Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комп'ютерні мережі (мод2).doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
4.24 Mб
Скачать

Структура протокольного стека tcp/ip

7.Прикладний

Telnet

FTP

SNMP

SMTP

DNS

. . .

6.Відображення

ASN1

5.Сеансовий

4.Транспортний

TCP

UDP

3.Мережний

Протоколи маршрутизації

ICMP

GMP

IP

ARP

RARP

2.Анальний

Ethernet

Token Ring

FDDJ

ATM

PPP

SLIP

. . .

1.Фізичний

На канальному рівні використовуються протоколи відомих мережевих архітектур Ethernet, FDDI та ін. Особливе місце посідають протоколи РРР і SLIP.Їх використовують для передавання даних низькочастотними послідовнимим каналами. Найчастіше через послідовний порт ПК та модем призначеною або комутованою телефонною лінією.

Протокол ІР (інтернет протокол) – міжмережевий данограмниій протокол, що забезпечує сервіс передачі пакетів між вузлами мережі. Він не підтримує функції початку передавання пакетів і не гарантує надійності їх передавання. ІР є основним протоколом мережевого рівня стеку TCP/IP. Його використовують усі інші протоколи.

ICMP основний діагностичний протокол для передачі інформації між вузлами мережі про помилки та збої, а також для діагностування мережі. Окрім того протоколи верхніх рівнів використовують його для адмінітсрування мережі.

ARP трансформує ІР адресу в канальну адресу станцій.

RARP виконує зв’язкову функцію, за канальними адресами визначається початок ІР адреси. Кожен ІР пакет містить ІР адреси відправника та одержувача. Воодночас для правильного передавання пакета на канальному рівні відправник повинене знати і канальну алресу одержувача. Якщо ж канальна адреса одержувача не відома, то ІР розсилає спеціальний пакет запиту із зазаначенням ІР адреси вузла, з яким треба налагодити зв’язок. Цей запит сприймають усі вузли, де діє протокол ARP, а вузол чия ІР адреса є в запиті повідомить свою канальну адресу. Вузол відправник одержить це повідомлення і зкорегує свої таблиці з маршрутами і в подальшому буде коритсуватись цією інформацією.

TCP протокол транспортного рівня з попереднім налагодженням сполучень. Гарантує надійну передачу пакетів, забезпечує вірну їхню послідовність і під час передавання викоритовую сервіс протокола ІР.

UDP данограмний протокол транспортного рівня, який викоритовується замість протоколу ТСР, якщо немає потреби в додаткових заходах, щодо забезпеечення надійності передавання. Він не гарантує передавання пакета, а також послідовності передавання.

Серед протоколів прикладного рівня та рівнів відображення, виділяють протокол TelNet – емуляція віддаленого терміналу.

ftp – протокол передачі файлів.

Smtp – пртокол електронної пошти

Snmp – протокол керування мережею

Dns – протокол служби логічних імен.