Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки до вивчення Ландшафтної екол....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
364.03 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ і науки УКРАЇНИ

Національний УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Ландшафтна екологія

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до вивчення дисципліни

та виконання контрольної роботи

для студентів напряму 6.040106 – "Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування"

заочної форми навчання

Схвалено

на засіданні кафедри

біохімії та екології

харчових виробництв.

Протокол № 6

від 25.12.2008 р.

Київ НУХТ 2009

Ландшафтна екологія: Метод. вказівки до вивч. дисципліни та виконання контрольної роботи для студентів напряму 6.040106 – "Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування" заочної форми навчання / Уклад.: А.В. Котинський, – К.: НУХТ, 2009. – 29 с.

Рецензент А.К.Запольський, д-р. техн. наук

Укладач: А.В.Котинський, кандидат техн. наук

Відповідальний за випуск Л.В.Левандовський, д-р техн. наук

1. Загальні відомості

Ландшафтна екологія – наука, що досліджує процеси, що відбуваються в ландшафті. Об’єктом ландшафтної екології є полігеокомпонентні природні системи, її предметом є територіальні одиниці як цілісні системи.

Ландшафтна екологія розвивається на стику географічного ландшафтознавства і біоекології. Географічність цієї науки заключається в просторовому характері її досліджень. Біоекологічна сутність проявляється в її геоекологічних коріннях – антропоцентризмі і біоцентризмі, вивченні взаємодії в системі живі організми (людина) – природне середовище.

Ландшафтна екологія вивчає закономірності взаємодії людини з природними системами.

Теоретична база ландшафтної екології розробляється як наукова основа регламентації раціональної з екологічного погляду поведінки людини в ландшафті.

Центральні проблеми ландшафтної екології – стійкість геосистем, прогнозування, нормування антропогенних навантажень тощо – мають безпосередню прикладну спрямованість.

Предметом дисципліни “Ландшафтна екологія” є процеси, які відбуваються у геосистемах, стійкість геосистем до дії природних та антропогенних факторів, прогнозування змін, які можуть виникнути внаслідок дії цих факторів.

Метою викладання дисципліни є отримання студентами знань з основних понять ландшафтної екології, процесів, що відбуваються у геосистемі, характеру зв’язків між елементами ландшафтних територіальних структур та закономірностей їх утворення і функціонування, наукових основ прогнозування реакції геосистем на дію природних та антропогенних факторів.

Завдання вивчення дисципліни – навчити студентів виявляти характер зв’язків між компонентами геосистем, прогнозувати їх зміни під впливом природних та антропогенних факторів, визначати можливість існування геосистем, їх стійкість та ефективність функціонування в різних діапазонах дії факторів.

Дисципліна базується на ряді дисциплін: “Загальна екологія (та неокологія)”, “Геологія з основами геоморфології”, “Ґрунтознавство”.

Роль та значення у підготовці фахівця – формування теоретичних та прикладних знань майбутнього еколога з регламентації раціональної з екологічного погляду поведінки людини в ландшафті.

Розподіл годин для вивчення дисципліни за навчальними планами наведено в таблиці.

Форма

навчання

Курс

Чверть (для денної форми навчання) або семестр

Кількість годин

Контроль навчальної роботи студентів

Всього

аудиторних занять

самостійної роботи

Індивідуальні завдання (кількість завдань і загальна кількість годин)

Підготовка до аудиторних занять

Лекційні

Практичні (семінарські)

Лабораторні

Реферати, розрахункові, графічні, розрахунково-графічні роботи

Курсові проекти

(роботи)

Контрольні роботи

Модульний (кількість модулів у кожній чверті)

Підсумковий (чверть або форма контролю)

Денна

ІІІ

V

108

32

16

60

3

залік

Заочна

ІІІ

V

108

8

4

1/10

86

залік

Для студентів заочної форми навчання лекції є настановними, їх призначення – визначити основні напрями вивчення теоретичного матеріалу; проаналізувати структуру геосистем, зв’язки між елементами геосистеми, реакції геосистем на антропогенні впливи; зорієнтувати студентів щодо самостійного вивчення дисципліни.

У період між настановними лекціями та заліком студент виконує одну контрольну роботу, яка реєструється на кафедрі і перевіряється викладачем до заліку з ландшафтної екології. Після успішної співбесіди з контрольної роботи студент допускається до складання заліку з теоретичного курсу згідно з робочою програмою.