Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
общество американских архивистов история создания и направления деятельности 5.odt
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.06.2018
Размер:
42.27 Кб
Скачать

24

ЗМІСТ

ВСТУП.........................................................................................................................2

1. Товариство американських архівістів....................................................................3

1.1. Передумови створення.........................................................................................3

1.2. Товариства хранителів історії..............................................................................4

2. Історія створення товариства..................................................................................6

2.1. Конференції архівістів .........................................................................................6

2.2. Створення Товариства американських архівістів..............................................9

2.3. Становлення Товариства американських архівістів як професійного об’єднання архівістів.................................................................................................11

    3. Діяльність товариства...........................................................................................22

3.1. Основні напрямки діяльності товариства........................................................22

ВИСНОВКИ.............................................................................................................26

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ.............................................................27

ВСТУП

У Сполучених Штатах Америки, як і в багатьох країнах світу, професійні об’єднання архівістів відіграють важливу роль у формуванні державної політики у сфері архівної справи, розвитку архівної галузі, науки, освіти, комунікаціях архівістів. Ця робота висвітлює передумови створення, мету, основні напрями діяльності професійних організацій американських архівістів у першій половині ХХ ст., які можна вважати періодом зародження і становлення архівної професії у Сполучених Штатах Америки. Окремі положення даної теми розглядались у реферативних публікаціях співробітника СІФ ОЦНТІ ВНДІДАС В. М. Гар- маш та української дослідниці О. Волкотруб а також у монографії доктора історичних наук І. Б. Матяш.

1. Товариство американських архівістів.

1.1. Передумови створення.

Для об'єднання всіх архівістів, бібліотекарів, зберігачів рукописів в бібліотеках і музеях, керуючих документацією та істориків в США в 1936 р було створено Товариство американських архівістів - добровільна професійна організація з громадян США і Канади, покликана стимулювати діяльність архівістів та істориків всієї країни, сприяти піднесенню громадського зізнань ролі архівів і цінності архівних зібрань і запровадження єдиних принципів і стандартів усіма відомствами, державними і приватними, відповідальними за сохран ність документів.

У 1937 року у Вашингтоні відбулося перше щорічна нарада членів Товариства американських, на якому розглядалася проблема оцінки федеральних документів як найбільш важлива для архівістів.

Через два роки після свого створення товариство опублікувало перший номер журналу «Американський архівіст», (виходить чотири рази на рік). На сторінках журналу щорічно, публікуються звіти президента товариства, висвітлюються теоретичних і практичних питань американського архівної справи, результати досліджень лабораторії Барроу, що вивчає стабільність і міцність паперу, час її збереження і ряд інших питань, друкується бібліографії по Архивоведческие і діловодних питань.

У складі товариства є постійні комітети по членству, бібліографії, діловодства та комп'ютерного обладнання архівів, міжнародних відносин і т.д.

Найближчим часом суспільство намічає створити путівники по архівах США і Канади, налагодити організацію документів міських архівів і вирішити ряд інших проблем.

Співпрацюючи в Міжнародній раді архівів, журналі «Архівум» та інших виданнях МСА, беручи участь в міжнародних конгресах і засіданнях «Круглого столу», роботі різних комітетів МСА, американські архівісти діляться своїм опитоі і вчаться у своїх колег з різних країн.

1.2. Товариства хранителів історії.

Витоки об’єднання хранителів історії у США беруть свій початок у ХІХ ст. із заснування історичних товариств штатів, які взяли на себе відповідальність за зберігання документального надбання американського народу і створення перших архівних установ. Перші історичні товариства з’явились у штатах Массачусетс (1792), Род-Айленд (1822), Пенсильванія (1824), Вісконсін (1836), Міннесота (1849), Тен- нессі (1849), Флорида (1856), Монтана (1865), Канзас (1875), Небраска (1878), Айдахо (1881), Огайо (1885), Північна Дакота (1889), їх утворення продовжувалось й упродовж ХХ ст. Повсюдне виникнення історичних товариств вилилось 1884 року у заснування Американської історичної асоціації (American Historical Association, AHA), першим президентом якої став відомий американ- ський історик Ендрю Діксон Уайт, а секретарем – професор історії університету Джона Хопкінса Герберт Бакстер Адамс5 . Структурними складовими Асоціації у різні періоди були Комітет з будівництва Національного архіву (1908), Комісія з публікації історичних манускриптів (1895), Комісія публічних архівів (1899). Наприкінці ХІХ ст. – у першій чверті ХХ ст. члени Асоціації сфокусували свою діяльність на органі- зації архівних установ федерального та регіонального рівнів, забезпече- ності збереженості архівних документів урядових органів та видатних осіб, публікації історичних джерел.

Важливе значення діяльності історичних товариств штатів, Американської історичної асоціації і особливо Комісії публічних архівів полягало не тільки у заснуванні цілої низки архівних інституцій на теренах штатів, а й у тому, що вони дали плеяду видатних істориків – лі- дерів архівного руху. Серед них провідне місце належить: Дж. Барлоу Фелту (Массачусетс), Семюелю Пенніпакеру (Пенсильванія), Джеймсу МакГріді Ремзі (Теннессі), Бенджаміну Шамбауху та Кассіусу Стайл- су (Айова), Франкліну Райлі та Данберу Роуленду (Міссісіпі), Тома- су Оуену (Алабама), Олександру Саллі (Південна Кароліна), Роберту Коннору та Альберту Ньюсому (Північна Кароліна), Віктору Палтсіцу (Нью Йорк), Джеймсу Робінсону (член Комісії публічних архівів, прези- дент Американської історичної асоціації, 1929), , Уалдо Ліланду (організатор 1-ої конференції архівістів США, 2-й президент SAA), Солону Бакку (Міннесота) та іншим6. Вони здійснили свій неоцінений внесок у заснування архівних установ, впровадження досягнень європейської архівознавчої думки в американську архівну практику, формування власних методів і підходів у роботі, створення архівних колекцій, публікацію історичних джерел. Жоден із них не мав фахової освіти архівіста. Вони набували архівних знань і досвіду само- стійно, формували канони архівної професії у США, її принципи і по- няття. Найкращі з них відіграли ключову роль у розгортанні широкого архівного руху не тільки на регіональному, але й на загальнонаціональ- ному рівні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]