Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 модуль_задач_норм.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
2.13 Mб
Скачать

Тема 12 Організаційна основа нормування забруднення поверхневих вод Практичне заняття 13 (№ зан. 33) – Контрольні задачі з питань оцінки стану природних ґрунтів

Серед підходів і методів моделювання стану навколишнього середовища, які застосовуються для ідентифіка­ції моделей за даними натурних спостережень, найбільшого поширен­ня набули методи самоорганізації, сплайн-апроксимації та ієрархічні моделі експертно-логічних систем прийняття рішень.

Принцип самоорганізації ґрунтується на пошуку моделі оптималь­ної складності за допомогою перебирання множини моделей-претендентів за зовнішніми критеріями. Мінімум критерію визначає єдину модель оптимальної складності, її структуру й параметри.

В умовах стохастичності зовнішнього середовища, але за наяв­ності деякої детермінованої інформації, моделювання екологічних процесів може здійснюватися на підставі сплайн-функцій, що зада­ють множину залежностей, зумовлену стохастичним параметром середовища.

У разі створення систем моніторингу аналіз стану довкілля та йо­го прогнозування найадекватніше відображається за допомогою ієрархічних експертно-логічних моделей прийняття рішень. Задача математичного моделювання процесів антропогенного впливу на довколишнє середовище полягає у виборі структури та оцінці параметрів рівняння:

Y = F(X),

де Y — вихідний вектор; F — оператор; X — матриця вхідних змінних.

Здебільшого структуру оператора F добирають, вивчаючи фізичні закономірності процесу та формулюючи на цій основі певні гіпотези.

Оцінка параметрів (друга задача) базується на мінімізації функ­ціоналів якості і здійснюється проекційними, ітеративними та про­екційно-ітеративними методами.

Методи прямого моделювання складних систем за експерименталь­ними даними грунтуються на використанні принципів евристичної само­організації, що вирішують обидві задачі водночас: у процесі виконання алгоритмів методу групового врахування аргументів (МГВА) не тільки визначають структуру оператора, а й оцінюють його параметри.

За цим методом моделі оптимальної складності відповідає міні­мум деякого критерію (критерію селекції). Самоорганізація моделей полягає в поступовому їх ускладненні й перебиранні, доки буде знайдено мінімум критерію добору (селекції).

У разі ідентифікації рівняння (2.1) МГВА відтворює схему масо­вої селекції: повний опис об'єкта

y = f(xl,x2,...,xm), (2.2)

де f — деяка невідома функція, замінюється кількома рядами «час­тинних» описів:

y*1 = f(x1 ,x2), У* 2=f2(x13),..., y*m = fm(xn-1 xn),

які оцінюються й добираються потім за критерієм селекції на дру­гий ряд.

У наступному ряді селекції вихідні змінні попереднього ряду Уи Уі, .... , Ут використовуються як вхідні змінні для частинних мо­делей цього ряду:

z*1 =g(y1,y2),z *2 =g(yl,y3),..., z *m=g(yn-1,yn).

У результаті в деякому r-му ряді селекції за мінімумом відповід­ного критерію має місце єдине значення уr, що відповідає дереву розв'язків (рис. 2.1). Усуваючи проміжні змінні, дістають залежності типу (2.2), структуру й параметри яких знаходять під час виконання алгоритму.

Основні алгоритми МГВА Математично структуру алгоритмів самоорганізації можна представити у вигляді алгоритмічного відображення:

А : Yг - 1, -> Yr(Y0 = X), (2.3)

яке переводить на кожному r-му кроці множину Yr -1 векторів r -1-го ряду в Уr — множину векторів г-го ряду.

