Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursova.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
235.01 Кб
Скачать

[Попереднє] [До змісту] [Наступне] [Попереднє] [До змісту] [Наступне] рекомендації до змісту курсових робіт

Тема 1. Вплив зовнішнього середовища на ефективність господарювання підприємства (фірми)

Сутність, мета і завдання оцінки впливу зовнішнього середовища на рівні підприємства. Характеристика зовнішнього середовища під­при­ємства прямого (безпосереднього) впливу. Діагностика зовніш­ньо­го середовища підприємства (фірми). Визначення та оцінка основних економічних характеристик підприємства (фірми). Обґрунтування на­прямів підвищення ефективності господарювання.

Тема 2. Організація праці на підприємстві та ефективність використання робочого часу

Сутність і основні завдання наукової організації праці. Кадрова по­літика підприємства. Оцінка використання робочого часу на підпри­ємстві. Характеристика стану нормування праці на підприємстві. Ос­новні напрями удосконалення праці та ефективності використання ро­бочого часу.

Тема 3. Оцінка обсягів випуску продукції підприємства та шляхи його збільшення

Методика формування виробничої програми підприємства. Орга­ні­зація маркетингової діяльності підприємства. Оцінка впливу чинників на обсяги випуску продукції. Визначення резервів зростання обсягів виробництва і реалізації продукції. Економічне обґрунтування вироб­ничої програми підприємства.

Тема 4. Стратегія економічного розвитку підприємства, її обґрунтування

Мета і завдання розробки корпоративної або функціональної стра­тегії економічного розвитку підприємства. Стратегічний аналіз діяль­ності підприємства. Розробка обґрунтування мети та цілей підпри­єм­ства. Розробка стратегічного набору підприємства.

Тема 5. Організація виробництва та виведення на ринок нових видів продукції

Сутність та основні принципи раціоналізації виробництва. Товарна політика підприємства – складова частина перспективного плану роз­витку виробництва. Оцінка рівня конкурентоспроможності продукції на підприємстві. Визначення системи чинників, що впливають на кон­курентоспроможність виробництва і продукції. Прогнозування но­мен­клатури і асортименту продукції на підприємстві.

Тема 6. Удосконалення системи управління витратами виробництва на промисловому підприємстві

Сутність та класифікація витрат виробництва. Сутність системи управління використання системи управління витратами. Оцінка ста­ну управління витратами на підприємстві. Визначення впливу чин­ни­ків на витрати підприємства. Шляхи удосконалення системи управ­ління витратами на підприємстві.

Тема 7. Шляхи підвищення конкурентоспроможності підприємства харчової промисловості на регіональному ринку

Основні техніко-економічні умови нормального функціонування рин­кового механізму в економіці. Методи оцінки рівня конкуренто­спро­можності підприємства. Характеристика чинників підвищення кон­курентоспроможності підприємства. Кількісна оцінка конкуренто­спроможності підприємства. Шляхи підвищення конкуренто­спро­мож­ності підприємства.

Тема 8. Цінова політика підприємства та шляхи її удосконалення

Сутність цінової політики та її зв’язок з коротко- і довго­стро­ко­вими цілями діяльності підприємства. Методи ціноутворення, їх ха­рактеристика. Аналіз собівартості основних видів продукції під­приємства. Оцінка цінової політики підприємства. Обґрунтування та удос­коналення методів ціноутворення на продукцію (послуги) під­при­ємства.

Тема 9. Оцінка майна підприємства та оптимізація його складу

Методичний інструментарій оцінки майна підприємства. Аналіз динаміки, складу і структури майна підприємства. Оцінка достатності окремих видів майна підприємства для здійснення його діяльності відповідно до стратегічних цілей його розвитку. Шляхи оптимі­за­ції струк­тури майна підприємства.

Тема 10. Економічна оцінка якості продукції підприємства та шляхи її підвищення

Сутність та показники якості продукції. Основні чинники під­ви­щен­ня якості продукції підприємства. Економічний механізм управ­ління якістю продукції. Оцінка якості продукції на підприємстві. Шля­хи підвищення якості продукції підприємства, їх обґрунтування.

