Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_Oxrana_Truda.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Компресорні установки і воздуховоди

Робота компресорних установок супроводжується підвищеним рівнем шуму і вібрації, імовірністю виникнення вибуху через надзвичайне підвищення температури й утворення вибухонебезпечних сумішей із продуктів розкладання мастил і кисню повітря, небезпекою поразки електричним струмом, травмування відкритими що рухаються й обертаються деталями і струменем стиснутого повітря, що вирвалася з аварійного з'єднанні.

Для забезпечення безпечної експлуатації компресорного устаткування необхідно, щоб воно задовольняло вимогам ДСТ 12.2.003-74*. ДСТ 12.2.1016—81* і Правил пристрою і безпечної експлуатації стаціонарних компресорних установок, воздухопроводів і газопроводів.

Компресорні установки повинні мати запобіжні, що сигналізують і блокувальні пристрої, що спрацьовують автоматично (запобіжні клапани, зворотний клапан, манометри термометри, автоматичні регулятори тиску, контактні прилади і теплові реле для сигналізації й автоматичного відключення). Усі встановлені контрольно-вимірювальні прилади повинні вчасно проходити державні іспити відповідно до вимог Держстандарту.

Відкриті що рухаються й обертаються деталі компресорної установки (маховики, вали, муфти), розташовані на висоті менш 2 м від рівня статі або площадки обслуговування, повинні бути закриті кожухами.

Корпуса компресорів, холодильників і влаго-маслоділителів варто заземлювати або зануляти.

Забір повітря компресором повинний вироблятися через воздухозабірник, розташований зовні приміщення на висоті не менш 2—3 м від рівня землі. Повітря повинне надходити чистим і не містити домішки пальних газів і пилу, тому нею попередньо пропускають через фільтр. Для компресорів продуктивністю до 6 м3/хв із дозволу технічного інспектора купа забір повітря можна здійснювати безпосередньо з приміщення компресорної станції.

Для змазування частин компресорів, що рухаються, повинні вживатися тільки якісні олії, що відповідають вимогам підприємства-виготовлювача компресора, або рекомендаціям спеціалізованого підприємства. Неякісні мастила при перегріві розкладаються. Продукти розкладання змішуються з усмоктувальним повітрям і утворять вибухонебезпечні суміші, що при наявності імпульсу запалення вибухають. Зберігають олія в компресорному приміщенні в закритих емкостях в обсягах, не більш тижневої витрати.

Для охолодження компресорів використовуються повітря і вода. Водяне охолодження повинне включатися до пуску компресора. При припиненні подачі води або підвищенні її температури вище 40 С компресор необхідно зупинити. На компресорах великої продуктивності і високого ступеня стиску встановлюють автоматичні пристрої, що відключають.

Під час роботи компресорна установка повинна постійно знаходиться під наглядом.

Періодичний огляд компресорної установки повинний вироблятися не рідше одного разу в 10 днів.

Планові огляди і ревізії компресорів проводяться відповідно до графіка, затвердженим головним інженером АТП.

Воздуховоди, по яких надходить до споживачів стиснене повітря, можна монтувати по стінах будинку й у каналах. Кріпити їх випливає на вогнестійких неспалених конструкціях, що виключають вібрацію. Укладають воздуховоди з ухилом 0.003 убік лінійних водовіділителів, не допускаючи утворення зон, де може скапливатися конденсат або масло. Відстань воздуховодів від кабелів, електропроводки й електроустаткування повинне бути не менш 0,5 м. Ділянки воздуховодів, що проходять у стінах, укладають у запобіжні грубі. При додатку воздуховоду поблизу тепло випромінюючих апаратів необхідно передбачити захист від підвищення в ньому температури стиснутого повітря. Воздуховоди, що мають зовнішню температуру вище 45 С, повинні бути обгороджені або покриті тепло- ізоляцією. У місцях можливого обмерзання воздуховід утеплюють.

Очищають воздухозабірники, масловодовіддільники, проміжні холодильники і воздуховоди від масляних відкладень, вологи і пилу не рідше одного разу в 6 місяць.

Для зниження вібрації і шуму компресор установлюють на фундамент із пристроєм віброізоляції. Для зниження шуму усмоктувальних воздуховодів застосовують трубчасті глушителі, а для вихлопних— пластинчасті. Крім того. застосовують акустичну обробку приміщень, що полягає в облицюванні стелі і стін звуковбирними матеріалами або в розміщенні на них звуковбирних конструкцій. Можна також перенести пульт керування компресором в окреме приміщення або звукоізолюючу кабіну.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]