Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат украинский.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
295.42 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Донбаська державна машинобудівна академія

Реферат. Тема: Конструктивні особливості збірних різців з механічним закріпленням змінних твердосплавних пластин.

Підготувала студентка гр.. ТМ-08

Губенко Д.А.

Перевірив викладач кафедри

Краматорськ 2011

Зміст

Вступ.

1.Рекомендації щодо вибору різців з механічнім закріпленням змінних багатогранних пластин.

2.Типи механічного закріплення пластин та приклади конструкцій за існуючими схемами закріплення.

3.Основні види змінних багатогранних пластин та області їх застосування.

4. Позначення пластин та державок за ISO1832-1991.

Вступ.

Основним напрямком розвитку технологічних процесів у металообробці в даний час є підвищення продуктивності і гнучкості. Це пов'язано зі значним зростанням номенклатури деталей у середньо-і дрібносерійному виробництві та необхідністю автоматизувати їх виробництво. Для досягнення цієї мети необхідно застосовувати інструмент, що відрізняється наступними якостями:

- висока надійність при роботі з інтенсивними режимами різання;

- швидкозмінною;

- високий рівень уніфікації елементів і агрегатів;

- можливість швидкої переналадки;

- відносно низька вартість.

Всім цим вимогам відповідає інструмент зі змінними багатогранними твердосплавними пластинами (ЗБП), який все більше витісняє традиційний з напаяними пластинами. Застосування ЗБП дає ряд переваг:

- значне збільшення терміну служби державки різця;

- максимальна уніфікація і взаємозамінність складових елементів, скорочення номенклатури ріжучих пластин;

- виключення з виробничого процесу трудомістких операцій пайки і заточування;

- скорочення часу зміни ріжучих крайок різців;

- можливість автоматизації заміни інструменту і його окремих частин без додаткової настройки за рахунок високої точності виготовлення СМТП;

- отримання стружки потрібних форм і розмірів за рахунок правильного вибору типу стружкової канавки, що особливо важливо в автоматизованому виробництві;

- скорочення витрати дорогих твердих сплавів і збільшення їх повернення при утилізації до 90%;

- можливість підвищення режимів обробки при збереженні якості оброблюваної поверхні за рахунок використання пластин з зносостійким покриттям;

- зниження сил і температур різання на 20-40%.

1.Рекомендації щодо вибору різців з механічнім закріпленням змінних багатогранних пластин.

Токарні різці призначені для виконання всього різноманіття різних операцій на верстатах з ЧПК, на ГПМ і ГПС, а також на верстатах токарної групи з ручним управлінням.

За призначенням система токарних різців підрозділяється на наступні підсистеми:

- для зовнішнього точіння, розточування, нарізування різьби, прорізання канавки, відрізання на верстатах легких і середніх серій;

- для робіт на важких, великих токарних і карусельних верстатах;

- для робіт на ГВМ, багатоцільових верстатах з вбудованими роботизованими комплексами автоматичної зміни інструменту;

- для спеціальних робіт.

Кожна з підсистем має свої специфічні особливості, зумовлені багатьма чинниками і в першу чергу конструкцією обладнання, його технологічним призначенням і т.д. Система різців базується на загальних методологічних принципах і передбачає:

- розробку та уніфікацію надійних методів закріплення змінних пластин у державках;

- забезпечення задовільного дроблення і відводу, стружки із зони різання;

- досить високу точність позиціонування вершин змінних пластин;

- швидкозмінною і зручність знімання і заміни змінних пластин, ріжучого елемента або касети;

- уніфікацію і максимально допустиме скорочення числа методів закріплення пластин у державках;

- можливість використання всієї гами і розмірів змінних пластин вітчизняного та зарубіжного виробництва;

- відповідність точнісних параметрів різців міжнародним стандартам;

- обов’язковість застосування спеціальних деталей кріплення підвищеної точності і надійності, розробка нових форм і розмірів ріжучих пластин, форм їх передніх поверхонь, які забезпечують задовільний дроблення і відведення стружки;

- використання досвіду новаторів і винахідників;

- застосування прогресивних ресурсозберігаючих технологій виготовлення деталей кріплення, ключів; технологічність і економічність виготовлення;

- можливість застосування складових твердосплавних пластин з блоками інструменту у випадках безсумнівною їх техніко-економічної ефективності або неможливості конструкторського рішення різця в збірному варіанті.

