Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЧИСТОВИК НА КП!!!.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
655.87 Кб
Скачать

Вступ

Машинобудування - найважливіша комплексна галузь обробної промисловості, що включає:

- Верстатобудування, приладобудування, енергетичне, металургійне, хімічне, сільськогосподарське машинобудування (включаючи тракторобудування);

- Транспортне машинобудування всіх видів;

- Електротехнічну промисловість;

- Радіоелектроніку і обчислювальну техніку.

У розвинутих країнах питома вага машинобудування - 30-40%. Машинобудівні підприємства поділяються:

- На заводи повного циклу, що виробляють продукцію цілком; і

- На складальні заводи, які отримують готові деталі.

Обсяг виробництва продукції машинобудування залежить як від потреб в ній, так і від наявності необхідних виробничих потужностей, кадрів, матеріальних і грошових ресурсів.

У структурі машинобудування налічується 19 великих комплексів 9 галузей і більше 100 спеціалізованих підгалузей і виробництв. До комплексних галузях, подібним по технологічним процесам і використовуваній сировині, відносяться: Важке, енергетичне і транспортне машинобудування; електротехнічна промисловість; хімічне і нафтове машинобудування; верстатобудівна та інструментальна промисловість; приладобудування; тракторне і сільськогосподарське машинобудування, машинобудування для легкої і харчової промисловості та ін.

Розміщення підприємств машинобудування знаходиться в прямій залежності від

характеру продукції, що випускається: широти номенклатури, маси виробів, масштабів виробництва продукції народногосподарського, загальнопромислового, галузевого або одиничного застосування. При цьому на ефективність розміщення впливає низка факторів: Науково-технічний прогрес; спеціалізація; кооперування; концентрація; комбінування виробництва; наявність трудових ресурсів; близькість до

джерел сировини, матеріалів та до споживачів; обсяг транспортних робіт і витрати на транспортування.

В машинобудуванні велику роль для правильноі роботи верстатів необхідні верстатні пристосування.

Верстатне пристосування - пристрій для встановлення і закріплення заготовки при обробці на металорізальному верстаті.

При виготовленні деталей у машинобудуванні велике значення має підготовка технологічного процесу для їх обробки. Основну частку витрат у таку підготовку вносять витрати на виготовлення технологічної оснастки, крім того, такі роботи є дуже трудомісткими. Однією з можливостей вирішення цієї складної проблеми є застосування стандартизованих елементів такого обладнання, що дозволяють використовувати його багато кратно. Одним з варіантів такого обладнання є верстатні пристосування.

За ступенем спеціалізації верстатні пристосування поділяються на шість груп:

універсально-збірні пристосування (УСП).

збірно-розбірні пристосування (УРП)

універсально-налагоджувальні пристосування (УНП)

універсальні безналадочние пристосування (УБП)

спеціалізовані налагоджувальні пристосування (СНП)

нерозбірні спеціальні пристосування (НСП).

1 Загальна характеристика пристроїв

    1. Особливості конструкції пристроїв для верстатів з чпу та основні вимоги до них

По виду подачі пристроїв для фрезерних верстатів можна розділити на пристрої для верстатів з прямолінійною, з круговою і зі складною копірною подачею. По степені поєднання допоміжного часу з машинним ці пристрої можна розділити на дві групи:

1)пристрої, у яких допоміжний час поєднується з машинним;

2)пристрої, у яких ці часи не поєднуються.

Пристрої для фрезерних верстатів бувають універсальними, універсально-сбірними,універсально-налагоджувальними, груповими та спеціальними.

Великі резерви для збільшення продуктивності праці на фрезерних верстатах виявляються при заміні устарівших пристроїв з ручним затиском, новими пристроями з механізованим приводом для закріплення та відкріплення оброблювальнпих деталей.

Пристроями в машинобудуванні називають допоміжні обладнання , які використовуються при механічній обробці, збірці та контролі виробів. Пристроі, робочі та контрольні інструменти разом взяті називають технологічним оснащенням, причому пристрої являються найбільш складною та трудомісткою її частиною.

Використання пристроів сприяє підвищенню продуктивності і точності обробки, збірці та контролю, полегшення умов праці, скорочення кількості і зниження необхідної кваліфікації робочих, суворї регламентації тривалості виконуємих операцій, розширенню технологічних можливостей обладнання, підвищенню безпеки роботи та зниженню аварійності

Ефективність застосування верстатів з ЧПУ знаходиться в прямій залежності від застосування відповідного оснащення- верстатних пристроїв, ріжучого та допоміжного інструмента, а також засоби його розмірної установки. При механічній обробці заготовок на верстатах будь-якого типу необхідна орієнтація (базування) заготовки відносно верстата і інструмента і ії закріплення. Як відомо, ці функції

виконують верстатні пристрої, які є необхідною ланкою будь-якої технологічної системи при обробці заготовок як на універсальних і спеціальних верстатах, так і на агрегатних верстатах і автоматичних лініях. Конструкції верстатних пристроїв для універсальних, спеціалізованих і спеціальних ліній будуть різноманітні, що обумовлюється специфічними особливостями обробки заготовок на цих верстатах.

Так, конструкції пристроїв, встановлених на універсальних верстатах, повинні передбачати можливість їх зняття та устатановки на верстатах, в той час як пристрій

для спеціальних верстатів являється їх невідємною частиною. Пристрої для

автоматичних ліній повинні передбачати можливість транспортування та установки

їх на всі верстати ліній (пристрої-супутники).

Однією з основних особливостей верстатів з ЧПУ являється можливість обробки деталей з високою точністю. Пристрої суттєво впливають на підвищення точності обробки. Оскільки похибка установки являється однією із найбільш суттєвих скадаючих сумарної похибки, вплив її на точністьобробки збільшується зі зменшенням решти похибок, обумовлених верстатом з ЧПУ. Отже, для забезпечення високої якості обробки деталей на верстатах з ЧПУ точність пристроїв для них повинна бути значно вище точності пристроївдо уніфікованих верстатів.

Однією з основних особливостей пристрою до верстатів з ЧПУ є необхідність орієнтації пристроїв не тільки в поперечному напрямі відносно паза стола верстата, але також і в продольному напрямі. В пристроях для верстатів з ЧПУ відсутні елементи для орієнтації і напряму інструмента або борштанг -кондукторні чи направляючі втулки, оскільки орієнтація інструментів для обробки отворів на верстатах з програмним управлін. Отже, на верстатах з ЧПУ не застосовують кондуктори та розточні пристрої з єлементами для напряму борштанг, а застосовують більш прості пристрої- установочно-зажимні. Характерною особливістю верстатів з ЧПУ являється перенесення центра тяги людської праці від верстата на підготовку виробництва.