Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ргр / RGR_Variant_06.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
17.05.2018
Размер:
574.55 Кб
Скачать

1 Побудова релейно-контактних схем

При виконанні вимагається по заданій структурній формулі (1) побудувати релейно-контактну схему, що відповідає їй. У схемі контакти реле включаються послідовно, якщо вони згідно із структурною формулою повинні виконувати операцію логічного множення, і паралельно при виконанні операції логічного складання:

(1)

Релейно-контактна схема, що відповідає даній структурній формулі, приведена на рисунку 1.

Рисунок 1.1 - Релейно-контактна схема

Для спрощення (мінімізації) структурних формул необхідно враховувати основні закони і співвідношення алгебри логіки [2].

Спрощення формули:

. (2)

При побудові релейно-контактної схеми по отриманій формулі слід враховувати, що логічна операція складання моделюється паралельним з'єднанням контактів реле, а операція множення - послідовним з'єднанням контактів. Релейно-контактна схема, що відповідає зразковій структурній формулі(2), приведена на рисунку 1.2.

Рисунок 1.2 - Релейно-контактна схема

Перетворення релейно-контактних схем методом інверсії дозволяє отримати еквівалентні по дії схеми, що відрізняються від початкових способом впливу контактів на реле і інші елементи. При інверсії релейних схем здійснюється перехід від послідовного включення контактних кіл до їх паралельного включення відносно обмоток реле або зворотній перехід від паралельного включення до послідовного із зміною характеру дії контактів на зворотній.

Інверсія релейних схем часто призводить до включення контактних ланцюгів між полюсами джерел струму, що може викликати коротке замикання. Тому в такі схеми вводяться обмежуючі резистори, а у відповідні формули - символ R.

Особливістю інверсії релейних схем є можливість інверсувати не усю схему, а тільки окремі її частини. При цьому необхідно, щоб інверсована частина схеми містила обмотку реле. Операція інверсії схеми (чи частини її) позначається рискою над структурною формулою, що відображає схему.

За завданням вимагається перетворити цю схему так, щоб в еквівалентній схемі були тільки замикаючі контакти. Для цього виконується часткове інверсування схеми:

. (3)

Схема, що відповідає отриманій формулі, приведена на рисунку 1.3.

Рисунок 1.3 - Релейно-контактна схема

Виконати часткову інверсію схем так, щоб в еквівалентній схемі були тільки розмикаючі контакти:

. (4)

Для даної формули схема приведена на рисунку 1.4.

Рисунок 1.4 - Релейно-контактна схема

2 Побудова часових діаграм релейних схем

Вихідна релейно-контактна схема для якої потрібно побудувати часову діаграму роботи реле наведена на рисунку 2.1.

Рисунок 2.1- Вихідна релейно-контактна схема

Для заданої схеми відомо, що при послідовному вмиканні реле А та Б, а також А та В, обидва реле будуть збуджені. ІЖП-ІЖМ – полюси живлення реле И. У вихідному стані всі реле знеструмлені.

Згідно завданню часова діаграма роботи релейної схеми починається з інтервалу, показана на рисунку 3.1.

Часову діаграму роботи схеми наведено на рисунку 2.2. Діаграма відображає графічний аналіз роботи схеми протягом 25 с.

Соседние файлы в папке ргр