Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shvecova-Vodka.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
1.64 Mб
Скачать

Тема 3. Структура практичної бібліографічної діяльності інтерес активно проявляється суб'єктивно формулюється

/ умовно позначазться

потреба ► запит

Рис. 3.4. Співвідношення між інформаційними потребою, інтересом та запитом

може бути сформульований у термінах природної мови чи пере­кладений на штучну інформаційно-пошукову мову (ІПМ).

Зразком інформаційно-пошукової мови можна вважати, на­приклад, таблиці бібліотечно-бібліографічної класифікації, що використовуються при складанні систематичного каталогу бібліотеки. Пошуковий образ запиту, викладений інформацій­но-пошуковою мовою, являтиме собою перелік класифікацій­них індексів тих розділів, у яких можна знайти документи (точ­ніше — пошукові образи документів), які відповідають запиту.

Переклад пошукового образу запиту на інформаційно-пошу­кову мову — це пошуковий припис, згідно з яким ведеться пошук у інформаційно-пошуковій системі.

Бібліографічний пошук, так само як інформаційний пошук, має певні властивості чи, точніше сказати, вимоги до пошуку: пертинентність і релевантність.

Пертинентність — це відповідність знайденої (чи наданої) інформації потребі споживача. Пертинентність — це, безумовно,. найвища мета інформаційного пошуку, але її досягнення ус­кладнюється труднощами вивчення інформаційних потреб, не­адекватністю їх відображення в інформаційних запитах, недо­сконалістю інформаційно-пошукових систем.

67

Г.М. Швецова-Водка Вступ до бібліографознавства

Інша вимога — релевантність — означає відповідність шука­ної інформації запитам споживача. Релевантність бібліографіч­ного пошуку виявляється шляхом зіставлення пошукового об­разу запиту з пошуковими образами документів, котрі виявлено у результаті пошуку, але остаточно вона може виявитися лише при порівнянні самого інформаційного запиту із змістом доку­ментів.

Показниками ступеня виконання вимоги релевантності по­шуку є поняття повноти і точності пошуку, а також " втрат інфор­мації" та "інформаційного шуму".

Повнота бібліографічного пошуку — це співвідношення кількості знайдених релевантних бібліографічних записів (БЗ) до загальної кількості релевантних бібліографічних записів у да­ному масиві БІ. Тобто:

Кількість знайдених релевантних БЗ

Повнота = —■ ■ ■ .

Загальна кількість релевантних БЗ у даному масиві БІ

Точність бібліографічного пошуку — це співвідношення кількості знайдених релевантних бібліографічних записів до за­гальної кількості знайдених у результаті пошуку записів. Тобто:

Точність = -

Кількістьзнайдених релевантних БЗ

Загальна кількістьзнайдених БЗ

Показники повноти та точності пошуку можна виразити фор­мулами за допомогою умовних позначень, які визначені на діаг­рамі семантичної оцінки інформаційно-пошукової системи (див. табл.3.1).

Показники повноти видачі інформації (або її втрат) та точ­ності видачі (або інформаційного шуму) характеризують якість роботи ІПС, яку можна виразити кількісно.

Ф =Н ^

Загальне ознайомлення із структурою практичної бібліогра­фічної діяльності дає уявлення про її основні компоненти: мету діяльності, основні процеси, засоби і результати; про їх взаємо­зв'язок.

Суб'єкти та об'єкти практичної бібліографічної діяльності охарактеризовані у порівнянні із суб'єктами та обьектами інших видів бібліографічної діяльності: науково-дослідної, педагогіч­ної, управлінської.

68

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]