Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-15 білети.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
560.64 Кб
Скачать

Екзаменаційний білет №____15___

15. Точкова еластичність попиту.

Точкова еластичність характеризує відносну зміну попиту від нескінченно малої зміни ціни:

Це означає, що коефіцієнт еластичності буде різним в різних точках такої кривої, незважаючи на один і той же нахил. Графічно коефіцієнт точкової еластичності лінійної кривої попиту визначається співвідношенням відрізків кривої, що лежать вище і нище точки, яка нас цікавить.

Еластичність попиту за ціною є відношення відстані ОР до РD, помножене на -1. як це видно на графіку, за низьких цін ОР набагато менше РD, і еластичність близька до 0. у середній точці лінійної кривої попит має одиничну еластичність, оскільки ОР = РD. Піднімаючись уздовж кривої попиту до точки D, попит стає еластичним, оскільки відрізок ОР стає більшим, ніж РD.

Таким чином, коефіцієнт еластичності попиту за ціною може набувати будь-яких значень в інтервалі 0<=ED<=00.

При цьому нахил кривої попиту залишається, за визначенням, незмінним на всій її протяжності.

45. Фактори, що протидіють картельним угодам.

В економіці існує багато факторів, що протидіють укладанню нових картельних угод та руйнують старі. До них, зо­крема, належать:

  • відмінності у витратах та обсягах продаж фірм-олігополістів. За таких умов не збігатимуться ціни, що максимізують економіч­ний прибуток кожної фірми;

  • при "м'якій" олігополії кількість фірм у галузі надто велика для досягнення погоджених дій;

  • економічні коливання, насамперед спади ділової активності, підштовхують фірми до порушення угод та спроби самостійно дола­ти труднощі;

  • економічний прибуток у галузі може приваблювати нових виробників, які не є учасниками угоди;

  • серед учасників угоди може бути шахрайство, тобто таємне зниження цін для отримання додаткових замовлень;

  • державне регулювання економіки через обмеження цін, при­тягнення до адміністративної, матеріальної та кримінальної відпові­дальності учасників цінового зговору.

Задача Визначте за даними таблиці 3 – з наймом якого працівника граничний продукт почне скорочуватися та чому дорівнює граничний продукт 6-го робітника

L, чол.

0

1

2

3

4

5

6

Q, шт.

0

40

90

126

150

165

180

Розв’язок: знайдемо граничний продукт за формулою МР=Q/L; MP1=40; MP2=50; MP3=36; MP4=24; MP5=15; MP6=(180-165)/(6-5)=15. Відповідь: отже, MPL почне скорочуватись з наймом 3-го робітника, MPL 6-го працівника становить 15.

Обсяг пропозиції – це кількість товару, яку продавці можуть запропонувати для продажу на да-ному ринку в даний час. О.п. залежить від ціни товару, витрат виробництва та обігу, стану технології виробництва, виробничих можливостей.

Монополістична конкуренція – це структура ринку, де присутня досить велика кількість виробників, кожний з яких володіє незначною часткою ринку, однак має обмежений вплив на рівень ціни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]