Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Viznachennya_1-125.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
387.58 Кб
Скачать
  1. Поясніть економічне значення та процесу скорочення тривалості виробничого циклу.

Скорочення тривалості циклу досягаються, по-перше, підвищенням технічного рівня виробництва, по-друге - заходами організаційного характеру. Обидва шляхи взаємозв'язані і доповнюють один одного.

  1. Назвіть напрямки скорочення тривалості виробничого циклу.

-удосконалення технології;

-застосування продуктивнішого високотехнологічного устаткування;

-автоматизація виробництва і застосування гнучких інтегрованих процесів;

-спеціалізація і кооперування виробництва;

-організація потокового виробництва;

-залучення висококваліфікованого персоналу тощо.

  1. Автоматизація виробництва – це — вищий рівень розвитку машинної техніки, коли регулювання й управління виробничими процесами здійснюються без участі людини, а лише під її контролем.

  1. Створення гнучких автоматизованих виробничих систем передбачає дозволяє в найкоротші терміни освоювати нові види продукції з якомога меншими витратами.

  1. Дифузія інновацій – це поширення уже деінде освоєної і використовуваної інновації в нових умовах або місцях використання. В результаті дефузії зростає кількість як виробників так і споживачів та змінюються їх якісні характеристики.

  1. Поширення інновацій – це це інформаційний процес, форма і швидкість якого залежить від особливостей сприйняття інформації господарюючими суб’єктами, їх здатності практично використовувати цю інформацію.

64. Кластер – це сукупність базисних інновацій (цілісна система нових продуктів та технологій), що сконцентрована у визначеному відрізку часу та визначеному економічному просторі.

65. Науково-технічний прогрес (НТП) – це неперервний процес одержання і нагромадження наукових знань, їх матеріалізація в елементи техніки, впровадження останньої у виробництво і всі сфери життя; поступальний, органічно взаємопов'язаний розвиток науки і техніки.

66. Порівняйте форми удосконалення засобів виробництва.

Форми удосконалення засобів виробництва: 1) еволюційна (дійсний, який здійснюється повільним поліпшенням окремих техніко-експлуатаційних характеристик матеріалів, виробів, модернізації). 2) Революційна (зміна поколінь техніки, виникнення принципово нових науково-технічний ідей та використання нових поколінь техніки). Тобто еволюційна форма є більш повільною, а революційна – це разовий різкий стрибок. Еволюційна форма НТП характеризується поступовим неперервним вдосконаленням традиційних технічних засобів і технологій, нагромадженням цих вдосконалень. Такий процес може тривати досить довго. Революційна форма НТП пов'язана з виникненням принципово нових науково-технічних ідей і на основі цього зміною поколінь використовуваної техніки і кінцевої продукції.

67. Науково-технічна революція (НТР) це стрибок у розвитку продуктивних сил суспільства, перехід їх у якісно новий стан на основі корінних зрушень у системі наукових знань.

68. Ефективність нововведень – це відносна величина, що характеризує результативність затрат на нововведення, відношення ефекту від здійснення заходів до затрат на них.

69. народногосподарський ефект від нововведень –це загальний ефект за умовами використання нововведень, характеризує відношення ефекту до затрат у масштабах народного господарства.

70. госпрозрахунковий ефект від нововведень – це комерційний ефект, який одержується окремо розробником, виробником і споживачем нововведень, оцінює результативність затрат у масштабах галузі або підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]