Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СІМЕЙНЕ ПРАВО Плани семінарів.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
144.9 Кб
Скачать

Тема 5. Недійсність шлюбу.

  1. Визначення та підстави недійсності шлюбу.

  2. Порядок визнання шлюбу недійсним.

  3. Правові наслідки визнання шлюбу недійсним.

  4. Фіктивний шлюб.

Задачі:

1

Либідіва М. одружилася з Міщеряковим К., який не мав наміру створити сім’ю, а лише хотів отримати автомобіль, який йому пообіцяла купити Либідіва М. після одруження. Сама Либідіва М. про намір чоловіка не знала, але приятель Міщерякова К. розповів про це брату Либідівої М.

Чи може брат Либідівої звернутися до суду з позовом про визнання шлюбу недійсним?

2

Колюжна А. перебувала в шлюбі, але декілька років проживала окремо від чоловіка і не знала нічого про його місцезнаходження. Через деякий час вона вирішила знову одружитися і звернулася до суду з заявою про визнання свого чоловіка безвісно відсутнім. Після винесення такого рішення Колюжна А. вступила в новий шлюб. Незабаром повернувся її перший чоловік і поставив питання про визнання шлюбу недійсним, але Колюжна А. жити з ним категорично відмовилася.

Як вирішити спір?

3

Після розлучення, в судовому порядку, яке відбулося в 2006 році Хворостовський О. в 2008 році зареєстрував другий шлюб з громадянкою Жаровою К. Хворостовський О. після розлучення до державного органу реєстрації актів громадянського стану не звертався і свідоцтво про розірвання шлюбу не одержав. Дізнавшись про це Жарова К. звернулась до суду з позовом про визнання шлюбу недійсним та відшкодування моральної шкоди.

Яке рішення повинен винести суд?

4

Хоменко С. була вагітною і з метою виправдати нешлюбне материнство домовилася із службовою особою про таємну реєстрацію її шлюбу з Касько П., оскільки вважала його батьком дитини. Касько П. дізнавшись про це звернувся до юридичної консультації з питанням: чи є такий шлюб правозгідним, і як його скасувати?

Надайте консультацію Касько П.

5

Ніколай Вікторов, 26 років, і Аліна Головань, 38 років, розірвали свій шлюб, після чого чоловік звернувся в суд з позовом про розділ спільно нажитого майна: автомобіля, будинку, коштовностей і депозитного вкладу на ім’я Аліни Головань.

На судовому засіданні з'ясувалося, що Ніколай Вікторов був усиновлений Аліною Головань 20 років тому, коли вона вийшла заміж за Павла Гринько. Після смерті Гринько Аліна Головань вийшла заміж за Ніколая Вікторова і прожила з ним в шлюбі два роки. Усиновлення не скасоване дотепер. Майна, нажитого спільно, у них не було. Все майно, на розділ якого претендує Ніколай Вікторов, придбане Аліною Головань разом із Павлом Гринько.

В ході судового розгляду Аліна Головань подала в суд зустрічний позов до Ніколая Вікторова про визнання шлюбу недійсним.

1. Чи є обставини, зазначені в завданні, підставою для визнання шлюбу недійсним?

2. Чи можливий був розділ майна між Ніколаєм Вікторовим і Аліною Головань, якби вони нажили його спільно, а шлюб їх був би визнаний недійсним?

3. Які рішення повинен прийняти суд по цих позовах?

Семінарське заняття №5, № 6.

Тема 7. Майнові права подружжя.

  1. Загальна характеристика майнових відносин подружжя.

  2. Майно, що є особистою приватною власністю дружини, чоловіка.

  3. Законний режим майна подружжя.

  4. Поділ спільного майна подружжя.

  5. Право на майно фактичного подружжя.

  6. Договірний режим майна подружжя: загальна характеристика.

  7. Шлюбний договір.

  8. Інші види майнових договорів подружжя.

  9. Аліментні зобов’язання подружжя.

  10. Договори подружжя, зв’язані з утриманням.

Задачі:

1

Батьки подарували Маліковій Р. 150 тис. грн. Хоча Малікова Р. на той час перебувала у шлюбі, дарунок був переданий їй особисто і був призначений для задоволення її особистих потреб, чоловік про цей дарунок не знав. Незабаром Малікова Р. купила квартиру, яку зареєструвала на своє ім’я. Через рік чоловік Малікової Р. звернувся до суду з позовом про розірвання шлюбу і поділ спільного майна, в тому числі і квартири, яку Малікова Р. купила на гроші, що подарували їй батьки.

