Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoriq.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
946.18 Кб
Скачать

60. Придбання ат власних акцій.

Зменшення кількості акцій, які є в обігу, можна досягти не лише об’єднанням акцій, а й шляхом їх викупу чи безоплатної передачі товариству для анулювання.

Загалом акціонерне товариство має право викупити в акціонера оплачені ним акції для таких цілей: подальшого перепродажу; розповсюдження серед своїх працівників; з метою анулювання.

Викуп акцій АТ може здійснюватися емітентом для підтримання ринкового курсу, збільшення прибутковості акцій чи з метою запобігання поглинання. Зазначені акції повинні бути реалізовані або анульовані у строк не більше одного року. Протягом періоду володіння господарським товариством власними корпоративними правами розподіл прибутку і голосування на зборах акціонерів відбувається без урахування згаданих акцій. Це саме стосується і товариства з обмеженою відповідальністю щодо придбання ним часток учасників товариства. Протягом періоду володіння підприємством власними корпоративними правами розподіл прибутку, а також голосування і визначення кворуму на загальних зборах провадиться без урахування придбаних підприємством власних акцій (часток). Отже, викуплені корпоративні права власної емісії не призводять до приросту активів підприємства. Зазначені корпоративні права відображаються за статтею «Вилучений капітал» першого розділу пасиву балансу за фактичною собівартістю акцій чи часток.

Вимоги законодавства щодо викупу АТ-емітентом власних акцій наведені в Законі № 1576. Так, відповідно до ст. 32 Закону № 1576, АТ має право викупити в акціонера (власника) оплачені останнім акції тільки за рахунок сум, що перевищують статутний фонд, для таких цілей: 1) перепродажу акцій; 2) анулювання акцій; 3) розподілу серед робітників АТ3.

Отже, з огляду на вищевикладене, розглянемо дві операції з погляду податкового обліку: викуп АТ акцій власної емісії та їхній наступний продаж (наприклад, якійсь юрособі, громадянинові або ж працівникові підприємства); викуп АТ акцій власної емісії та їхнє анулювання (приміром, при зменшенні статутного фонду методом зменшення кількості акцій). Але спочатку скажемо кілька слів про правила здійснення операцій з цінними паперами (що важливо для податкового обліку та розуміння суті операцій).

Так діяльність з торгівлі цінними паперами, відповідно до п. 2 ст. 16 Закону № 3480, віднесена до професійної діяльності. Здійснюють цю діяльність професійні учасники фондового ринку - юрособи, що торгують цінними паперами (на підставі ліцензії, виданої Державною комісією з цінних паперів і фондового ринку (далі — ДКЦПФР)), для яких операції з цінними паперами є винятковим видом діяльності. При цьому є й виключення. Приміром, відповідно до п. 8 ст. 17 Закону № 3480 професійною діяльністю з цінними паперами не вважають-ся такі операції:

- розміщення емітентом власних цінних паперів;

- викуп емітентом власних цінних паперів;

- проведення юрособами і фізособами-підприємцями розрахунків з використанням векселів і/або заставних;

- здійснення юрособами купівлі-продажу (обміну) цінних паперів;

- зі внесення цінних паперів до статутного фонду юр-осіб.

Отже, можна зробити висновок: Закон № 3480 дозволяє АТ-емітентам (чи то торговця цінними паперами, чи то юрособи, що не є торговцем цінними паперами) від свого імені здійснювати операції з викупа акцій власної емісії (без ліцензії ДКЦПФР). Причому надалі операції з викупленими акціями здійснюються залежно від того, є АТ-емітент торговцем цінними паперами чи ні. Якщо АТ-емітент не є торговцем цінними паперами, він має право раніше викуплені акції власної емісії перепродати (вимога п. 8 ст. 17 Закону № 3480 і ст. 32 Закону № 1576)5. Якщо ж АТ-емітент є торговцем цінними паперами, він на це права не має. Адже відповідно до п. 1 ст. 17 Закону № 3480 торговцю цінними паперами забороняється перепродувати (обмінювати) цінні папери власного випуску. При цьому АТ-емітенту, що торгує цінними паперами, не забороняється анулювати (погашати) викуплені акції власної емісії. Втім, це дозволено і АТ-емітенту, що не торгує цінними паперами. Таким чином, розглянувши суть операцій, пов’язаних з викупом акцій власної емісії, можна перейти до податкового обліку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]