Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_1_курсантам.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
440.32 Кб
Скачать

Маневр (охоплення, обхід, відхід, оточення).

Маневр — організоване пересування війську ході бою з метою зайняття вигідного положення відносно противника й створення необхідного угруповання сил і засобів, а також перенесення або пере націлювання (масування, розподілення) ударів і вогню для найбільш ефективного ураження противника.

Видами маневру є:

  • охоплення,

  • обхід,

  • відхід .

Маневр підрозділами (охоплення, обхід і відхід) здійснюється швидким їх просуванням у глибину бойового порядку противника, у

тому числі й повітрям, а також шляхом відведення підрозділів на нові позиції та рубежі (у райони), розташовані в нашій глибині. Маневр повинен бути простий за замислом і здійснюватися швидко, потай і раптово для противника. У його основі має лежати своєчасне і найбільш повне використання результаті» вогневого ураження противника.

Охоплення — маневр, який здійснюється підрозділами з метою виходу для удару у фланг противнику.

Обхід — більш глибокий маневр, який здійснюють підрозділи для удару по противнику з тилу. Охоплення здійснюється в тісній тактичній та вогневій взаємодії; обхід — у тактичній взаємодії з військами, що наступають з фронту, а іноді і з тактичним повітряним десантом.

Відхід — маневр, що застосовується з метою виведення своїх військ з-під ударів переважаючих сил противника, виграшу часу і зайняття більш вигідного рубежу (району). Відхід проводиться тільки з дозволу або за наказом старшого командира.

Маневр ударами і вогнем полягає в одночасному або послідовному їх масуванні (зосередженні) по найважливіших об'єктах противника або у розподілі (розосередженні) для ураження декількох об'єктів, а також у пере націлюванні їх на нові об'єкти.

Фронт, фланг, стик, проміжок.

Бойовий порядок з'єднання, частини та підрозділу складається з елементів та має фронт, фланги та тил. Між підрозділами та частинами в бойовому порядку є стики та інтервали (проміжки).

Фронт - сторона бойового порядку військ, звернена до противника.

Тил - сторона бойового порядку, протилежна фронту.

Фланг - права і ліва сторони бойового порядку військ. Фланг є, як правило, найбільш вразливою частиною бойового порядку, тому забезпечення флангів при веденні бою - важливіший обов'язок командирів усіх ступенів.

Стик - місце поєднання флангів або проміжок (інтервал) між флангами сусідніх з'єднань, частин, підрозділів у їхньому бойовому порядку. Стики, як і фланги, найбільш вразливі місця для удару противника. Тому при організації бою передбачаються заходи по забезпеченню флангів та стиків.

Проміжок (інтервал) - відстань по фронту між бойовими порядками військ.

Успішне виконання бойової задачі в сучасному бою в значній мірі залежить не тільки від умілого шикування сил та засобів і грамотних в тактичному відношенні дій всього особового складу підрозділу, але і від ретельного організованого бойового, тилового та технічного забезпечення.

Бойове забезпечення - це комплекс заходів, що проводяться командирами та штабами всіх ступенів, а також військами з метою недопущення раптового нападу противника, зниження ефективності його ударів, створення своїм підрозділам сприятливих умов для організованого та своєчасного вступу в бій і посиленого його ведення.

В підрозділах організуються наступні види бойового забезпечення:

- розвідка,

- захист від зброї масового ураження та ВТЗ,

- маскування,

- інженерне забезпечення,

- хімічне забезпечення

- та охорона.

Основним організатором бойового забезпечення є командир. На основі прийнятого рішення та вказівок старшого командира (начальника) він визначає завдання бойового забезпечення, склад сил і засобів, що залучаються для їх виконання та порядок дій для виконання цих задач.

Технічне та тилове забезпечення включають в себе комплекс заходів, що направлені на забезпечення військ всім необхідним для бою, відновлення пошкодженої техніки, евакуацію та повернення до строю після лікування поранених та вирішення інших завдань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]