-15 днів.

 

  1. Роздільний спосіб - кількість лікарських засобів прописують з розрахунку на всю масу і дається вказівка, скільки свічок чи кульок приготувати з цієї маси.

 

Rp.:

Furazolidoni

0

,06

 

 

Olei Cacao

15

,0

 

 

M., f. supp. N. 15

 

 

 

 

S. По 1 свічці в пряму кишку протягом 10-15 днів.

 

  1. Кількість лікарських засобів у паличках прописують аналогічно свічкам і кулькам, проте кількість основи не позначають, а вказують розміри (довжина і діаметр) паличок та їх кількість.

 

Rp.:

Osarsoli

0

,25

 

 

Acidi borici

0

,2

 

 

Olei Cacao

q

.s.

 

 

ut f. bacillus longitudinae

6

 sm

 

 

et diametro

0

,5 sm

 

 

D. t. d. N. 12.

 

 

 

 

S. Для введення у сечовивідний канал



Загальні правила приготування супозиторіїв

Головне технологічне завдання при приготуванні супозиторіїв полягає в тому, щоб максимально дисперговані лікарські засоби рівномірно розподілити не тільки в супозиторній масі, а й у кожній свічці, кульці чи паличці, надавши їм необхідної геометричної форми.

Якщо маса свічки в рецепті не зазначена, то їх готують масою 3,0 г. У дитячій практиці масу свічки обов'язково вказують у рецепті – вона повинна бути від 0,5 до 1,5 г.

Якщо не зазначена маса вагінальних супозиторіїв, то їх готують масою 4,0 г. Розмір паличок повинний бути зазначений у рецепті.

Для приготування супозиторіїв в умовах аптеки використовують метод викачування, а при наявності засобів малої механізації – методи виливання та пресування.

  1. Лікарські речовини, розчинні в основі, в кількості до 5% розчиняють в однотипній з основою рідині, якщо їх більше 5% – розчиняють у частині розплавленої основи.

При використанні методу виливання ці речовини розчиняють у всій розплавленій основі незалежно від їх концентрації.

  1. При використанні методу викачування лікарські речовини, розчинні у воді і прописані в кількості до 5%, розчиняють чи розтирають з декількома краплями води, гліцерину або спирту, а потім змішують з основою. Якщо розчинної речовини більше 5% і вона вимагає значної кількості розчинника, то її ретельно розтирають у ступці спочатку в сухому вигляді, потім з невеликою кількістю води і додають частинами основу.

При використанні методу виливання водорозчинні речовини в ліпофільні основи вводять за типом суспензії, а в гідрофільні основи – шляхом розчинення у невеликій кількості води або гліцерину, і наступного змішування з напівохолодженою основою.

  1. Лікарські речовини не розчинні ні в основі, ні у воді, прописані в малих кількостях (менше 5%), розтирають з декількома краплями рослинної олії, а потім змішують з основою.

Якщо ці речовини прописані у великих кількостях (понад 5%), то при використанні методу викачування їх ретельно подрібнюють і змішують із дрібно натертою стружкою масла какао, а потім додають її залишок. В разі необхідності для отримання більш пластичної маси доцільно додавати ланолін безводний із розрахунку 1,0 на 30,0 супозиторної маси.

При використанні методу виливання вказані речовини ретельно подрібнюють і змішують з частиною розплавленої основи, а потім отриману суміш додають до всієї розплавленої основи.

4. Лікарські речовини у вигляді густих рідин змішують безпосередньо з подрібненою жировою основою без додавання пластифікатора. Рідкі інгредієнти, що не містять летких речовин, можуть бути згущені випарюванням.

5. Густі екстракти вводять після попереднього змішування з рівною кількістю спирто-водно-гліцеринової суміші (1:6:3) чи відразу у вигляді розчину густого екстракту (1:2).

6. Термолабільні речовини додають до напівохолодженої маси безпосередньо перед виливанням супозиторної маси у форми.