Підсистеми конструкцій різців створені на основі загальноприйнятої світової практики системи форм державок і кутів у плані для забезпечення всіх операцій точіння.

Підсистема різців для верстатів з ЧПК.

Для виконання одним різцем попередніх і остаточних операцій, в першу чергу на універсальних верстатах з ручним управлінням, розроблена гамма різців з модернізованим клиновим кріпленням СМТП клин-прихватом (метод М). При такому закріпленні СМТП залишається відкритою допоміжна ріжуча кромка.

Розроблено також підсистему токарних відрізних і канавкових різців для верстатів з ЧПК і ГВМ, в яку включені наступні різці:

- різці відрізні державочние з механічним кріпленням змінних непереточуваних твердосплавних ріжучих пластин, які не потрібно переточувати. Різець складається з державки, однокромочной ріжучої пластини і підпружиненого прихоплювала. Геометричні параметри різальної частини забезпечують хороше відведення стружки із зони різання, що особливо важливо при обробці заготовок з в'язких матеріалів.

- відрізні пластинчасті різці з механічним кріпленням змінних непереточуваних твердосплавних ріжучих пластин призначені для виконання операцій відрізки, в першу чергу на універсальних верстатах з ручним керуванням. Різець складається з блоку, закріпленого у різцетримачі верстата, пластинчастої державки і двухкромочной ріжучої пластини, яка закріплюється пружним пелюсткою державки. Форма передньої поверхні ріжучих пластин забезпечує задовільний стружко утворення і хороший відвід стружки при обробці заготовок з різних сталей в широкому діапазоні подач.

- канавкових державочние різці з механічним кріпленням змінних твердосплавних ріжучих пластин призначені для роботи на універсальних верстатах і верстатах з ЧПК. Їх використовують в першу чергу для прорізання канавок точних розмірів. Як ріжучий елемент використовують твердосплавні пластини.

- канавкових різці з механічним кріпленням змінних непереточуваних твердосплавних ріжучих пластин складаються з державки, двукромочной ріжучої пластини і зажимочного гвинта з шайбою. Наявність на ріжучій пластині двох ріжучих кромок забезпечує економію твердого сплаву. Форма передньої поверхні ріжучих пластин забезпечує задовільне стружко створення і хороший відвід стружки в широкому діапазоні подач. Представлена номенклатура різців забезпечує можливість виконання всіх видів відрізних і канавкових операцій.

Для нарізування різьби на токарних верстатах використовують різці з напаяними твердосплавними пластинами по ГОСТ 18885-73 і з механічним кріпленням твердосплавних пластин. Конструкція різця з механічним кріпленням переточують пластин аналогічна конструкції канавкового різця для прорізання прямих канавок, відмінність лише в заточенні ріжучої пластини. У різцях з механічним кріпленням непереточуваної ріжучої пластини ромбічної форми необхідна геометрія ріжучої частини пластини забезпечується пресуванням і спіканням. Крок нарізати різьблення знаходиться в межах від 2,5 до 6,0 мм.

Підсистема різців широкого призначення для обробки на важких і великих токарних, токарно-карусельних і вальцетокарних верстатах, у тому числі на верстатах з ЧПК.

Такі різці можуть бути використані і для іншого важкого металорізального обладнання. У підсистему входять збірні різці для чорнового, полу чистового й чистового точіння заготовок із сталі, чавуну та інших матеріалів будь-якої твердості з глибиною різання при обдиранні до 50 мм і подачею до 10 мм / об. Різцями виконують обточування, підрізання, розточування великих діаметрів, прорізання і відрізку, обробку перехідних поверхонь. Підсистема складається з декількох груп:

ТТО для важких токарних верстатів з найбільшим діаметром встановлюваної заготівки 1250 - 4000 мм і для карусельних верстатів з найбільшим діаметром встановлюваної заготівки 3200 - 12000 мм, що мають звичайні різцетримач;

ТТП для важких токарних верстатів з пластинчастим різцетримача верстатів з ЧПК;

ХТО для великих токарних верстатів з найбільшим діаметром встановлюваної заготівки 800 - 1000 мм, що мають стандартні токарські різцетримачі і карусельних верстатів з найбільшим діаметром встановлюваної заготівки 1600 - 2800 мм.