Яке рішення повинен винести суд відносно поділу цієї квартири?

2

Ранєвська Д. продала будинок, який вона успадкувала. Виручені після продажу 100 тис. грн. були використані на придбання нею та її чоловіком нового будинку, вартістю 200 тис. грн.

Вирішіть як повинні бути розподілені частки при поділі цього будинку.

3

Подружжя Дементьєвих припинило спільне проживання, але шлюб не було розірвано. Чоловік повернувся до своїх батьків, а дружина вступила у фактичні шлюбні відносини з іншим чоловіком. Через два роки Дементьєви вирішили розлучитися і виник спір відносно поділу майна, яке було придбане після фактичного припинення шлюбних відносин. Чоловік наполягає на тому, що це майно є спільною сумісною власністю, а дружина навпаки, особистою приватною.

Яке рішення повинен винести суд?

4

Подружжя Каткових перебувало у шлюбі декілька років за цей час вони придбали машину та квартиру. За весь час перебування у шлюбі Катков не працював, заробітку не мав, хоч був працездатним і мав можливість працевлаштуватися. Ці обставини він пояснив тим, що його дружина має можливість заробляти набагато більше за нього і в його заробітку немає необхідності. Крім цього мати дружини вела домашнє господарство.

Дружина звернулася до суду з позовом про припинення шлюбу і запропонувала такий варіант поділу майна: квартира і машина переходять до неї, а чоловіку вона виплачує компенсацію за машину. Чоловік не погодився і запропонував поділ майна в рівних частках.

Вирішить цей спір.

5

Петров К. звернувся з позовом про поділ майна. Позивач вказав, що він в 1990 р. уклав шлюб з відповідачкою, який було розірвано в 2003 році. За час перебування в шлюбі вони побудували житловий будинок, на ім’я відповідачки був придбаний автомобіль і був придбаний мебельний гарнітур. Позивач просить виділити йому частину будинку, автомобіль та половину вартості мебельного гарнітуру.

Заперечуючи проти позову відповідачка пояснила, що під час зведення будинку вона і позивач спільно не проживали і фактично шлюбні відносини між ними були припинені. Автомобіль їй подарував брат, а мебельний гарнітур дістався як спадок.

Судом встановлено, що будинок був побудований в 1994-1996 рр. З копій вироків від 27 вересня 1993 року та 12 червня 1998 р. встановлено, що позивач знаходився в місцях позбавлення волі з квітня 1993 р.- червень 1997 р та з червня 1998 р - серпень 2000р.

Вирішить справу.

6

В. та П. розлучилися в 1999 році. Переїхавши до Полтави В. не цікавився станом майна і не вимагав його поділу, лише в 2007 році зажадав виділення йому бібліотеки та меблевого гарнітуру, які протягом цих років залишалися в будинку його колишньої дружини. Дружина відмовила йому в цьому і в судовому засіданні пояснила, що вже витік строк позовної давності.

Вирішить спір.

7

У травні 2004 року Гуров звернувся з позовом до Л. про стягнення аліментів у розмірі 1000 грн. щомісяця, оскільки він є інвалідом 1 групи не може працювати і потребує сторонньої допомоги. Заперечуючи проти цього позову Л. пояснила, що після реєстрації шлюбу з позивачем фактично не проживає, а інвалідом він став внаслідок вогнепального поранення при спробі розбійного нападу. Ці обставини підтверджуються обвинувальним вироком.

Вирішить справу.

8

К. в 1992 р. одружилася з Д., який був підприємцем, мав стабільний і високий дохід. За весь час перебування в шлюбі К. не працювала, знаходилась на утриманні чоловіка і вела домашнє господарство. Коли К. виповнилося 44 роки шлюб між нею та Д. було розірвано. К. звернулася до суду з позовом про надання їй пожиттєвого утримання від колишнього чоловіка.

Яке рішення повинен прийняти суд.

9

Петров і Васіна, яким по 18 років вирішили одружитися. Вони звернулися до адвоката з проханням скласти їм шлюбний договір. Їх цікавить, чи можна включити в договір такі умови:

  • після одруження дружина не буде працювати;

  • чоловік повинен надавати жінці утримання щомісяця в розмірі 1000 грн.;

  • в випадку розлучення їх спільно нажите майно буде поділене в таких долях 2/3 чоловікові і 1/3 дружині;

Семінарське заняття №7.