Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
А4-14. ОСНОВН ПОЛОЖЕННz охр.труда 11.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
58.37 Кб
Скачать

4. Вимоги техніки безпеки після закінчення роботи

4.1. Після виконання певної експериментальної частини дипломної роботи студенти повинні обов’язково показати одержані результати керівнику на перевірку їх достовірності.

4.2. Привести в порядок своє робоче місце, вимкнути електроживлення на робочому місці, повідомити про це керівника (відповідального працівника) і лише після цього залишити лабораторію.

5. Вимоги техніки безпеки в аварійних ситуаціях

5.1. Оцінити стан аварійної ситуації, далі діяти, виходячи з конкретних обставин, повідомити про виникнення аварійної ситуації: завідувача лабораторії; завідувача кафедри; декана; оперативно-чергову службу університету за тел..: 707 - 50 - 91.

5.2. При виникненні пожежі: негайно вимкнути всі електроприлади та електричний рубильник лабораторії; організувати, якщо це можливо, гасіння пожежі власними силами (піском, вуглекислим вогнегасником тощо); повідомити чергового пожежної охорони ХНУ імені В.Н. Каразіна за тел.: 707 - 54 -11, 707– 50–83; деканат фізичного факультету за тел.: 707 - 54 - 19, керівника наукової лабораторії.

5.3. При ураженні електричним струмом треба: виключити електроживлення на робочому місці потерпілого, або ж вимкнути рубильником на центральному електрощиті електроживлення всієї лабораторії; надати першу допомогу потерпілому від ураження електричним струмом; викликати швидку допомогу за тел.: 9 - 101.

5.4. У разі витікання газу в газовій мережі необхідно перекрити головний кран по газу, викликати аварійну службу газу за тел..: 9 – 104 і сповістити керівника.

5.5. При аварії труб теплопостачання та водопостачання треба: вимкнути електричне живлення лабораторії; закрити, якщо це можливо, вхідні крани водопостачання; повідомити чергових відповідних служб ХНУ імені В.Н.Каразіна за тел.: 707 - 52 - 00 (водопостачання); 707 - 56 - 20 (котельна).

Ця Інструкція з охорони праці при виконанні дипломних робіт на кафедрах фізичного факультету ХНУ імені В.Н. Каразіна та в фізичних лабораторіях науково-дослідних інститутів розроблена згідно з Інструкцією про охорону праці № 58, яка затверджена Наказом ректора ХНУ імені В.Н. Каразіна, і узгоджена з відділом охорони праці.

ЛІТЕРАТУРА

1. Положення про організацію роботи з охорони праці учасників навчально-виховного процесу в установах і закладах освіти. – Наказ Міністерства освіти і науки України від 1 серпня 2001 року № 563.

2. Катренко Л.А., Пістун І.П. Охорона праці в галузі освіти: Навчальний посібник. - Суми: Університетська книга, 2005. - 304 с.

3. Хижковий В.П. Альбом ілюстрацій до курсу «Охорона праці в галузі» : Навчальний посібник. - Харків: ХНУ імені В.Н. Каразіна, 2007. - 100 с.