Тема 11. Матеріальні ресурси підприємства та шляхи підвищення їх ефективного використання

Сутність і класифікація матеріальних ресурсів підприємства. Еко­но­мічні показники використання матеріальних ресурсів. Оцінка стану нормування матеріальних ресурсів на підприємстві. Визначення впли­ву чинників на ефективність використання матеріальних ресурсів. Шля­хи економії матеріальних ресурсів на підприємстві.

Тема 12. Оцінка фінансової стійкості підприємства та напрями її підвищення

Мета і завдання діагностики фінансової стійкості підприємства. Фінансова стійкість підприємства, її види та показники оцінки. Аналіз стану управління фінансовою стійкістю на підприємстві. Оцінка фак­торів, що формують фінансову стійкість. Шляхи та засоби підвищення фінансової стійкості підприємства.

Тема 13. Діагностика конкурентного середовища підприємства (фірми)

Сутність, мета і завдання діагностики конкурентного середовища підприємства. Оцінка потенційних конкурентів та інтенсивності су­пер­­ництва. Аналіз впливу споживачів, партнерів і постачальників. Клю­­чові фактори успіху, їх аналіз. Обґрунтування напрямів підви­щен­ня успіху підприємства (фірми) на ринку товарів (послуг).

Тема 14. Діагностика конкурентоспроможності підприємства на ринку товарів і послуг

Сутність, мета і завдання діагностики конкурентоспроможності під­приємства. Характеристика та оцінка конкурентного статусу під­при­­ємства. SWOT-аналіз підприємства. Оцінка конкуренто­спро­мож­ності підприємства методом конкурентних переваг та на основі кон­ку­рентоспроможності продукції (товару). Обґрунтування напрямів під­вищення конкурентоспроможності підприємства.

Тема 15. SWOT-аналіз підприємства та обґрунтування його стратегічних позицій на ринку товарів і послуг

Сутність, мета і завдання SWOT-аналізу підприємства. Виявлення факторів, що впливають на діяльність підприємства, та визначення рів­ня їх впливу. Визначення ймовірності використання можливостей і загроз та їх впливу на діяльність підприємства. Побудова матриці SWOT-аналізу підприємства. Обґрунтування стратегічних позицій під­­­­приємства на ринку товарів і послуг.

Тема 16. Порівняльна діагностика конкурентоспроможності підприємств-суперників

Сутність, мета та завдання оцінки конкурентоспроможності суб’єк­тів господарювання. Методичні підходи щодо оцінки рівня конку­рент­ного статусу підприємства. SWOT-аналіз підприємства. Оцінка кон­курентоспроможності підприємств-суперників. Напрями підвищення конкурентоспроможності підприємства, їх обґрунтування.

Тема 17. Експрес-діагностика фінансового стану підприємства та напрями його поліпшення

Принципи та основні етапи проведення експрес-діагностики фінан­сового стану підприємства. Аналіз фінансових показників діяльності підприємства на основі технічного й фундаментального підходів. Уза­гальнена оцінка фінансового стану підприємства. Обґрунтування на­прямків поліпшення фінансового стану підприємства.

Тема 18. Діагностика кризового стану та загрози банкрутства підприємства, обґрунтування заходів їх уникнення

Методичний інструментарій діагностики кризового стану та загро­зи банкрутства підприємства. Розгорнута оцінка показників-індика­то­рів кризового стану підприємства. Діагностика фінансового стану та загрози банкрутства підприємства. Розробка та обґрунтування заходів фінансового оздоровлення та уникнення банкрутства.

Тема 19. Діагностика економічної безпеки підприємства

Мета і завдання діагностики економічної безпеки підприємства. Су­т­нісна характеристика економічної безпеки підприємства та її функ­ціональ­них складових (фінансової, техніко-технологічної, інфор­ма­цій­ної та ін.). Фінансова діагностика діяльності підприємства. Оцін­ка стану економічної безпеки підприємства (за результатами фінан­со­вої діагностики та якісної характеристики стану безпеки). Обґрун­ту­вання напрямів зміцнення фінансового стану та підвищення еконо­мічної без­пеки підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]