Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ лаб СВІ 2010.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
1 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ РАДІОЕЛЕКТРОНІКИ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до лабораторних робіт з курсу

“ СИСТЕМИ ВІДОБРАЖЕННЯ ІНФОРМАЦІЇ ”

для студентів усіх форм навчання за напрямом

6.050802 Електронні пристрої та системи

ЗАТВЕРДЖЕНО

кафедрою МЕЕПП

Протокол №

від 2010.

Харків 2010

Методичні вказівки до лабораторних робіт з дисципліни “Системи відображення інформації ” для студентів всіх форм навчання за напрямом 6.050802 Електронні пристрої та системи / Упоряд. О.Б.Галат. - Харків: ХНУРЭ, 2011. - 44 с.

Упорядник Галат О.Б.

ЗМІСТ

Вступ 5

Перелік скорочень і умовних позначок 6

  1. Керування яскравістю й чіткістю зображення в

системі відображення інформації на основі

осцилографічної ЕПТ 7

  1. Керування параметрами растра в системі відображення

інформації на основі осцилографічної ЕПТ 10

  1. Вимір параметрів телевізійної системи відображення

інформації 13

  1. Тестування кольорового дисплея 20

  2. Дослідження випромінюючого елемента кольорового

індикаторного дисплея 26

  1. Тестування кольорового дисплея з активною матрицею 38

Перелік посилань 43

ПЕРЕЛІК СКОРОЧЕНЬ І УМОВНИХ ПОЗНАЧОК

LCD - liquid crystal display

LED - light emitting diode

PDP - plasma display panel

TFT LCD - thin film transistor liquid crystal display

ВЧ - високочастотний

РКД - рідкокристаличний дисплей

ІЧ - інфрачервоний

МКО - Міжнародна комісія з освітлення

МСВІ - матрична система відображення інформації

ПД - плазмовий дисплей

СВД - світловипромінюючий діод

СВИ - система відображення інформації

ФЕП – фотоелектронний помножувач

ЕПТ - електронно-променева трубка

ЕОС - електронно-оптична система

ВСТУП

Мета лабораторного практикуму поглиблення й розширення придбаних знань про фізичні процеси, які відбуваються в системах відображення інформації. Роботи виконуються з використанням промислово виготовлених приладів, досліджуваних у курсі “Системи відображення інформації”. Зміст практикуму спрямований на те, щоб дати можливість студентові, у ході виконання завдання, опираючись на теоретичні знання, зробити попередню оцінку властивостей досліджуваних пристроїв, провести цикл вимірів характеристик пристроїв або імітаційних моделей, здійснити обробку отриманих даних з метою визначення параметрів пристроїв. У ході виконання лабораторних робіт здобуваються навички оцінки отриманих даних і їхньої вірогідності, самостійної роботи з вимірювальними приладами, обробки й оформлення результатів дослідницької роботи, практичного використання приладів.

Лабораторні роботи повинні виконуватися з розумінням фізичних процесів і знанням основних співвідношень і закономірностей. Тому перед проведенням роботи виконується перевірка теоретичних знань студентів, схем виміру у вигляді експрес - контролю. Студент, що одержав оцінку “незадовільно”, до виконання роботи не допускається.

Всі розраховані й довідкові дані, результати вимірів заносять у робочий журнал. Характеристики будують у зручних масштабах з обов'язковою вказівкою розмірностей на осях.

Звіт про виконану роботу оформляється самостійно відповідно до загальних вимог, які викладені у вказівках до лабораторних робіт, у нормативних документах ДСТУ 3008 - 95[1], ДСТУ-ГОСТ 7. 1-2006 і ЕСКД. У заключну частину звіту обов'язково поміщають короткі висновки, де відзначають особливості отриманих залежностей, причини розбіжностей отриманих і розрахованих характеристик, ступінь вірогідності отриманих даних, оцінку погрішностей та інше.

Лабораторія обладнана уніфікованим комплексом стендів, які дозволяють проводити заняття фронтальним методом. Лабораторна робота виконується бригадою з 2-3 чіл. Робоче місце в лабораторії включає лабораторний стенд, до якого ставиться стіл і приладовий щит із джерелами живлення, вимірювальними приладами, а також універсальна настільна панель.

Для виконання деяких робіт місце може комплектуватися додатковими вимірювальними приладами настільного типу (осцилографами, генераторами й т.п.).

Деякі лабораторні роботи виконуються на комп'ютері за допомогою імітаційних або моделюючих програм.

На першому занятті студентам необхідно ознайомитися із правилами техніки безпеки, які діють у лабораторії, і розписатися у відповідному журналі. Надалі, працюючи в лабораторії, варто суворо дотримуватися цих правил. Складання електричних схем для досліджень роблять при відключених джерелах живлення. Схему включають після перевірки її лаборантом або викладачем. Під час роботи забороняється стосуватися неізольованих проводів або клем. Забороняється включати схему під напругу, якщо роботу виконують менш чим 2 чоловік.