Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІІ курс Звіт з практики (БО).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
378.88 Кб
Скачать

7.Облік доходів і видатків загального фонду

Згідно з Бюджетним кодексом України доходи бюджетних установ поділяються на доходи загального фонду і доходи спеціального фонду. На рівні Управління до доходів загального фонду належать кошти, що надходять із загального фонду бюджету для виконання ними своїх основних функцій.

Видатки, здійснювані за рахунок загального фонду бюджету, називаються видатками загального фонду.

Виходячи з двоїстості характеру видатків бюджетної установи вони поділяються на касові та фактичні.

Касовими є всі виплати, здійснені з реєстраційних рахунків як готівкою, так і шляхом безготівкових перерахувань. Основним завданням обліку касових видатків є забезпечення контролю за цільовим витрачанням бюджетних асигнувань відповідно до кошторисних призначень.

Фактичні видатки – це дійсні витрати бюджетних установ, оформлені відповідними первинними документами і проведені за рахунок коштів загального і спеціального фондів бюджету, а також нараховані суми грошового забезпечення і заробітної плати або проведені за обліком видатки за неоплаченими рахунками кредиторів.

Ці видатки відображають фактичне виконання норм, затверджених кошторисом. Вони є показником виконання кошторису Управління, тому в разі виконання планового обсягу робіт вони мають відповідати сумам асигнувань за кошторисом.

Облік видатків за рахунок коштів загального фонду бюджету ведеться на рахунку 80 „Видатки із загального фонду”, який поділяється на субрахунки:

801 „Видатки з Державного бюджету України на утримання установи та інші заходи”;

802 ,,Видатки з місцевого бюджету на утримання установи та інші заходи”.

На субрахунку 801 „Видатки з Державного бюджету України на утримання установи та інші заходи” обліковуються фактичні видатки, проведені за рахунок коштів, одержаних із загального фонду Державного бюджету України на утримання установ і відповідно до кошторису доходів і видатків.

На субрахунку 802 ,,Видатки з місцевого бюджету на утримання установи та інші заходи” обліковуються фактичні видатки, проведені установами за рахунок коштів, одержаних з місцевого бюджету на виконання заходів, передбачених кошторисом Управління.

За дебетом субрахунків рахунку 80 „Видатки із загального фонду” ведеться облік фактичних видатків, проведених за рахунок коштів загального фонду бюджету, а операції з відшкодування видатків відображаються за кредитом цих субрахунків.

Основним і єдиним джерелом доходів загального фонду Управління містобудування та архітектури є асигнування з державного бюджету, які надходять через органи Державного казначейства, яким в установах Національного банку України та уповноважених установах комерційних банків відкриваються єдині казначейські рахунки.

Для обліку доходів за загальним фондом і внутрішніх розрахунків, які виникають у процесі виконання кошторисів між вищестоящими розпорядниками коштів і підвідомчими їм установами, призначено пасивний рахунок 70 «Доходи загального фонду» і субрахунок 681 «Внутрішні розрахунки за загальним фондом». Рахунок 70 має субрахунок 701 «Асигнування з Державного бюджету України на видатки установи та інші заходи».

Основні бухгалтерські проведення з обліку доходів і видатків загального фонду наведено в таблиці 7.1.

Таблиця 7.1

Основні бухгалтерські проведення з обліку доходів і видатків загального фонду

№ з/п

Господарські операції

Кореспондуючі субрахунки

дебет

кредит

1

Отримання асигнувань із загального фонду

321

701

2

Нарахована заробітна плата працівникам Управління

801

661

3

Нараховані внески до Пенсійного фонду, на загальнообов’язкове державне соціальне страхування

801

651-654

4

Затверджені звіти про витрачання коштів підзвітних осіб

801

362

5

Нараховано плату за комунальні послуги та енергоносії

801

675,364

6

Списані матеріали на утримання в/ч

801

231,234, 239

7

Придбано основні засоби за рахунок коштів загального фонду

801

401

Фінансовий результат складається з результату виконання кошторису загального та спеціального фондів окремо.

Для визначення фінансового результату Управління містобудування та архітектури виконання кошторису за загальним і спеціальним фондами за результатами року призначений рахунок 43.

Рахунок 43 „Результати виконання кошторисів” передбачено для визначення результату від надання державних послуг, реалізації продукції, надання інших послуг відповідно до кошторису Управління як за загальним, так і за спеціальним фондом, за результатом року.

Рахунок поділяється на такі субрахунки: 431 „Результат виконання кошторису за загальним фондом”. 432 „Результат виконання кошторису за спеціальним фондом”.