Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л.Р.-2010-2.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
4.32 Mб
Скачать

4. Порядок виконання роботи

4.1 Опис лабораторної установки

Ha металевій передній панелі лабораторної установки нанесена принципова схема (рис. 4.1) і розміщені всі органи керування та комутації.

Тумблером В14 вибирається тип досліджуючого підсилювача: зі спільним емітером або спільним колектором.

Для зняття статичних характеристик транзистора використовується постійна вхідна напруга, а при дослідженні одиночного транзисторного каскаду в режимі підсилювача - змінна вхідна напруга. Переключення з Uвх- на Uвх~ здійснюється тумблером В12.

Регулювання величини вхідної напруги здійснюється за допомогою потенціометра П1, а величини Ек- за допомогою потенціометра П2.

Величини Ік, Іб, Ек контролюються за допомогою вимірювальних пристроїв, розміщених на передній панелі лабораторної установки. Напруги Uвх і Uвих вимірюються мультиметром.

Гнізда Г1 і Г2 служать для спостереження за вхідними і вихідними сигналами.

Рис. 4.1 – Передня панель лабораторної установки.

4.2. Проведення досліду, обробка та аналіз результатів експерименту

4.2.1 Зміст і порядок виконання роботи

1. Ознайомитись з робочим місцем, устаткуванням і приладами.

2. Ввімкнути лабораторний стенд до мережі живлення змінного струму і тумблером "Мережа" ввімкнути лабораторну установку.

3. Зняття статичних вольт-амперних характеристик (ВАХ) біполярного транзистора.

3.1. Для зняття ВАХ біполярного транзистора у схемі з СЕ перемикач В14 встановити у відповідне положення. Тумблери В1, В3, В4, В6, В9, В11 включити, а тумблери В2, В5, В7, В16 відключити.

До клем Г1 і „” підімкнути мультиметр, межу вимірювання якого встановити орієнтовно 2В і задати режим вимірювання напруги постійного струму тумблером В12, (положення Uвх-). Міліамперметр РА1, вольтметр РV і мікроамперметр РА2 встановлені на лицьовій панелі стенда.

3.2. Зняти сімейство вхідних ВАХ IБ = f(UБЕ) при значеннях UКЕ рівних 0; 5 і 10 В.

Фіксовані значення UКЕ задавати обертанням ручки потенціометра П2 за годинниковою стрілкою, починаючи з крайнього лівого положення, контролюючи за вольтметром РV.

Обертаючи ручку потенціометра П1 за годинниковою стрілкою з крайнього лівого положення, задавати необхідні значення IБ за мікроамперметром РА1 і фіксувати відповідні значення UБЕ за допомогою мультиметра, підключеного до гнізд Г1 і „” .

Результати вимірів занести у табл. 4.1.

Таблиця 4.1 - Результати вимірів вхідних ВАХ біполярного

транзистора.

IБ, мкА

UКЕ, В

UБЕ, В

0

5

10

Примітка. У табл. 4.1 позиції, що відповідають значенням ІБ, які не можуть бути встановлені за допомогою потенціометра П2, не заповнювати.

3.3. Зняти сімейство вихідних ВАХ IК=f(UКЕ) при фіксованих значеннях струму IБ рівних 50; 100; 150 і 200 мкА, що задаються потенціометром П1 за мікроамперметром РА2. Для кожного фіксованого значення IБ, обертаючи ручку потенціометра П2 за годинниковою стрілкою з крайнього лівого положення, задавати необхідні значення UКЕ за вольтметром РV й фіксувати за міліамперметром РА1 відповідні значення струму колектора IК. Результати вимірів занести у табл. 4.2.

Таблиця 4.2 - Результати вимірів вихідних ВАХ біполярного

транзистора.

UКЕ, В

IБ, мкА

IК, мА

50

100

150

200

4. Дослідження властивостей одиночного підсилюючого каскаду з СЕ.

4.1. Тумблером "Мережа" вимкнути лабораторну установку.

4.2. Зібрати схему підсилюючого каскаду з СЕ, наведену на рис. 3.9.

4.3. Після перевірки схеми викладачем, тумблером "Мережа" ввімкнути лабораторну установку.

4.4. Зняти амплітудну характеристику Uвих = f(Uвх) каскаду з СЕ для значення опору навантаження, що задається перемикачем В16 (Rн1 = 4,3 кОм, Rн2 = 1кОм). Для цього до входу каскаду (клеми Г1 і „”) підімкнути мультиметр або цифровий вольтметр (межу вимірювання встановити орієнтовно „~ 1V”), а до виходу, (клеми Г2 і “”) – мультиметр (межа вимірювання „~ 20 V”).

Встановити потенціометром П2 напругу джерела живлення Ек = 5В, і обертаючи ручку потенціометра П1 за годинниковою стрілкою з крайнього лівого положення, задавати необхідні значення вхідної напруги Uвх за цифровим вольтметром і фіксувати відповідні значення вихідної напруги Uвих за мультиметром.

Результати вимірів занести у табл. 4.3.

Таблиця 4.3 - Результати вимірів амплітудної характеристики

для підсилюючого каскаду з СЕ

Uвх, В

Rн, кОм

Uвих, В

5. Вимкнути прилади і живлення лабораторного стенда. Навести порядок на робочому місці.