Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Diplomna.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
2.66 Mб
Скачать

Підходи до визначення поняття «інвестиційний проект»*

Автор

Визначення

Посилання

1.

Майорова Т.В.

Інвестиційний проект — системно обмежений і закінчений комплекс заходів, документів і робіт, фінансовим результатом якого є прибуток (дохід), матеріально-речовим – нові або реконструйовані основні фонди (комплекси об'єктів), або ж придбання і використання фінансових інструментів або нематеріальних активів з наступним отриманням доходу.

[42, с. 341]

2.

Пересада А. А.

Інвестиційний проект – це документ, який містить систему взаємопов`язаних у часі і просторі та узгоджених з ресурсами заходів і дій, спрямованих на розвиток економіки підприємств.

[48, с. 26]

3.

Пономаренко В.С.,

Гриньова В.М.,

Лисиця Н.М., Ястремська О.М.

Також, інвестиційний проект може бути визначений як цілеспрямований пошук шляхів розвитку підприємства, обмежений за часом при забезпеченні пропонованих вимог до якості одержуваних результатів, необхідного рівня ресурсів (матеріальних, трудових і фінансових) і ефективної організації його розробки і реалізації.

[26, c. 34]

4.

Загородній А. Т.,

Страдницький Ю. І.

У найбільш загальному розумінні проект – це спеціальним чином оформлена пропозиція про зміну діяльності підприємства, котра переслідує певну мету.

[27, с.51]

* Розроблено автором

Формування мети являє собою творчий процес, який ґрунтується на використанні таких методів, як мозковий штурм, творча конфронтація й інші. Опис цілей інвестиційного проекту являє собою його сутність і основу для наступного пророблення [26, c. 34].

В залежності від цілей різні сукупності проектів можуть бути: портфель, мультипроект, програма. За різними критеріями проекти можна класифікувати на міжнародні і національні; галузеві і регіональні; складні і прості; економічні, соціальні, політичні; технічні, технологічні, екологічні тощо. Звідси і велика безліч прикладів проектів: розвиток виробничих сил і інфраструктури регіону як умова підвищення добробуту населення; реконструкція (модернізація) підприємства з метою посилення його ринкових позицій; створення нової фірми (організації); розробка нової техніки і технології; створення програм науково-дослідних робіт; формування портфеля інвестиційних пропозицій, орієнтованих на розвиток регіону, окремих галузей, підприємств; створення медіа-проекту з метою пропагування історичних подій, об'єднання суспільства національною ідеєю, «розкрути» творчих груп, талановитих виконавців тощо.

Слід зазначити, що діяльність в галузі інвестиційного проектування повинна бути особливо організована. Загальний процес упорядкування інвестиційної діяльності підприємства щодо конкретного проекту формується у вигляді так званого проектного циклу, який складається з окремих фаз, стадій та етапів. Змінюючи один одного у часі, вони характерні для будь-якого проекту незалежно від його виду, складності та обсягу робіт. Ця послідовність процесів дістала назву "життєвий цикл проекту".

Життєвий цикл проекту — це проміжок часу між моментом початку проекту і моментом його закриття (внаслідок повного досягнення цілей, або вичерпання ресурсів, або виявленої недоцільності продовження).

Життєвий цикл проекту – це період часу від задуму проекту до його закінчення, який може характеризуватися моментом здійснення перших затрат за проектом (поява проекту) і отримання останньої вигоди (ліквідація проекту).

Таблиця 1.1.2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]