Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пояснювальна записка 2 курсового ТОБВ 2 вариант....docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
71.27 Кб
Скачать
    1. Безпека праці і протипожежні заходи

Визначення небезпечних зон

Під небезпечною зоною розуміють частину простору, де діють постійно або виникають періодично фактори, які утворюють загрозу життю і здоров’ю робітників.

Небезпечні зони зазначаються знаками безпеки і написам встановленої форми. Зони, де постійно діють небезпечні виробничі фактори (територія будівельного майданчику) повинні бути огороджені, щоб усунути доступ сторонніх осіб. Захисті огорожі мають бути збірно-розбірними з уніфікованих елементів висотою 2,0м.

Вони з потенційно діючими небезпечними виробничими факторами огороджуються сигнальними огорожами – це ділянка території поблизу будинку згідно СНиП ІІІ.4-80 при висоті падіння до 16,5м вона складає 4м. Приймаємо 4м при падінні предметів з висоти 16,5м.

При роботі крану виникає небезпечна зона роботи крану та зона можливого падіння вантажу при його переміщенні з урахуванням дальності відльоту.

Відстань відльоту вантажу приймаємо по СНиП ІІІ. 4-80. При висоті падіння від 10м до 20м вона складає до 5м.

Rн.з.=Rстр.+hk+Sв

Sв=5м при висоті 13м

Rстр.=12,8м приймаємо графічно

hk=1,8

Rн.з.=12,8+1,8+5=19,6м

Організація будівельного майданчику

При організації будмайданчику, необхідно створити умови безпечної праці, передбачити можливу небезпеку і запобігти їй, створити потрібні санітарно-гігієнічні умови для працівників.

На будмайданчику передбачено побутове містечко з підключеними інженерними комунікаціями, розташоване за межами небезпечної зони біля в’їзду на будмайданчик. Також на будмайданчику

Передбачено тимчасовий шлях з радіусом заокруглення 12,8м, шлях наскрізний, ширину проїжджої частини приймаємо 4м при однобічному русі транспорту. На розвантажувальній ділянці доріг влаштована площадка шириною 6м та довжиною 18м.

При в’їзді набудмайданчик встановлюють схему руху транспортних засобів. Швидкість руху 5…10км/год. Ширину воріт для в’їзду на території будівництва слід приймати більше 4,5м. Між дорогою та огорожею майданчику 1,5м.

Складські майданчики повинні мати схил 2-50 для водовідведення, а також підсипку щебінкою 5-10см, де повинні бути урни металеві, засоби пожежогасіння, ящики з піском.

Біля виклику пожежної команди використовують телефонний зв'язок.

Відповідальність за пожежну безпеку несе начальник ділянки.

Робітники та службовці повинні знати привила пожежної безпеки та вміти прийняти заходи до знищення пожежі.

    1. Питання охорони довкілля

Постійно стежити у період будівництва за можливим засміченням природних водоймищ будівельними відходами.

На будмайданчику забороняється викиди у атмосферу пилу та інших речовин. Забороняється у період будівництва скидати сміття зверзу, дороги у літній період слід зволожувати.

При наявності зеленої рослинності на території будмайданчику її треба ретельно оберігати на протязі всього терміну будівництва.

До початку будівництва рослинний шар треба знімати та зберігати на спеціально відведеному майданчику. По закінченню будівництва рослинний шар повертають до об’єкту і використовують для благоустрою території.