Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інформатика LR_2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
353.79 Кб
Скачать
  1. Методичні вказівки

Виконати роботу згідно з послідовністю виконання та зробити висновки з кожного пункту роботи. Навести рисунки зображення робочих екранів програм ТС, FAR.

  1. Послідовність виконання роботи

  1. Запуск програми Total Commander здійснюється натисканням миші на ярлику даної програми. В результаті на екрані з'являються два вікна (панелі).

  2. Натисніть клавішу <Таb> декілька разів. Результат: маркер-підсвітка переміщується з одного вікна в інше.

  3. Помістивши маркер у лівому вікні, випробуйте клавіші керування курсором: →, ←, ↑, ↓, <Home>, <End>, <PgUp>, <PgDn>.

  4. Перемістіть маркер у праве вікно і повторіть дії згідно з п.3.

  5. Відобразіть у правому вікні поточний каталог диску C:\, для чого наберіть в командному рядку команду переходу на диск C:\. Поверніться в поточний каталог диска D:\ іншим шляхом: натисніть комбінацію клавіш <Alt><F2> ;

  6. Після того, як відобразиться список існуючих дисководів, перемістіть маркер на ім'я диска D:\ та натисніть клавішу.

  7. Створіть групу каталогів, що утворюють шлях D:\1-Kurs\<назва групи>\<Прізвище>. Для цього послідовно створіть кожну папку, для чого натисніть клавішу <F7>. Після появи на екрані запрошення до введення імені каталогу наберіть її ім'я та натисніть клавішу <Enter>.

  8. В результаті в поточному каталозі відобразиться інформація про створений каталог.

  9. Для переходу у підкаталог перемістіть маркер на ім'я та натисніть клавішу <Enter>.

  10. В результаті відобразиться вміст каталогу, який в даний час є порожнім.

  11. Натисніть комбінацію клавіш <Shift><F4>, після чого на запрошення введення імені наберіть будь-яке ім'я файлу та натисніть клавішу <Enter>.

  12. В результаті на екрані з'явиться текстовий редактор. Наберіть в ньому довільний текст та збережіть його на диску, натиснувши клавішу <F2>. Вийдіть з текстового редактора, натиснувши клавішу <ESC>.

  13. В результаті в підкаталозі з'явилась інформація про файл з заданим вами іменем.

  14. Перемістіть маркер на ім'я створеного вами файлу та натисніть клавішу <F3>.

  15. В результаті на екрані відобразиться вміст вказаного файлу, який ви можете переглядати за допомогою клавіш керування курсором. Після закінчення перегляду файлу натисніть клавішу <ESC>.

  16. Перемістіть маркер на ім'я створеного вами файлу та натисніть клавішу <F4>. В результаті на екрані з'явиться робоче поле текстового редактора, після чого ви можете виконати дії, аналогічні діям п.12.

  17. Встановіть маркер у лівому вікні та перемістіть його на ім'я того файлу, який ви хочете скопіювати. Натисніть клавішу <F5> та на запитання «куди копіювати?» наберіть ім'я диску та/або каталогу, де ви хочете розмістити копію файлу (за замовчуванням відображається ім'я поточного каталогу диска в іншому вікні), після чого натисніть клавішу <Enter>. Перевірте, чи з'явилась інформація про файл в заданому вами каталозі.

  18. Відмітьте файли, які ви хочете скопіювати, за допомогою клавіші Insert. Натисніть клавішу <F5> та виконайте всі подальші дії аналогічно діям п.17.

  19. Виконайте дії, аналогічні діям п.п.17-18, використовуючи замість клавіші <F5> клавішу <F6>. Примітка: працюйте лише зі щойно створеними файлами.

  20. Помістіть маркер у праве вікно та встановіть його на ім'я того файлу чи каталогу, який ви хочете перейменувати. Натисніть клавішуSHIFT+<F6>, наберіть нове ім'я та натисніть клавішу <Enter>. В результаті в каталозі відобразиться інформація про файл чи каталог з новим іменем, а старого не буде.

  21. Виконайте дії аналогічні діям п.п.17-18, використовуючи замість клавіші <F5> клавішу <F8>.

  22. Перейдіть у "батьківський каталог", після чого виконайте дії, аналогічні діям п. 17, використовуючи замість клавіші <F5> клавішу <F8>.

  23. Повторіть пункти 1-22 в роботі з програмною оболонкою FAR. Запуск програмної оболонки FAR здійснюється аналогічно запуску ТС.

  24. Зробіть порівняльні висновки щодо роботи в кожній програмній оболонці (що є спільне, і в чому полягає відмінність між ними).