Тут у jr є Yrвихідна змінна r-го ряду селекції, тобто

Багаторядний процес зображується у вигляді мережі S, з дугами V k ,ir -1, r і вершинами К j r якої, залежно від цілей моделювання, зістав­ляються різні дії, функції й критерії, і складається з таких етапів:

• правило утворення підмножин пар вхідних змінних

[y I kr-1,y I mr-1] є Wr-i із вихідної множини Yr - 1

• правило синтезу елементарних операторів

• правило утворення підмножин Yr -1 c Y*r (добір за критерієм селекції);

  • вибір дерева розв'язків за оптимумом критерію селекції у вершинах мережі.

Залежно від наведених правил одержують різні модифікації основного алгоритму МГВА. Так, якщо на множині Yr - 1, утворюється множина пар Wr -1 у вигляді різних комбінацій аргументів [y I kr-1,y I mr-1]» {mk; m,k = 1,...; F), то це відповідає основному алго­ритмові МГВА; якщо в кожному ряді селекції Yr-1, містяться також початкові змінні Х(Х с Yr-1), то це характерно для алгоритму з по­верненням до стартових змінних; різні алгоритми, залежно від потрібної якості кінцевої моделі, задає оператор селекції, який кожній множині Уr-1, ставить у відповідність його підмножину:

Yr = R(Y * ). (2.5)

Так, відомі модифікації алгоритму самоорганізації, де як критерій селекції використовується мінімум похибки на окремій перевірочній послідовності даних спостережень; можливі варіанти використання критерію незміщеності, коефіцієнта кореляції тощо.

Узагальнений алгоритм МГВА з селекцією проекторів. Для синтезу оператора переходу у jr - f,(yi k r-1 yi m r-1) у вершині K jr мережі S в бага-торядних поліноміальних алгоритмах МГВА реалізується метод най­менших квадратів, що геометрично можна зобразити у вигляді опе­рації проектування вектора вихідної величини у на площину аргу­ментів i kr-1 уi mr-1), тобто уi r одержують як результат проектування уi r = Pj y деякими операторами Pj(j = 1,... ,S) вихідної величини у на відповідні площини. За даним трактуванням доведено теореми про збіжність основних алгоритмів МГВА на навчальній послідо­вності даних, а також виникла можливість синтезувати узагальнений алгоритм МГВА, що охоплює, як крайні випадки, два відомі: основ­ний та з послідовним виділенням трендів.

За основним алгоритмом МГВА під час r-го кроку початкова ве­личина у проектується на під простір пари змінних [уi kr-1 уi mr-1] з добо­ром (селекцією) за критерієм мінімуму середньоквадратичної похиб­ки на перевірочній послідовності найрегулярніших (точних) значень yJr+l. При цьому повний опис дістанемо у вигляді (2.2) за рахунок ви­лучення проміжних змінних із частинних описів (2.4).

За алгоритмом з послідовним виділенням трендів у проектується тільки на першому кроці, а потім проектується залишок r =f—f, на найефективнішу змінну або її підпростір. Має місце наближений опис функції:

f n +1 = Pio y + Pj1]+ ... + PJr r+... + PJnn, (2.6)

де Ріду — проекція у на першому кроці;Pjr Arчастинний опис (по­ліном степеня l (0 < l m) за однією змінною); Рjоператори ортого­нального проектування (проектори) на підпростір Lj = {x 0 i, x j i ,..., x m }. єднуючи обидва принципи проектування, наближений опис функції можна одержати у вигляді

fr=P*y + Pioy + Pjoi+...+ PJnn, (2.7)

де Р*у — суперпозиція операторів, що відповідає дереву основного алгоритму

Уjr = Р*у, (2.8)

а інші доданки — проекції залишків, згідно з (2.6), — відповідають алгоритмові з послідовним виділенням трендів.

