Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетинг у банку.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
223.74 Кб
Скачать

7.1.1 Організаційна стру-ра б-у.

Орган-на стр-ра Б-у побудована за бюрократичним принципом. Теорія Вебера на початку 20 ст. згідно з цією теорією - бюрок-на побудова організції передбачає налагоджену роботу всіх ланок управління, чіткий розподіл праці, строгу регламентацію діял-ті кожного робітника і підбір кадрів відповідно з їх компетентністю.

Бюрок-на модель побудолви організації має 3 основних варіації: 1.Функціональні організаційні стр-ри. Передбачає поділ банк-ї дія-ті на окремі частини, які являють собою галузі дія-ті або функ-ції Б-у. Такими сферами дія-ті в Б-х є управління діял-ті БО-й, Ма-га, управління бух обліку і звітності, господарське управління. Функціон-на стр-ра застосовується головним чином у невеликих Б-х., які спец-ся на наданні б-якого роду послуг і спроможніх діяти не залежно від ринкових умов.

2. Дивізіональна організ-на стр-ра передбачає поділ Б-у не за функціон-ю ознакою, а у відповідності з видами банк-го продукту, що пропонується групами споживачів або за регіональним признаком. Ораганізація Б-у за продуктовим принципом має наступну схему:

[Правління]

1 рів [Фін управління][упра-ня ма-гу][юр служба][відділ кадрів][відділ розрахунків][бухгал-я]

2 рів [Упр-ня кор-ми кред-ня] [Упр-ня довго кред-ня] [управ фін послуг] [управ довірчих О-й] [управ ц.п.] [управ системних продуктів].

Також необхідно віднести стр-ри, які орієнтовані на різні групи споживачів. Цей спосіб побудови Б-у передбачає орієнтацію на потреби цілоьвих споживчих послуг. Таким чином Б-к зусереджує свою увагу на певних групах клієнтів. Приклад стр-ри орієн-х на різні стр-ри споживачів:

[Правління]

1 рів [Фін управління][упра-ня ма-гу][юр служба][відділ кадрів][відділ розрахунків][бухгал-я]

2 рів. [управ-ня обслуговування корпорацій] [управ О-й на ринку капіт-в] [управ-ня персональних банк-х послуг] [управл-ня інвестиційного менеджменту.].

Регіональні стр-ри передбачають побудову дія-ті через мережу відділень, що надають послуги в різних регіонах. Така модель спрямована на більш широку аудиторію, яка визначається прийнятою стратегією.

Правління]

1 рів [Фін управління][упра-ня ма-гу][юр служба][відділ кадрів][відділ розрахунків][бухгал-я]

2 рів: [Управ-ня внутріш дія-тю] [упрв-ня міжнарод діял-ті].

3. Якщо Б-ки діють на м/н рівня, вони намагаються створити глобальну організац-ну стр-ру, яка дозволяла б звертать увагу не тільки м/н дія-ті, а й дія-ті у середині країни: А) Глобальна стр-ра із регіональною орієнтацією. Б) Глобальна стр-ра з орієнтованою орієнтацією.

7. 1.2. Адаптивна стр-ра б-у.

Адаптивні орган-ні стр-ри виникли в періоді, коли зросла конкуренція з боку небанк-х інститутів. В цих умовах особливого значення набула сучасна і адекватна реакція на зміни ринкових ситуацій, яка була не можлива традиційних бюрократичних стр-р.

Віди адаптивних стр-р: 1. Проектні стр-ри. 2. Матричні стр-ри. 3. Конгломерати.

"1" Проектні стр-ри є особливою організацією призначені для рішення великомаштабних завдань.

Проектні стр-ри - це тимчасові орган-ні утворення, які вводяться в діючу стр-ру Б-у і є відносно автономними в плані керівництва проекту, що здійснюється.. На приклад, при введені сис-ми банк-х послуг на дому від Б-а потребує спец-ний проект.

"2" Матрична стр-ра дозволяє поєднати переваги функціональної і дивізінальної стр-ри надаючи необхідну гнучкість організаційним стр-рам. Матричні стр-ри створюються також для реалізації великомаштабних проектів.

Матри-а стр-ра, на відміну від проектних стр-р не вільна від впливу стр-х підрозділів Б-у.

"3"конгломерат є поєднання декількох стр-р, що дозволяють Б-у реагувати на певні зміни ринкових умов.

Права конгломератів в банк-й сфері пов'язані з розвитком практики придбання чи поєднання як форми так і росту банк-х організацій.

Отже, адаптивні стр-ри вирішують важливу задачу, а саме адаптирувати організацію до ринкових умов, що змінюються.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]