Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_UP.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.04 Mб
Скачать

Тема 35. Злочини у сфері охорони державної таємниці, недоторканності державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації

Історія розвитку кримінального законодавства України щодо злочинів у сфері охорони державної таємниці, недоторканності державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації.

Характеристика злочинів у сфері охорони державної таємниці та конфіденційної інформації.

Характеристика злочинів, що посягають на недоторканність державного кордону.

Характеристика злочинів, які порушують порядок комплектування Збройних Сил України, що забезпечує її обороноздатність.

Під час вивчення історія розвитку кримінального законодавства України щодо злочинів у сфері охорони державної таємниці, недоторканності державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації слід звернути увагу на те, що до прийняття КК України у 2001 р. ці злочини, належали до злочинів проти держави. За КК УРСР 1960 р. вони містилися в Главі I Особливої частини, а саме у розділі 2 під назвою „Інші злочини проти держави”.

Суспільні відносини у сфері охорони державної таємниці, недоторканості державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації є гарантією внутрішнього і зовнішньої безпеки держави. Це випливає із змісту Закону України „Про основи національної безпеки України”. Незважаючи на важливість згаданих суспільних відносин законодавець виключив злочини у сфері охорони державної таєниці, недоторканості державних кордонів забезпечення призову та мобілізації із системи злочинів проти основ національної безпеки, розмістивши їх на чотирнадцятому місці в переліку злочинів Особливої частини КК України. Обумовлено це було кількома причинами:

  • по-перше, конструкція Глави І Особливої частини КК УРСР 1960р. свідчить про те, що ще за радянські часів законодавець вважав ці злочини менш суспільно небезпечними ніж злочини, які містилися в розділі 1 вказаної глави.

  • по-друге, змінилася кримінальна політика держави у напрямку гуманізації кримінального законодавства України. Адже згідно із ст. 3 Конституції України, саме людина визнається в Україні найвищою соціальною цінністю.

Аналіз кримінально-правових норм, що містяться в Розділі XIV Особливої частини КК України, дозволяє запропонувати наступну класифікацію злочинів у сфері охорони державної таємниці, недоторканності державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації за родовим об’єктом:

  1. Злочини, які посягають на відносини у сфері охорони інформаційної безпеки України: розголошення державної таємниці (ст. 328); втрата документів, що містять державну таємницю (ст. 329); передача або збирання відомостей, що становлять конфіденційну інформацію, яка є власністю держави (ст. 330);

  2. Злочини, які посягають на недоторканність державного кордону України: незаконне переправлення осіб через державний кордон України (ст. 332); порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю (ст. 333); порушення правил міжнародних польотів (ст. 334);

  3. Злочини, які посягають на відносини щодо забезпечення комплектування Збройних Сил України: ухилення від призову на строкову військову службу (ст. 335); ухилення від призову за мобілізацією (ст. 336); ухилення від військового обліку або спеціальних зборів (ст. 337).

З’ясувавши систему злочинів у сфері охорони державної таємниці, недоторканності державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації, можна перейти до аналізу окремих їх видів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]