Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка з ІУК.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
220.16 Кб
Скачать

Тема 7. Українська культура першої половини XX століття

(2 години)

План

1. Особливості української культури на початку XX ст.

2. Культура і духовне життя в Україні у 1917 – 1920 рр.

3. Політика українізації: причини, хід, наслідки. Культурне будівництво.

4. Період «розстріляного відродження» в українській культурі.

Питання для самоперевірки

1. У чому полягає вплив Першої російської революції на розвиток української культури?

2. Порівняйте здобутки уряду Центральної Ради та гетьманського уряду в галузі освіти.

3. Охарактеризуйте напрями національно-культурного розвитку України у 1920-х роках.

4. У чому суть літературної дискусії 1925-1928 рр.?

Література

1. Абрамович С.Д., Чікарькова М.Ю. Світова та українська культура: Навч. посібник. – Львів, 2004.

2. Бокань В., Польовий Л. Історія культури України. – К., 2001.

3. Греченко В., Чорний І., Кушнерук В., Режко В. Історія світової та української культури - К., 2006.

4. Історія української та зарубіжної культури / За ред. Клапчука С.М., Остафійчука В.Ф. - К., 2004.

5. Кордон М.В. Українська та зарубіжна культура. – К., 2003.

6. Лекції з історії світової та вітчизняної культури./ За ред. А.Яртися та В. Мельника. – Львів, 2005.

7. Митці України. Енциклопедтчний довідник.- К.,1992.

8.. Українська культура: історія та сучасність / За ред.. Черепанової С.О. – Львів, 1994.

9.. Шейко В. М., Тишевська Л. Г. Історія української культури. – К., 2006.

Методичні поради

Готуючись до першого питання, перш за все необхідно відзначити, що українська культура початку ХХ століття розвивалася в складних історичних умовах: російсько-японська війна, революція 1905-1907 рр., Перша світова війна. З’ясуйте вплив Першої російської революції на розвиток українського культурницького руху. Порівняйте умови розвитку української культури в Галичині та Наддніпрянській Україні.

Розкажіть, які типи шкіл працювали в Україні на початку ХХ століття. Охарактеризуйте позитивні та негативні риси системи освіти. Чи було вирішено внаслідок революції питання викладання українською мовою у школах, відкриття українських кафедр в університетах? Підкресліть важливу роль “Просвіт” у справі розвитку народної освіти. Що Ви знаєте про діяльність наукового товариства ім. Т.Шевченка у Львові? Про що свідчить популярність історичних та етнографічних творів? Розкажіть про історичні твори М.Грушевського, Д.Яворницького, О.Єфименко. Які наукові осередки діяли в Україні? Що Ви знаєте про відкриття таких вчених, як О.Ляпунова, М.Бекетова, Д.Граве, І.Сєченова, П.Житецького, І.Мечникова, М.Трінклера, Л.Гіршмана? Які нові жанри з’явилися в літературі на рубежі ХІХ і ХХ століть? Порівняйте реалістичний і модерністський напрями в літературі. Чи можна назвати М.Коцюбинського та Л.Українку неоромантиками? Охарактеризуйте внесок в українську літературу В.Винниченка. Назвіть письменників-модерністів Західної України.

Відповідаючи на друге питання, зверніть увагу на те, що 1917-1920 рр. характеризуються нестабільністю політичної ситуації, боротьбою за владу, господарською розрухою, що негативним чином впливало на розвиток культури. Разом з тим , боротьба за незалежність України викликала сплеск національних почуттів. Назвіть імена діячів культури, які зробили величезний вклад у розвиток української мови, освіти, української літератури, мистецтва. Який внесок зробили Центральна Рада, гетьманський уряд, Директорія у справу здійснення українізації? Яке значення для розвитку української науки мало відкриття Української Академії наук?

Розглядаючи третє питання, розкажіть про причини впровадження, сутність та результати політики “українізації”. Які факти свідчать про те, що 1920-ті рр. – це період національного відродження освіти, науки, літератури і мистецтва України? Охарактеризуйте досягнення і недоліки освітньої політики більшовиків у 1920-х рр. Які нові типи шкіл з’явилися у цей період? Розкажіть про ВУАН, яка була центром науки. Назвіть відомих вчених цієї установи. Зверніть увагу на ідеологічний тиск на науку. Як розвивалася наука на західноукраїнських землях під владою Польщі? Головним осередком української культури залишалося Наукове товариство ім. Шевченка. Змальовуючи літературне життя 20-х рр., зверніть увагу на те, які напрями існували у цей період. Назвіть їх представників. Що Ви знаєте про такі течії у мистецтві, як конструктивізм, експресіонізм, кубізм?

Готуючись до розгляду четвертого питання, з’ясуйте історичні передумови розвитку української культури у 1930-х рр. Розкажіть про запровадження трьох типів шкіл: початкової – неповної середньої – середньої. Підкресліть введення напередодні війни обов’язкової семирічної освіти. Які зміни було запроваджено у середній та вищій освіті? Які жанри літератури розвивалися у цей період? Назвіть видатних письменників. Підкресліть наявність суворого контролю за діяльністю митців, репресій проти “інакомислячих”. Чому, на вашу думку, національне культурне відродження 1920-х рр. було придушено сталінізмом?

Дайте визначення термінам: ВАПЛІТЕ, коренізація, національно-культурна автономія, Пролеткульт, «розстріляне відродження», УАПЦ.