Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л12.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.10.2018
Размер:
91.14 Кб
Скачать

Лекція №12

Тема 4. Розробка графічного інтерфейсу користувача Вимоги до інтерфейсу користувача План

1. Загальні рекомендації по розробці графічного інтерфейсу.

2. Багатовіконні програми.

3. Стиль вікон програми.

4. Застосування кольорів у інтерфейсі.

5. Використання шрифтів.

6. Компоновка компонентів на формі.

7. Послідовність фокусування елементів.

1. Загальні рекомендації по розробці графічного інтерфейсу

Під графічним інтерфейсом користувача (Graphical User Interface GUI) мається на увазі тип екранного представлення програми, при якому користувач взаємодіє із програмою за допомогою набору компонентів, кожний з яких реалізує певну функціональність. Дії можуть, як правило, виконуватися за допомогою миші, або натисненням клавіш на клавіатурі. Типовим прикладом графічного інтерфейсу користувача є ОС Windows.

C++Builder надає розробнику широкі можливості швидкого і якісного проектування графічного інтерфейсу користувача — різних вікон, кнопок, меню і т.д. Отже розробник може повною мірою проявити свою фантазію. Але є певні принципи побудови графічного інтерфейсу користувача, які потрібно знати і дотримуватися.

Графічний інтерфейс користувача будь-якої серйозної програми повинен включати:

  • Головне меню (реалізується компонентом MainMenu).

  • Інструментальну панель швидких кнопок, дублюючих основні розділи меню. Найчастіше це компонент ToolBar. Якщо панель велика, то доцільно використовувати її спільно з компонентом PageScroller, що забезпечує її автоматичну прокрутку. Якщо програма містить декілька інструментальних панелей то бажано дати користувачу можливість їх перестроювання, тобто панелі ToolBar доцільно розміщувати в компонентах CoolBar або ControlBar.

  • Контекстні меню (реалізується компонентом PopupMenu), спливаючі при клацанні користувача правою кнопкою миші на тому або іншому компоненті.

  • Продуману послідовність перемикання фокусу елементів.

  • Клавіші швидкого доступу до основних розділів меню.

  • Ярлички підказок, спливаючі при переміщенні курсору миші над компонентами.

  • Смугу стану (реалізується компонентом StatusBar), яка використовується для підказок і видач різної інформації користувачу.

  • Файл довідки, теми якого відображаються при натисненні клавіші F1 або при виборі користувачем відповідного розділу-меню.

  • Інформацію про версію програми.

  • Можливість настройки програми і запам'ятовування настройок, щоб при черговому сеансі роботи відновлювалися настройки, встановлені в минулому сеансі.

Крім загальних рекомендацій по розробці графічного інтерфейсу користувача корисно також підтримувати з перших кроків розробки застосування контакт з своїми замовниками або майбутніми користувачами. З цієї точки зору не варто відразу братися за розробку всього застосування. Корисно спочатку побудувати його прототип, що відображає пропонований вами графічний інтерфейс, за яким на перших порах не ховається реальних програм. Цей прототип можна обговорити із замовниками і користувачами і лише після їх схвалення приступати до дійсної реалізації застосування. Одним з достоїнств C++Builder якраз і є можливість дуже швидкої побудови подібних прототипів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]