Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори на 1 модуль.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
257.54 Кб
Скачать

5.Сучасне економічне мислення.

Сучасне економічне мислення (С.е.м.) - сукупність економічних поглядів та уявлень, що відображають новітні досягнення науки і якісну своєрідність нинішнього етапу розвитку суспільного виробництва. На відміну від простої суми знань економічне мислення виступає як активна сторона суспільної свідомості, безпосередньо визначає характер прийнятих господарських рішень і практичних дій по їх здійсненню. Для с.е.м. характерні науковість, реалізм у визначенні завдань і шляхів їх вирішення, опора на економічні методи управління, відмова від командування й адміністрування, націленість на підвищення ефективності виробництва і використання інтенсивних, якісних факторів росту, облік зростаючого взаємодії економічних, соціальних і науково- технічних процесів. С.е.м. проявляється у вмінні правильно оцінювати тенденції і перспективи розвитку суспільного виробництва, реальну ситуацію, що складається в галузі, на підприємстві, приймати реальні і ефективні рішення, передбачати їх наслідки. Формування с.е.м. - необхідна умова якісного поліпшення господарського механізму, прискорення соціально-економічного розвитку країни, важлива ланка перебудови суспільної свідомості на сучасному етапі.

6.Економіка як об’єкт наукового дослідження.

Поняття економіка вживається як правило у двох значеннях: як сфера господарського життя і як наука, що вивчає цю сферу.

Економіка в цілому є сукупністю певних суб’єктів економічної діяльності, кожний з яких вирішує проблему раціонального ведення господарства. До таких суб’єктів (інститутів) належать: споживачі, фірми (підприємства), професійні спілки, урядові організації.

Економічна наука аналізує найважливішу сферу діяльності людини, а саме сферу виробництва та розподілу життєвих благ в умовах обмежених ресурсів, без якої були б неможливі усі інші різноманітні форми реалізації особистісних і суспільних інтересів.

Економіка визначається як система виробництва, обміну, розподілу, споживання благ; сфера функціонування продуктивних сил і економічних відносин в їх взаємозв’язку; спосіб виробництва; сфера суспільного виробництва, а у сучасному, більш точному трактуванні – економіка – це сфера людської діяльності спрямована на 1) задоволення потреб людини (продукти харчування, одяг, житло, медичне обслуговування) і виробництва (метал, нафта, верстати, зерно); 2) створення штучного середовища існування людини.

Економіка країни складається з окремих галузей або, за сучасною класифікацією, видів економічної діяльності (промисловість, сільське господарство, транспорт, будівництво, торгівля, зв’язок тощо) і вирішує три завдання: Що виробляти, Як виробляти, Для кого виробляти.

Отже, економіка – це господарське життя людей, в якому відтворюються матеріально-фізіологічні та соціальні умови їх функціонування.

7.Економічна діяльність як предмет економічної науки.

Економічна діяльність - це всі види господарської діяльності людей, спрямовані для задоволення їхніх потреб і забезпечення матеріальних умов життя. Економічна діяльність необхідна для того, щоб перетворювати ресурси в потрібні для людини економічні блага - товари і послуги, що задовольняють ту чи іншу потребу людини і наявні в розпорядженні суспільства в обмеженій кількості. Власне економічна діяльність включає в себе такі процеси як ВРОС. Ці процеси нерозривно зв'язані, тому що вироблені блага можуть дати корисний результат у тому випадку, коди вони дійшли до споживача.