Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичкка лабораторні ДРЗГ.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
338.43 Кб
Скачать

Дихоризандра продирявлена (Dichorisandra perforans) Бічні суцвіття проривають піхви. Чашолистки пелюсткоподібні та забарвлені. Тичинки вкриті волосками

Рео строкате (Rhoeo discolor).

Стебло коротке, потовщене. Листки м'ясисті, прямі, ланцетні, блискучі, зелені чи жовтувато-зелені зверху і пурпурні знизу, до 30 см завдовжки, 7 см завширшки, розташовані впритул один біля одного, утворюють розетку. Квітки білі, дрібні, зібрані в компактні суцвіття, розташовані всередині крупного ладьєподібного покривала, що утворене 2-3 зелено-пурпуровими приквітками. Нитки 6 тичинок в нижній частині покриті білими волосками. Форма “Vittata” – поздовжні жовті смуги.

Традесканція (Tradescantia)

Т. білоквіткова (T. albiflora)

Листки зелені, 5 см завдовжки, 2,5 см завширшки. Цвіте рідко. Є форми, листки яких мають білі, жовті або біло-рожеві смуги.

Т. білярічна (T.fluminensis)

Пагони тонші, фіолетові. Листки менші – до 3,5 см завдовжки, 1,5 см завширшки, зверху зелені, знизу чисто-фіолетові або з фіолетовими плямами. Цвіте рясно. Квітки білі, дрібні (до 1 см у діаметрі).

Зебрина (Zebrina)

З. поникла (Z.pendula)

Пагони повзучі. Листки до 6 см завдовжки, 3 см завширшки, зверху червоно-зелені по середній жилці і краю, з двома широкими сріблясто-білими смугами, знизу – фіолетові, по краю війчасті.Квітки нечисельні, рожеві. На відміну від традесканції, у якої чашолистки та пелюстки вільні, зебріна має зрослі чашечку та віночок.

var.quadricolor – листки зелені з червоними та сірими смугами.

Z. purpusii (syn. Tradescantia purpurea)

Листки зверху- неблискучі, пурпурові, знизу – яскраво пурпурові. Квітки рожево-червонуваті.

V. Вивчення та розпізнавання представників родини Вербенові (Verbenaceae)

Клеродендрон (Clerodendron)

К. блискучий (C. splendens)

Пагін виткий, до 5 м завдовжки. Листки до 20 см завдовжки, 10 см завширшки, цільні, темно-зелені. Квітки до 3 см у діаметрі. Чашечка зелена. Віночок червоний. Тичинки червоні, довгі.

К. Томсона (C. thomsonae)

Ліана до 3 м завдовжки. Листки зверху – дрібнозалозистоопушені, темно-зелені із світло-зеленими плямами. Чашечка біла, віночок червоний.

VI. Вивчення та розпізнавання представників родини Виноградові (Vitaceae)

Цисус (Cissus)

Ц. антарктичний (C. antarctica)

Вічнозелена трав”яниста ліана. Листки до 12 см завдовжки, крупнозубчасті, зверху темно-зелені. знизу світліші, з опушеними жилками. Черешки та стебло з бурим опушенням. У вузлах спіральні опушені вусики.

Ц. різнокольоровий (C.discolor)

Листки бархатисті, червоно-зелені з сріблястими плямами між жилками. Знизу листки, а також черешки та стебла – фіолетово-пурпурові.

Роі(й)цисус ромболистий (Rhoicissus rhombifolia)

Листки темно-зелені, трійчасто-складні (центральний – найбільший), в верхній половині дрібнозубчасті. У вузлах – вилчастий на кінці вусик до 20 см завдовжки. Молоді стебла, вусики, черешки опушені бурими волосками, що потім відпадають

Тетрастигма Вуаньє (Tetrastigma voinierianum)

Пагін до 50 м завдовжки, дерев”яніє. Листки великі, до 30 см у діаметрі, пальчастоскладні, з 3-5 листочків, зверху – темно-зелені, знизу – світліші. Молоді пагони, черешки, жилки на нижньому боці листків вкриті сріблясто-сірими (бурими) волосками. У вузлах – спіральні вусики.

Лабораторна робота 10. Грунтопокривні рослини

I. Ознайомлення з різноманіттям морфологічних форм стебла, та листків (графічні схеми, малюнки, фотографії).

II. Вивчення та розпізнавання представників родини Селагінелові (Selaginellaceae)

Селагінела, плавунок (Selaginella)

Пагони дихотомічно галузяться, повзучі або прямі.

Листки прості, цільні, дрібні, не більше 5 мм.

Корені здебільшого утворюються знизу по всій довжині пагону.

Плавунок японський (S. japonica)

Плавунок Мартена (S. martensii)

Стебла 20-30 см заввишки, яскраво зелені.

ІII. Вивчення та розпізнавання представників родини Кропивові (Urticaceae)

Солеройлія Солейроля, гельксіна Солероля (Soleiroloa soleirolii, Helxine soleirolii)

Низькоросла рослина, що утворює щільні куртини 5-7 см заввишки. Пагони тонкі, повзучі, сильно галузяться, вкорінюються у вузлах. Листки чисельні, яскраво зелені, дуже дрібні, до 0,6 см у діаметрі. Квітки дрібні, поодинокі, одностатеві. В культурі поширені різновидності: var. “Silver Queen” з сріблясто-строкатими листками; var. “Golden Queen” з жовто-строкатими листками.

В якості грунтопокривних використовують рослини, що були вивчені на попередніх заняттях: фікус карликовий, руелія Портелли, хлорофітум чубатий, плющ, пеперомія круглолиста, епіпремнум, сингоніум, рео, традесканція, зебрина, цисус, роіцисус ромболистий

Лабораторна робота 11. Плодові тропічні та субтропічні рослини

I. Ознайомлення з різноманіттям морфологічних форм стебла, та листків, суцвіття, квітки, плода (графічні схеми, малюнки, фотографії).