Рис. 2.2. Дерево розв'язків узагальненого алгоритму МГВЛ

Отже, наближення оператора (2.7) мають вигляд (рис. 2.2):

fr =y i r+ fl ( xil) +…+fk ( x1 k) (2.9)

де y i r — розв'язок, одержаний за основним алгоритмом МГВА; fl ( xil) +…+fk ( x1 k)- значення, знайдені за алгоритмом з послідовним виділенням трендів відносно залишку r = у - y i

Останнім часом, крім поліноміальних алгоритмів МГВА, широ­ко розробляються і знайшли практичне застосування алгоритми об'єктивної кластеризації, самоорганізації математичних моделей для створення систем штучного інтелекту, багаторядні алгоритми кластер-аналізу, які є важливим інструментарієм моделювання й прогнозування стану навколишнього середовища.

Моделювання екологічних процесів на основі ідентифікації сплайн-функцій

Cтохастичні рівняння регресії. Нехай деякий екологічний процес залежить від неконтрольованого параме­тра , що характеризує природний вплив на даний об'єкт у. Пара­метр — вимірюваний (наприклад, опади, сонячна радіація тощо), а його значення істотно впливає на детерміновану залежність

v = f(x.a). (2.10)

тобто коефіцієнти рівняння a = a () є функціями стохастичного па­раметра 0, а процес задається стохастичним рівнянням регресії:

де у — вихідний показник, що залежить від детермінованої змінної х, описується багатопараметричною сім'єю кривих; а() — невідомі коефіцієнти моделі, функції параметра .

Для ідентифікації рівняння (2.11) необхідно на основі аналізу дослідних даних і умов задачі послідовно здійснити:

  • перехід до узагальнених (агрегованих) змінних К = К(х, );

  • ідентифікацію структури й параметрів рівняння

y =f (K) (2.12)

відомими методами (алгоритмами МГВА, сплайн-апроксимацією тощо);

• аналіз адекватності рівняння (2.12) та шляхи його використан­ня й удосконалення.

Визначення сплайн-функцій. Застосування моделей у вигляді сплайн-функцій доречне тоді, коли за змістом процес відображає можливість структурної зміни в різних областях вхідних змінних. Важливим моментом, який істотно впливає на спосіб побудови мо­делі, є тип переходу з одного режиму на інший. Виділяють дві ситуації. В першій із них модельований процес неперервний і перехід з режи­му на режим є гладеньким; у другій ситуації природа екологічного процесу така, що переходи з режиму на режим є стрибкоподібними. Сплайн-функції передбачають плавний перехід.

Використання моделей процесів стану навколишнього середови­ща у вигляді сплайн-функцій доцільне в ситуаціях, коли дослід­жується одновимірний випадок (зміна одного показника, зумовлена зміною іншого) і розглядувана залежність не має стрибків і розривів.

Надалі використовуватимемо параболічний сплайн.

Означення. Сіткою називається множина точок осі абсцис

= {К0, Кl ,...,К1}; кожна з (l+ 1) 3 точок Кj, j є [0 ; l]називається вузлом.

Нехай 0, yі,..., у,} — набір відповідних значень ординат.

Означення. Параболічним сплайном над Д, що інтерполює набір у,

називається функція f (K), така, що:

1) f (K) та її перша похідна неперервна на|K0; Kl];

2) f (K) на даному інтервалі [Kj -1 ,Kj ],j є[1; l] збігається з де-яким многочленом, що не більший другого степеня;

3) f (K)=y1,jє[0;1]

Метод послідовної сплайн-апроксимації. Відповідно до наведеного означення проілюструмо на прикладі метод послідовної сплайн-апроксимації, коли = {К о, К1 К2, К3] (рис. 2.3), а до функції f(K) ставляться такі вимоги:

• в області D3 функція f3(K) — лінійна, що сполучає точки В і А;

• на відрізку D2, коли К є D2, функція f2(K) — квадратична, що плавно в точці В переходить у лінійну f2(К);

f\(K) у точці С плавно переходить у f2(К);

• точку М можна знаходити з умови, що f1(K) оптимально апрок-симує дані спостережень — точки К(І) в області Dt (за методом най­менших квадратів).

