Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора фін облік 2 .doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
481.28 Кб
Скачать

38. (19)Бух. (фін.) звітність: склад, методика і техніка складання і подання.

Бухгалтерська звітність - звітність, що складається на підставі даних бух обліку для задоволення потреб певних користувачів.Фінансова звітність – бухгалтерська звітність, що містить інформацію про фінансовий стан, результати дія-ті та рух грошових коштів підпр-ва за звітний період.Основне завдання звітності – пошук резервів подальшого зросту та вдосконалення діяльності підприємства, стабільності на ринку.Фінансова звітність складається з: балансу, звіту про фінансові результати, звіту про рух грошових коштів, звіту про власний капітал і приміток до звітів. Баланс – звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, зобов'язання і власний капітал.Звіт про фінансові результати - звіт про доходи, витрати і фінансові результати діяльності підприємства.Звіт про рух грошових коштів – звіт, який відображає надходження і видаток грошових коштів у результаті діяльності підпр-ва у звітному періоді.Звіт про власний капітал - звіт, який відображає зміни у складі власного капіталу підпр-ва протягом звітного періоду.Фінансові звіти містять статті, склад і зміст яких визначаються відповідними положеннями (стандартами).Стаття наводиться у фінансовій звітності, якщо відповідає таким критеріям: існує ймовірність надходження або вибуття майбутніх економічних вигод, пов'язаних з цією статтею; оцінка статті може бути достовірно визначена.До фінансової звітності включаються показники діяльності філій, представництв, відділень та інших відособлених підрозділів підприємства.

Для того, щоб фін звітність була зрозумілою користувачам, вона повинна містити дані про:підпр-во;

  • дату звітності та звітний період;валюту звітності та одиницю її виміру;

  • відповідну інформацію щодо звітного та попереднього періоду;облікову політику підприємства та її зміни;

  • консолідацію фінансових звітів;припинення (ліквідацію) окремих видів діяльності;

  • обмеження щодо володіння активами;участь у спільних підприємствах;

  • виявлені помилки минулих років та пов'язані з ними коригування;переоцінку статей фінансових звітів;

  • іншу інформацію, розкриття якої передбачено відповідними положеннями (стандартами).

Звітним періодом для складання фінансової звітності є календарний рік. Баланс підпр-ва складається на кінець останнього дня звітного періоду.

Проміжна (місячна, квартальна) звітність, яка охоплює певний період, складається наростаючим підсумком з початку звітного року

56. (28)Розкриття інформації про довгострокові та поточні зобовязання у фінансовій звітності

Зобов'язання — це обов'язок чи відповідальність діяти певним чином. Воно виникає тільки тоді, коли актив отримано, або коли підприємство укладає невідмовну угоду придбати актив.

Звітність, що складається підприємствами, класифікується за: 1) видами; 2) обсягом даних, що включаються у звіти; 3) метою, з якою складаються звіти; 4) періодичністю складання.За видами звітність поділяється на бухгалтерську, статистичну та оперативну.Річна звітність характеризує всі сторони господарської діяльності та фінансові результати роботи підприємства за рік.Підприємства зобов'язані подавати квартальну та річну фінансову звітність:органам, до сфери управління яких вони належать;трудовим колективам (на їх вимогу);власникам (засновникам) відповідно до установчих документів, якщо інше не передбачено законом;органам виконавчої влади та іншим користувачам відповідно до зако нодавства. Строки подання фінансової звітності встановлюються Кабінетом Міністрів УкраїниДо стандартних форм квартальної та річної фінансової звітності належать:“Баланс підприємства” (форма 1);“Звіт про фінансові результати” (форма 2);“Звіт про рух грошових коштів” (форма 3);“Звіт про власний капітал” (форма 4);“Примітки до фінансової звітності” (форма 5).Фінансова звітність є складовою частиною бухгалтерської звітності, що містить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період. Вона розрахована насамперед на таких користувачів інформації, як інвестори, кредитори та інших, які не можуть вимагати звітів з урахуванням їх конкретних потреб.

Розкриття інформації про зобов'язання у примітках до фінансової звітності20. У примітках до фінансової звітності наводиться така інформація:20.1. Сума та строки погашення зобов'язання, яке було виключене із складу поточних зобов'язань відповідно до п.8 цього Положення (стандарту) з обгрунтуванням причин цього.20.2. Перелік і суми зобов'язань, що включені до статей балансу "Інші довгострокові зобов'язання", "Інші поточні зобов'язання".21. Підприємство щодо кожного виду забезпечень наводить таку інформацію:21.1. Цільове призначення, причини невизначеності та очікуваний строк погашення.21.2. Залишок забезпечення на початок і кінець звітного періоду.21.3. Збільшення забезпечення протягом звітного періоду внаслідок створення забезпечення або додаткових відрахувань.21.4. Сума забезпечення, що використана протягом звітного періоду.21.5. Невикористана сума забезпечення, що сторнована у звітному періоді.21.6. Сума очікуваного відшкодування витрат іншою стороною, що врахована при оцінці забезпечення.22. За кожним видом непередбачених зобов'язань наводиться така інформація:22.1. Стислий опис зобов'язання та його сума.22.2. Невизначеність щодо суми або строку погашення.22.3. Сума очікуваного погашення зобов'язання іншою стороною.

“Довгострокові зобов’язання” пасиву балансу об’єднує статті: “Довгострокові кредити банків” - відображається сума заборгованості банкам за одержані довгострокові кредити (які не є поточними зобов’язаннями); “Інші довгострокові фінансові зобов’язання” - відображається сума довгострокової заборгованості підприємства щодо зобов’язань по залученню позикових коштів (крім кредитів банків), на які нараховуються відсотки; “Відстрочені податкові зобов’язання” - показують суму податків на прибуток, що підлягають сплаті у майбутні періоди внаслідок тимчасової різниці між обліковим і податковим базисом оцінки; “Інші довгострокові зобов’язання” - показують суму довгострокових зобов’язань, які не можуть бути включені до зазначених статей даного розділу.

“Поточні зобов’язання” пасиву балансу об’єднує статті поточних зобов’язань, які будуть погашені протягом операційного циклу, тобто проміжку часу між придбанням запасів для здійснення діяльності і одержанням коштів від реалізації виробленої з них продукції (товарів) і послуг: “Короткострокові кредити банків”, “Кредиторська заборгованість за товари, роботи і послуги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]