Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчет_моя практика2009.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
940.54 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНБАСЬКА ДЕРЖАВНА МАШИНОБУДІВНА АКАДЕМІЯ

КАФЕДРА КОМП'ЮТЕРНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

ЗВІТ

по технологічній практиці

на НКМЗ

ВІДДІЛ ГЛАВНОГО ТЕХНОЛОГА

ІНДИВІДУАЛЬНЕ ЗАВДАННЯ

Проект бази даних для призначення режимів різання при черновій обробці неосьових отворів

студента групи ІТ06-1

Наумова А.С.

Початок практики: __________

Закінчення практики: ___________

Керівник практики

від підприємства:

Мозговий А. В.

Керівник практики

від ДДМА :

Богданова Л. М.

Краматорськ 2009

ІНДИВІДУАЛЬНЕ ЗАВДАННЯ НА ТЕХНОЛОГІЧНУ ПРАКТИКУ

Студента групи __________________________спеціальності № 7-080402

База практики _______________________________________________

Строки практики з __________________ по _______________________

Тема індивідуального завдання __________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

Завдання видав ____________________________________________

Завдання одержав __________________________________________

Реферат

Звіт про технологічну практику студента гр. ІТ 06-1 містить: ____стор., ___ рисунків, ____ таблиці, ____ стор. додатка. База й місце проведення практики - НКМЗ, відділ головного технолога.

Метою практики є закріплення і поглиблення одержаних в академії знань в процесі ознайомлення з виробничо-господарською діяльністю заводу, поповнення знання новими відомостями за прогресивною технологією, вживанню новітнього устаткування, а також новітніх технологій обробки технологічної інформації в сучасних умовах.

У період проходження практики я вивчав виробничу діяльність підприємства, ознайомився з принципами наукової організації праці технологів, плануванням і управлінням розробок технологічних процесів і їх алгоритмізації.

Ознайомився з нормативною і технічною документацією, питаннями стандартизації при розробці технологічних процесів, набув навички по вживанню ЕСКД, ГОСТ-ів при проектуванні.

Набув навички по складанню технологічної карти, аналізу і алгоритмізації технологічного процесу, вибору оптимального варіанту устаткування і інструменту при виготовленні деталей

При проходженні практики було реалізовано наступні задачі: індивідуальне завдання: проект бази даних для вибору режимів різання при черновій обробці неосьових отворів; вивчення профільного устаткування; вивчення принципів роботи і призначення верстатів, технологічного процесу; розроблений техпроцес для деталі «Винт» та деякі операції техпроцесу для деталі «Колесо зубчате».

ПРАКТИКА, ТЕХНОЛОГІЯ, БАЗА ДАНИХ, ВИНТ, ТЕХПРОЦЕС.

ЗМІСТ

ВСТУП 5

1 ОРГАНІЗАЦІЙНА СТРУКТУРА ПІДПРИЄМСТВА Й ПІДРОЗДІЛУ 8

1.1Коротка історія підприємства (ЗАТ НКМЗ) 8

1.3 Цехи заводу і їх призначення 14

1.5 Функції відділу головного технолога 16

2.1 Використання ЕОМ на АТ НКМЗ 18

2.2 Прогресивні технології 20

4.1 Формулювання індивідуального завдання 26

4.3.2 Зовнішній вигляд прикладення 30

5.2 Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях 33

4.3 Розробка програмного продукту…………………………………………………….

5 ТЕХНІКА БЕЗПЕКИ, ПРОТИПОЖЕЖНА ТЕХНІКА ТА ОХОРОНР НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА………………………………………………………..

5.1 Охорона праці та її завдання……………………………………………………………

5.2 Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях…………………………………………………..

ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ…………………………………………………………………………………….

ДОДАТОК А………………………………………………………………………………………

ВСТУП

Обширний розвиток обчислювальної техніки, зокрема мікропроцесів, створив великі можливості для використовування гнучкого високоавтоматизованого устаткування в найрізноманітніших областях промисловості і перш за все в машинобудуванні.

Успіхи в цій області створили враження біля ряду фахівців, що використовування ЕОМ на різних стадіях виробничого процесу вже саме по собі здатне різко підвищити ефективність виробництва. Практика ж показує, що навіть найдосконаліші комп'ютери дозволяють лише якнайповніші реалізувати можливості сучасних технологій технологічного устаткування, але не можуть дати більшого ефекту, ніж сам технологічний процес. Тому при проектуванні гнучких верстатних автоматичних ліній, модулів осередків і ділянок першорядне значення має розробка самого оптимального по прийнятих критеріях (раціонального) технічного процесу обробки деталей і вибір або проектування верстатного або складального устаткування, що дозволяє виконати цей процес.

Пошук і підготовка кваліфікованих кадрів для поповнення персоналу завжди була однією з важливих проблем будь-якого промислового підприємства, і особливо це актуальне для промисловості України, яка переживає зараз не кращі часи. З метою рішення цієї проблеми на багатьох підприємствах організуються різні практики для студентів вузів і інших освітніх установ.

Дана практика припускає вивчення виробничої діяльності підприємства машинобудування або приладобудування, вивчення структури і організації підприємства і його структурних підрозділів, ознайомлення з питаннями техніки безпеки і охорони навколишнього середовища, докладне ознайомлення з технологією виробництва виробів, придбання практичних навиків по розробці додатків баз даних, призначених для автоматизації певних виробничих операцій. В процесі проходження практики були організовані екскурсії в цехи, також було розглянуто питання вживання обчислювальної техніки на виробництві.

Місцем проведення даної практики є Новокраматорський машинобудівний завод.

На НКМЗ встановлені важкі токарні верстати з максимальним діаметром обробки від 500 до 5000 мм і масою виробу від 6 до 250 тонн, лоботокарні верстати з діаметром обробки до 3200 мм, верстати для глибокого свердлення і розточування отворів діаметром від 18 до 2500 мм на глибину до 210 мм і суднових коленвалів з діаметром шийок до 800 мм і масою до 150 тонн.

Автоматизоване машинобудівне виробництво характеризується постійним збільшенням випуску продукції, різким підвищенням вимог до її якості, достатньо часто міняються моделі машин і приладів, що дозволяє безперервно удосконалювати їх конструкції.

Головна умова - забезпечення максимальної економічної ефективності, тобто виробництво виробів з мінімальними витратами праці і грошових коштів.

Успішно вирішити ці задачі можна при поглибленні наукових досліджень в області автоматизації виробництва. При цьому головним є не тільки істотне збільшення вживаних у виробництві засобів автоматизації і механізації, але і якісна зміна робіт в цій області, перехід від локальних задач до комплексних.

Роль технологічної практики полягає у вивченні структури і організації підприємств верстатобудування; вивчення технологічних процесів механообробки і збірки [1]; придбання навиків по складанню карти і аналізу технологічного процесу; вивчення питань автоматизації і механізації, шляхів заміни ручної праці на підприємствах.

Технологічна практика направлена саме на те, щоб максимально автоматизувати конкретний виробничий процесс.