Виходячи з вимог до функції f(K), легко побачити, що в області D: f3(K) = 1 при K є 2, К3] = D3, в області D2 невідомі коефіцієнти функції f2(К) знаходимо з умов

Знайдену в такий спосіб функцію f2(К) можна поширити на об­ласть D1 на основі ідентифікації виразу для f1(K). Даний вираз можна знайти з умови спряження в точці К = К1, тобто неперерв­ності сплайн-функції та її першої похідної:

(2.14)

а також із системи умовних рівнянь Гаусса:

b0+b{Кі+b2К2i =(y/ymax)I , Кє D. (2.15)

На основі рівнянь (2.14) визначаються невідомі параметри bо і b1 як функції третього коефіцієнта b2 і підставляються в систему (2.15). Із системи рівнянь (2.15) коефіцієнт b2 знаходять за методом най­менших квадратів або за методом середніх.

Запропонований підхід до ідентифікації сплайн-функції можна узагальнити послідовною добудовою сплайна в областях D2, D3 з ви­користанням умовних рівнянь. У деяких випадках, після нанесення на графік точок (у/у mах, K),, значення абсцис і ординат сітки мож­на встановлювати за графіком, а сплайн-функцію визначати за до­помогою тільки теорії інтерполяції.

■ Приклад 2.1. Здобудемо сплайн-функцію залежності відносної вро­жайності у/у mах від коефіцієнта вологозабезпеченості K кормових буряків.

Як відомо, коефіцієнт вологозабезпеченості характеризує відношення поданих ресурсів на поле за період вегетації (фактич­на поливна норма х і опади ) до потрібних у даний рік ресурсів ( — дефіцит вологозапасів; — опади).

Підготовка даних для моделювання (табл. 2.1) полягає в розрахунку пар (у/уmаxК)і , спостережуваних у дослідах значень відносної вро­жайності і коефіцієнта вологозабезпеченості.

З цією метою в кожному досліді даного року знаходять варіант, що забезпечує максимальну вро­жайність за умов повної (максимальної) вологозабезпеченості.

Таблиця 2.1

Вихідні дані для побудови сплайн-функції залежності врожайності кормових буряків у/у max від коефіцієнта вологозабезпеченості К

У/Уmax

К

У/Уmax -1

К2 -2К + 1

0,53

0,40

-0,47

0,36

0,99

0,88

0,01

0,01

0,54

0,44

-0,46

0,31

У/Уmax

К

У/Уmax-1

К2 -2К + 1

0,53

0,42

-0,47

0,34

0,69

0,54

-0,31

0,21

0,94

0,80

-0,06

0,04

0,88

0,72

-0,12

0,08

0,33

0,37

-0,67

0,40

0,37

0,38

-0,60

0,38

(У/Уmax-1)i=-3.17

(K-1)i2=2.25

В області D1 = : К 0,7} модель має такий самий вигляд, що і в області D2= (К: 0,7 К 1}, оскільки апроксимує з достатньою точністю точки богари.

У загальному випадку f2(К) продовжується в область D1 на основі ідентифікації виразу для f2(К) згідно з умовами (2.14).

Знайдене в даному варіанті значення + є базовим, що викори­стовується в знаменнику в коефіцієнті вологозабезпеченості. Для базового варіанта характерна точка

.

Інші варіанти точок розраховуються порівняно з даним варіантом дослідів, тобто визначаються відношенням

,

де х та у — значення по­точних варіантів досліду; + , ymaxзначення базового варіанта.

Згідно з умовою, в точці К = 1 значення функції у mах = 1, а її по­хідної {у/у тax))K=І = 0.

Тоді, визначаючи з системи рівнянь

aо+а,+а2=1;

2 + а1 = 0

невідомі а0 і а1 та підставивши їх у рівняння

аа1К + а2 К2 = у/уmax

дістанемо

Значення а 2 знаходимо за методом середніх, використовуючи дан табл. 2.1 (при К 0,7).

Числові значення описують модель сплайн-функції:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]