Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на екзамен ОМС.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
755.71 Кб
Скачать

56. Поняття технічних засобів митного контролю. Мета, умови та правова основа застосування технічних засобів м. Контролю м. Органами

Митні органи при втіленні в життя митної політики вирішують ряд завдань, серед яких одним із найважливіших є припинення контрабандного вивозу з митної території України історичних, культурних цінностей та ввозу наркотичних, сильнодіючих, радіоактивних, ви­бухових речовин, а також вогнепальної і холодної зброї. Також чин­ним законодавством України обмежене переміщення через кордон деяких видів інформації, що переміщуються на матеріальних носіях.

Митний кодекс України у ст. 62 обумовлює необхідні умови за­стосування технічних засобів: «Для здійснення митного контролю в порядку, встановленому законодавством України, можуть використовуватися технічні та спеціальні засоби, безпечні для життя і здоров'я людини, тварин та рослин і такі, що не завда­ють шкоди тваринам і транспортним засобам».

Технічні засоби митного контролю можна розподілити на:

1. пошукові засоби

- рентгенапарати

- металошукачі

- оглядові дзеркала

- електрощуп

- ендоскопи

- галогенові акумуляторні ліхтарі

- ультрафіолетові ліхтарі

- мініскопи

- детектори контрабанди

2. засоби ідентифікації

3. засоби аудіовізуального контролю.

57. Класифікація технічних засобів митного контролю. Особливості та приклади застосування технічних засобів митного контролю в митних органах

Технічні засоби митного контролю можна розподілити на:

1. пошукові засоби

- рентгенапарати

- металошукачі

- оглядові дзеркала

- електрощуп

- ендоскопи

- галогенові акумуляторні ліхтарі

- ультрафіолетові ліхтарі

- мініскопи

- детектори контрабанди

2. засоби ідентифікації

3. засоби аудіовізуального контролю.

Пошукові засоби митного контролю:

Рентгенапарати. При проходженні рентгенів­ських променів через предмет у них закладається інформація про його конструкцію і внутрішню будову. Вони можуть використовуватися для оперативного виявлення заборонених вкладень у предметах та вантажах, які перетинають митний кордон; мо­жуть надати інформацію про наявність прихова­них вкладень за дуже короткий час.

Металошукачі. Металошукачі призначені для виявлення металевих предметів у неметалічному середовищі.

Стаціо­нарні металошукачі типів: «КС-7», «Метекс».

Переносні металошукачі типів: «МКХ-900», «МКД-9903», «КС-1», «Денсок», «Гама», «ІМ-1».

Оглядові дзеркала. Для огляду важкодоступних неосвітлених місць у транспортних засобах використовуються комплекти дзеркал з підсвіченням. Для огляду в кабінах та салонах автомашин, літаків та інших місцях можна застосовувати дзеркала типу «CF-142».

Електрощуп. Завдяки маленько­му діаметру лампочки електрощупом (типу «QFA/800») можна з успіхом користувати­ся при підсвітленні вузьких щілин з меблями, ящиками, простору за решітками вентиляції та в багатьох інших місцях.

Ендоскопи

• Трубка оглядова гнучка ТСГ призначена для неруйнуючого кон­тролю елементів конструкції.

• Трубка оглядова ТСС використовується для візуального конт­ролю важкодоступних порожнин транспортних засобів і вантажів при їх огляді.

Галогенові акумуляторні ліхтарі (типи «Rangersun», «Mag-lite», «Varta»). Призначені для використання у вибухонебезпечних, задимлених і вологих середовищах, при огляді великих ємностей, цистерн і трюмів на транспортних засобах, мають підвищений рівень світлового потоку.

Ультрафіолетові ліхтарі. Дозволяють побачити в ряді випадків сліди підробок митних документів, валюти. Застосо­вуються для запобігання використання приписок у декларації з ме­тою легалізації вивозу незаконно придбаних на території країни пред­метів та валюти.

Мініскопи. Це портативні мікроскопи тридцятикратного збільшен­ня. Мініскоп моделі «1171» призначений для мікроскопічних дослі­джень різних об'єктів. При митному догляді може використовувати­ся для:

• досліджень службових документів з метою виявлення в них підробок та змін;

• зчитування проби на виробах з дорогоцінних металів;

• установлення фактів заміни дорогоцінних каменів у ювелірних виробах;

• ідентифікації головних рослинних наркотичних речовин, які хімічно не оброблені попередньо, і т.ін.

• дослідження поверхонь різних видів матеріалів, таких як метали, тканини; оцінки дефектних матеріалів, а також при митному огляді.

Детектори контрабанди. За їх допомогою визначаються наявність та ступінь заповненості порожнеч у різноманітних предметах. Мають високу ефективність використання при обстеженні важкорозбірних предметів з визначеним ступенем заповненості їх об'єму.